Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998
Spørsmål 1
Jon Olav Alstad (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:
Lokaliseringsdebatter er en viktig del av norske politikeres arbeid. I enkelte tilfeller ser vi at lokaliseringsspørsmål blir så viktige for enkelte at stedsvalg avgjør om de er villig til å støtte igangsettelse av prosjekter.
Mener statsråden dette er en riktig tilnærming til hvorvidt et prosjekt skal igangsettes når andre forhold ikke er avgjørende?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Lokalisering av arbeidsplasser og institusjoner er som representanten vektlegger, svært viktig. Vi er opptatt av å bygge landet og sikre utvikling og gode levekår både i by og bygd.
Samtidig vil jeg understreke at lokaliseringen ikke må bli viktigere enn alt annet. Noen ganger kan f.eks stedsvalget være avgjørende for realismen i å gjennomføre et prosjekt, slik at lokaliseringen kan avgjøre støtten til det. Jeg har via oppslag i Nationen forstått at representanten Alstad med sitt spørsmål har det nye operahuset i Oslo i tankene. Som kjent ligger denne saken til behandling i Stortinget. La meg allikevel si litt om den.
Jeg ser det som viktig for landet vårt å få et tjenlig og tidsmessig operahus som kan stå ferdig i år 2005. Da er lokalisering til Vestbanen det realistiske alternativet. Her vil vi kunne få et funksjonelt bygg i et godt utbygd område, og som er lett tilgjengelig for publikum fra første stund. Jeg håper fortsatt på kulturens vegne at det vil være mulig å få til dette.
Selvsagt står det enhver fritt å velge en annen lokalisering, f.eks Bjørvika, men da bør en også erkjenne den store usikkerhet som preger en slik lokalisering, både med tanke på økonomi, tekniske løsninger, grunnforhold og trafikkavvikling. Som kjent er dette alternativet ikke tilstrekkelig utredet til positivt å beslutte nytt operahus i Bjørvika innenfor en gitt tidsramme.
Regjeringen har invitert Stortinget til å fatte vedtak om bygging av nytt operahus på Vestbanen. Vi har nå mulighet til å gjennomføre et slikt kulturpolitisk løft. Denne muligheten bør ikke forskusles av andre hensyn.
Jon Olav Alstad (A): Jeg skal være helt enig med statsråden i at lokaliseringsdebattene er viktig i norsk politikk, nettopp fordi det har med arbeidsplasser å gjøre, og ikke minst fordi det har med utvikling og bevisst politisk styring mot de målsetningene vi har, å gjøre. Der kan lokalisering være et godt virkemiddel for å få til ønsket utbygging. Nettopp derfor blir jo lokaliseringen også viktig.
Men ser vi på det eksemplet som statsråden var inne på, der en nekter å gå inn på andre forslag enn det ene, som er Vestbanen - når man faktisk ikke er villig til å være med på realisering av et prosjekt fordi man ikke får det stedsvalget man vil ha - stiller jo det debatten om lokalisering i et helt annet perspektiv.
Mitt spørsmål gikk mer på om dette er en rett tilnærming for om prosjektene skal igangsettes, når andre forhold ikke er avgjørende.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Som jeg presiserte i mitt svar, synes jeg generelt at lokaliseringsspørsmålet er svært viktig. Men jeg pekte også i svaret på at her er det også andre hensyn, nemlig realisering av prosjektet, som må tillegges vekt for å støtte det. Det jeg også pekte på, er at i dette konkrete tilfellet som Alstad ifølge Nationen har i tankene, nemlig nytt operahus i Oslo, så er det ikke utredet tilstrekkelig til å fatte beslutning, og da pekte jeg på økonomi, tekniske forhold, grunnforhold og trafikkavvikling. Det er det jeg kan si om den saken nå. Det er mitt inderlige ønske at man skal fatte en beslutning om å bygge et nytt operahus på Vestbanen. Jeg har registrert i et oppslag i Aftenposten, mener jeg det var, at representanten Alstad synes lokaliseringsdebatten knyttet til denne konkrete saken var latterlig. Så jeg kan bare ta med tilbake det som Alstad sa i sitt tilleggsspørsmål, at lokalisering er viktig, men som jeg sier: Det kan ikke være avgjørende bestandig.
Jon Olav Alstad (A): Det kunne vært interessant å gå inn på en lengre diskusjon om opera, innhold og lokalisering. Men jeg konstaterer at Senterpartiets og enkelte andres holdning i denne saken, slik den har kommet til uttrykk gjennom deres talsmenn, faktisk vil bidra til at Fremskrittspartiets kulturpolitikk kan få flertall. Det er selvsagt et ansvar som regjeringspartiene her på Stortinget er nødt til å ta. Mitt spørsmål gikk mer på om lokalisering er en riktig tilnærming til hvorvidt et prosjekt skal igangsettes, når andre forhold ikke er avgjørende, dvs. forhold som økonomi, tekniske ting, grunnforhold og slike ting. Blir da lokaliseringen likevel det viktigste før man kan igangsette bl.a kulturprosjekter?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg oppfatter det slik at dette spørsmålet blir feil stilt, fordi Alstad insisterer på at man skal se bort fra alle de konkrete forholdene som er viktig i denne saken, og fordi Alstad sjøl i pressen har presisert at det er operaen han tenker på, og at han skal utfordre meg på det.
Når det gjelder Fremskrittspartiets kulturpolitikk, er det slik at en eventuell beslutning om Bjørvika, som jeg altså advarer mot, vil være basert på subsidiær støtte fra Fremskrittspartiet, som altså helt klart kommer til å gå imot nytt operahus i Oslo. Det må være et tankekors for Arbeiderpartiets sterke kulturpolitiske engasjement.