Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998
Spørsmål 25
Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg helt nødt til å stille olje- og energiministeren følgende spørsmål:
Statnett har overfor grunneiere i området Stølen-Skåreheia i kommunene Vennesla, Birkenes og Evje fremlagt et endelig tilbud for kjøp av skogmark som ligger langt under markedspris.
Vil statsråden ta initiativ overfor Statnett slik at grunneierne kan starte reelle forhandlinger?
Statsråd Marit Arnstad: Statnett SF har nå framsatt et forhandlingstilbud til grunneierne i området Stølen-Skåreheia om kompensasjon for de ulemper som grunneierne påføres i forbindelse med bygging og drift av 300 kV kraftledning fra Kristiansand til Skåreheia. Statnett SF har opplyst overfor departementet at det dreier seg om et ordinært forhandlingstilbud basert på hva en skjønnsrett antakelig ville ha kommet fram til. Det tilbudet som nå foreligger, skal det forhandles videre på. Statnett SF har opplyst at grunneierne nå skal dokumentere sine krav skriftlig, før forhandlingene fortsetter.
Jeg går ut fra at Statnett velger å følge vanlig praksis når det nå skal erverves grunn til denne kraftledningen. Slike forhandlinger må gjennomføres av foretaket sjøl uten at departementet trekkes inn.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det var for så vidt positivt, i og med at grunneierne i dette området der vi skal få en ny kraftlinje, har fått det inntrykket av forhandlerne fra Statnett at det tilbudet de har fått, var endelig. Det at statsråden bekrefter at forhandlingene vil gå videre, er i hvert fall et lyspunkt for dem som blir berørt av dette.
Men jeg må si at det blir en litt merkelig situasjon når Statnett overfor grunneierne opptrer på den måten de har gjort, ved nærmest å fremstille seg selv som de som har eiendomsretten over det området som grunneierne selv har hatt gjennom generasjoner, og når grunneierne ikke er blitt tatt på alvor til nå i forhandlingene når det gjelder pris.
Det er en aksjon på gang. Grunneierne har sagt at de nekter å hogge på grunn av den viljen, eller manglende sådan, som Statnett har vist overfor grunneierne.
Mitt oppfølgingsspørsmål er: Vil statsråden påse at Statnett forholder seg til reelle forhandlinger videre i denne saken?
Statsråd Marit Arnstad: Jeg forholder meg til de opplysningene som er gitt departementet fra Statnett, og ifølge disse opplysningene foreligger det et forhandlingstilbud til grunneierne. Det skal det forhandles videre på, og jeg går sjølsagt ut fra at Statnett følger vanlig praksis når det skal erverves grunn på denne måten, uten at departementet blir trukket videre inn i det.
Vanlig praksis i denne type saker har ofte vært et rettslig skjønn, men nå legges det etter hvert større vekt på å oppnå minnelige avtaler. Men dersom Statnett og grunneierne ikke når fram til en minnelig avtale, vil saken etter hvert bli brakt inn for skjønnsretten på vanlig måte.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg tror nok at det at saken ble reist i Stortinget i form av et spørsmål til olje- og energiministeren, har hatt sin virkning på dette området. Og statsråden, som selv er fra Senterpartiet, er jo også opptatt av eiendomsretten, slik Fremskrittspartiet og også disse grunneierne er. Så jeg er glad for at statsråden videre vil ha oppsyn med denne saken og hvordan forhandlingene går videre. Jeg håper - i alle de berørte parters interesse - at vi kommer fram til løsninger som både grunneierne og nasjonen, departementet og representanten Vidar Kleppe kan leve videre med.
Statsråd Marit Arnstad: Når det gjelder eiendomsrett, erverv av grunn og mulige avtaler eller rettslige forhold knyttet til erstatning, har vi en nedfelt og vanlig praksis. Jeg forutsetter at statsforetak i likhet med enhver annen aktør forholder seg til den vanlige praksisen som er nedfelt, at dette blir gjennomført uten at departementet trekkes inn i disse spørsmål, og at foretaket sjøl må ta stilling til de enkelte elementer som kommer i løpet av slike forhandlinger.
Presidenten: Presidenten føler seg beroliget med at representanten Kleppe kan leve videre.
Da går vi tilbake til spørsmål nr. 1.