Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Sikring av friluftsområder langs Oslofjorden er et kommunalt og statlig ansvar. Dunholmen i Nøtterøy kommune ble i 1991 regulert til offentlig friområde.

Kan Nøtterøy kommune i Vestfold regne med statlig støtte for å sikre seg dette friområdet?

Statsråd Guro Fjellanger: De statlige bevilgningene til sikring av friluftsområder forvaltes av Direktoratet for naturforvaltning. Direktoratet har mottatt søknad fra Nøtterøy kommune om statlig medvirkning til sikring av Dunholmen, et 28,5 daa stort strandområde på øya Føynland på Nøtterøys østside. Kommunen har antydet totale sikringskostnader på ca 6 mill. kr, hvorav kommunen vil bidra med 2 mill. kr og fylkeskommunen med 1 mill. kr.

Dunholmen ligger i direkte tilslutning til Fjærholmen friområde, som allerede i dag er et av Tønsberg-distriktets mest populære bade- og friluftsområder. Det er planlagt en kyststi gjennom området. Kommunen har i søknaden bl.a vist til at Dunholmen kanskje er et av de aller siste områdene i kommunen som lar seg sikre som et større friområde knyttet til sjøen. Området er prioritert i fylkets handlingsplan for friluftsliv, og fylkesmannen har gitt søknaden første prioritet av årets søknader fra Vestfold. Direktoratet vil behandle årets søknader i løpet av juni.

Jeg har imidlertid fått følgende foreløpig vurdering av denne saken: Dunholmen ligger i et område av høy nasjonal verdi for friluftslivet, og vil derfor allerede i utgangspunktet ligge an til å bli høyt prioritert. Direktoratet vil ved behandling av denne søknaden også legge vekt på at kommunen og fylkeskommunen har sagt seg villig til å bidra med ca 50 % av ervervskostnadene. Søknaden vil derfor bli prioritert høyt ved årets tildeling av statlige midler.

Siden det er Direktoratet for naturforvaltning som behandler denne typen saker, og jeg vet at de nå skal vurdere en rekke søknader som til sammen langt overstiger den økonomiske ramme de har til disposisjon, er det ikke mulig å si noe mer om denne konkrete saken nå.

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg takker for et positivt svar fra statsråden, hvor det sies at dette er høyt prioritert, og det er jeg glad for å høre.

Det er alltid kamp om knappe ressurser. Det er jo ikke noe nytt, men her har vi et prosjekt som ligger godt innenfor de retningslinjer som er satt opp for bevilgning nettopp til slike formål. Det ble nevnt at fylkeskommunen er villig til å gå inn her, fylkesmannen har prioritert det, og kommunen vil selvfølgelig gå inn og betale. De siste millionene fra statlig side for å få dette til å gå i hop står altså igjen. Det er sagt i retningslinjene at man prioriterer nettopp områder langs kysten og tettstednære områder - noe som Nøtterøy kommune er - og man har da ansvar for å sikre friluftsområder for allmennheten på en spesiell måte. Her er alt lagt vel til rette fra kommunens side, men så kommer kampen om ressursene, og her konkurrerer kommunen med andre. Er det slik å forstå at statsråden ser at dette ligger innenfor retningslinjene, og at man kan regne med å få støtte i sin videre planlegging?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg ber om forståelse for at statsråden ikke kan gå lenger enn hun allerede har gjort uten å forskuttere Direktoratet for naturforvaltnings behandling av søknaden.

Jeg er helt enig i at dette er et viktig prosjekt. Det er viktig å sikre friluftsområder for allmennheten, og det er også et gledelig faktum at vi har på bordet en rekke gode og konkrete søknader som alle tilfredsstiller retningslinjene. Utfordringen er som kjent at summen man søker om, overstiger det som er avsatt på budsjettet.

Som jeg sa, tar Direktoratet for naturforvaltning sikte på å ha prioriteringene ferdig i juni, og som jeg også har sagt, mener Direktoratet at det er grunn til å tro at dette prosjektet vil bli høyt prioritert, bl.a fordi det er faglig godt, fordi det tilfredsstiller retningslinjene, og fordi både kommunen og fylket har sagt seg villig til å gå inn med ca halvparten av midlene.

: