Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Kjellaug Nakkim (H): Jeg beklager at jeg ikke var klar over at spørsmålene 6 og 7 var utsatt.

Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Ifølge Aftenposten 14. mai 1998 tilbyr stadig flere bedrifter sine ansatte en godtgjørelse for å sykle til og fra jobb. Tiltaket har i flere tilfeller bidratt til å redusere bedriftenes sykefravær. Men å sykle mot betaling er ikke bare helsebringende. Det er også skattepliktig.

Mener statsråden dette er i tråd med Regjeringens helse- og miljøpolitikk og klare oppfordring til økt fysisk aktivitet?

Statsråd Gudmund Restad: Det er all grunn til å være positiv til at folk mosjonerer, f.eks sykler til og fra jobben. Sykling gir god trim. Der sykling erstatter bilkjøring, blir det også mindre forurensning. Både sykling og mange andre sunne aktiviteter har gode effekter for utøverne og for samfunnet. Men slike gode effekter er ikke ensbetydende med at lønn og annen godtgjørelse for aktiviteten bør være skattefri.

Personlig har jeg svært gode erfaringer med regelmessig trening og mosjon i hele mitt voksne liv. Det har gitt god helse, økt arbeidskapasitet og bedre livskvalitet. At jeg har holdt meg frisk og har unngått sykefravær, har nok vært til nytte for så vel arbeidsgiver som samfunnet, men først og fremst er det jo en selv som har hatt størst glede av en god helse. Det har derfor aldri falt meg inn at jeg skulle motta betaling for de helsebringende aktivitetene, og at godtgjørelsen kanskje også skulle være skattefri. - Så over til de formelle skattereglene:

Dersom en arbeidsgiver yter sine ansatte en godtgjørelse for å sykle til og fra jobb, blir godtgjørelsen å anse som skattepliktig lønn for arbeidstakeren. Skattesystemet bygger i utgangspunktet på at samtlige ytelser den ansatte mottar fra sin arbeidsgiver, skal beskattes som ordinær lønn. Dette er et generelt prinsipp som gjelder uavhengig av om utbetalingen også oppfordrer til tiltak som anses ønskelige ut fra helsemessige eller andre samfunnsnyttige perspektiv.

For å frita en særskilt ytelse for beskatning må det i tilfelle vedtas særregler på området. Hensynet til et enkelt og praktiserbart regelverk taler mot at det innføres slike særregler. Det finnes en rekke samfunnsnyttige tiltak det er viktig å oppfordre til, men dette bør ikke skje ved å utarbeide stadig nye særregler i skattesystemet.

Også dersom godtgjørelsen utbetales som en dekning av utgifter den ansatte har ved bruk av sykkelen på reise mellom hjem og arbeidssted, vil godtgjørelsen være skattepliktig. Etter Skattedirektoratets takseringsregler godkjennes sykkelhold til fradrag med maksimalt 1.000 kr for et helt års bruk av sykkel til og fra arbeidet. Bare dersom utgiftene til reise mellom hjem og arbeidssted overstiger 7.000 kr i inntektsåret, er det overskytende fradragsberettiget. Da utgifter til sykkelhold fastsettes til maksimalt 1.000 kr pr. år, vil en arbeidstaker som bruker sykkel hele året, ikke ha rett til fradrag for utgifter til sykkelhold, og en eventuell godtgjørelse fra arbeidsgiver blir skattepliktig i sin helhet.

Dersom arbeidstakeren benytter sykkelen i yrket - yrkesreise - godtas en godtgjørelse fra arbeidsgiver på én krone pr. kilometer som skattefri dekning av utgifter til sykkelhold.

Kjellaug Nakkim (H): Det har i den senere tid vært flere saker som har gått på dette med ytelser til ansatte i forbindelse med at bedriftene ønsker å motivere sine ansatte til å bedre sin helse - bl.a har det vært holdt røykeavvenningskurs, som man også har ønsket å skattlegge. Nå ønsker bedriftene å motivere de ansatte til å være mer fysisk aktive ved å tilby godtgjørelse for å sykle til og fra jobb, et tiltak som samtidig bedrer miljøet. Likevel er det første man gjør, å skattlegge dette.

Statsråden sier at man ikke hele tiden kan utarbeide nye særregler, og at alt taler mot slike særregler. Men jeg syns statsråden nå burde sette seg ned og se på hvordan hele dette regimet er utarbeidet. Jeg syns det er litt patetisk at samtidig som Regjeringen ønsker å bedre folks fysiske helse, er det første den gjør, å skattlegge.

Statsråd Gudmund Restad: Man må nesten tilhøre skattelettepartiet Høyre for å falle på den tanken at folk skal ha skattefri godtgjørelse for å gjøre noe som er i deres egen interesse, å bevare helsen. Som jeg sa i mitt første svar, har jeg hatt for vane å mosjonere og trimme i hele mitt liv, og har aldri tenkt at noen skulle betale meg for det - langt mindre at en eventuell betaling skulle være skattefri. Mosjon for å styrke helsen er jo i folks egen interesse. Det vil selvfølgelig også være i både samfunnets og arbeidsgivernes interesse at folk holder seg friske og har mindre sykefravær - vi ser problemene med økt sykefravær for tiden - men man bør jo kunne gjøre det som en selv har aller mest glede og nytte av, uten å kreve en godtgjørelse som sågar skal være skattefri.

Kjellaug Nakkim (H): En kan jo si som statsråden, at det først og fremst er i egen interesse man bør gjøre dette. Men det er også i samfunnets og arbeidsgivernes interesse at arbeidstakerne er i best mulig fysisk form - samtidig som det er en stor besparelse.

Så vidt jeg vet, inviterer Regjeringen til et samarbeid om å få sykefraværet ned. Men jeg syns egentlig ikke det er et ledd i arbeidet for å få sykefraværet ned, når det første man gjør, er å skattlegge alle tiltak som kunne skape bedre samhold og bedre velferd. Et annet eksempel er loddtrekningen om sponsorbilletter til fotballkamper. Dette kunne også være en motivasjon til bedre samhold og til å få sykefraværet ned - og så går man ut og skattlegger det.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vil holde meg til det som opprinnelig var temaet, og ikke la det flyte ut, som jeg syns spørreren nå var i ferd med å gjøre. Jeg vet ikke om Kjellaug Nakkim har tenkt igjennom hvilke omgåelsesmuligheter man ville ha hvis en godtgjørelse for å sykle til og fra jobben skulle være skattefri, mens lønn selvfølgelig skal skattlegges. Ville det ikke da oppstå en stor fristelse til å betale ut en stadig større og større del av lønnen som angivelig syklingsgodtgjørelse, skattefritt? Dette har jo konsekvenser som neppe kan være gjennomtenkt.

: