Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Rune E Kristiansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Jeg er kjent med at Finansdepartementet har til vurdering å gi Norges Bank adgang til å skille ut deler av virksomheten i egne selskaper.

Kan det i den forbindelse være aktuelt at produksjon av sedler og mynter kan skje i andre foretak som ikke eies av Norges Bank?

Statsråd Gudmund Restad: Under regjeringen Harlem Brundtland sendte Finansdepartementet den 24. oktober 1996 ut et høringsnotat om opprydding i bestemmelser i penge-, kreditt- og valutalovgivningen m.v med høringsfrist 20. mars 1997. I høringsnotatet ble det, blant flere andre forslag, foreslått endringer i sentralbankloven slik at det ikke skal være formelle hindringer for at deler av virksomheten i Norges Bank, herunder seddel- og myntproduksjonen, kan skilles ut i egne selskaper. Det ble også foreslått at Norges Bank kan bestemme at andre skal produsere sedler og mynter etter avtale med sentralbanken.

Det første forslaget vil innebære en mulighet for å skille ut seddelproduksjonen i seddeltrykkeriet og myntproduksjonen ved Den kongelige mynt i egne selskaper under Norges Bank. Kompetansen til å kunne vedta å skille ut virksomhet i egne selskaper vil eventuelt bli lagt til representantskapet i banken, som oppnevnes av Stortinget.

Det siste forslaget vil innebære en mulighet for at hele eller deler av seddel- og myntproduksjonen kan settes ut til produsenter som ikke nødvendigvis må være eid av Norges Bank.

Forslagene vil ikke gjøre noen endringer i sentralbankens enerett til å utstede norske pengesedler og mynter. Eneretten til å utstede sedler og mynter innebærer at produksjon hos andre uten oppdrag fra Norges Bank vil være pengefalsk som straffes etter straffeloven §§ 174-178 og § 367.

Finansdepartementet behandler for tiden forslagene i høringsnotatet med sikte på å fremme en odelstingsproposisjon. Departementet har foreløpig ikke tatt stilling til forslagene om seddel- og myntproduksjon i høringsnotatet. En vil komme tilbake til dette i forbindelse med framleggelsen av proposisjonen.

Rune E Kristiansen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Saken i seg selv er ganske omfattende og prinsipiell, og det har vært lange høringsrunder, slik jeg oppfatter statsråden. Men det som mange er opptatt av, ikke minst når det gjelder myntproduksjonen i Kongsberg, er om Regjeringen i forbindelse med utskilling av egne selskaper vil akseptere at f.eks mynt- eller seddelproduksjon foretas utenfor Norges grenser. Det som kanskje er hovedanliggendet, er frykten for at vår nasjonale mynt- og seddelproduksjon eventuelt skal flyttes ut av landet. Spørsmålet mitt vil da bli: Kan det være aktuell politikk for denne regjeringen å akseptere at f.eks myntproduksjonen ikke foretas i Norge?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vil innledningsvis minne om at det ikke var sentrumsregjeringen, men en arbeiderpartiregjering som sendte ut disse forslagene på høring. Så det er ikke denne regjeringen som har tatt initiativet til de forslagene som nå har vært ute til høring. Det skjedde så vidt jeg vet, i Sigbjørn Johnsens aller siste « regjeringsdager » i Finansdepartementet. Sentralbankloven gir allerede i dag hjemmel for å få foretatt prøve- og supplementsproduksjon i andre land. Det har vært noen oppslag i avisene om et slikt prosjekt utført i Canada. Jeg har foreløpig ikke hatt på mitt bord verken høringsnotatene eller opplysninger om fordeler og eventuelle ulemper knyttet til å dele opp Norges Bank i underenheter eller eventuelt å sette bort produksjon til andre som i det hele tatt ikke har tilknytning til Norges Bank. Jeg vil ta standpunkt til dette når jeg får saken på bordet. Det må under enhver omstendighet fremmes en proposisjon, for det er mange andre spørsmål som må løses snart.

: