Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998
Spørsmål 24
Tekniske nyvinninger har gjort små bekker og elver attraktive for småkraftproduksjon. Med beskjedne installasjoner kan det produseres strøm som kan dekke behovet for blant annet enkeltbruk. NVE har avslått en rekke søknader om å få bygge mikro- og minikraftverk.
Vil statsråden ta et initiativ til en gjennomgang av lovverket slik at det blir lettere å få bygge småkraftverk i sideelver og bekker som fører ut i vernede vassdrag, dersom innretningen er slik at natur og lokalsamfunn ikke blir skadet?
Statsråd Marit Arnstad: Jeg er kjent med den store økningen i interessen for å bygge mikro- og minikraftverk rundt om i våre vassdrag. Dette er kraftverk opp til 1.000 kW. NVE er i den forbindelse pålagt å vurdere alle utbyggingsplaner for vannkraftverk for å se om tiltaket medfører skade eller ulempe av noen betydning for allmenne interesser. I så fall vil det være behov for konsesjon i henhold til vassdragsloven.
I departementet ser vi nå om det er mulig å finne fram til forenklinger av saksbehandlingen for mikro- og minikraftverk. Jeg synes det er positivt at slike anlegg kan bli oppført dersom de ikke forårsaker skader eller ulemper av noen betydning for natur og miljø.
For vernede vassdrag spesielt har Stortinget gjennom vedtakene om verneplanene bestemt at det ikke skal gis konsesjon til ny kraftutbygging. Dersom ikke annet er sagt, hører hele vassdragets nedslagsfelt med under vernet. Stortinget har også bestemt at de allmenne interessene skal vurderes strengere i vernede vassdrag og med særlig hensyn til vernekriteriene. NVE følger naturligvis opp denne føringen fra Stortinget i sin saksbehandling av mikro- og minikraftverk.
For en del mini- og mikrokraftverk kan en del ulemper avhjelpes ved god prosjektplanlegging. NVE har i den forbindelse gitt ut en veileder for bygging av mini- og mikrokraftverk, som er sendt ut tidligere, og som også vil bli oppdatert. Veilederen inneholder en beskrivelse av hvordan man kan gjøre en grov produksjonsutregning, forholdet til lovverket, prosjektets lønnsomhet og også en del om teknisk utforming. Veilederen er ment som en hjelp til vurdering av om en plan kan gjennomføres, og til den aller første planleggingen av et kraftverk.
På den måten, og også gjennom mulige forenklinger i saksbehandlingen, kan vi få lagt opp til bygging av mikro- og minikraftverk som kan gi oss mer kraft på nettet, og som samtidig ikke skader miljøverdiene.
Børge Brende (H): Jeg takker for svaret.
Jeg er fornøyd med at statsråden varsler at man skal igangsette forenklinger når det gjelder saksbehandling i forhold til søknader om mini- og mikrokraftverk, at det skal bli enklere å komme i gang med en slik prosess og se et resultat.
Det jeg ikke er fullt så fornøyd med, er svaret knyttet til det som gjelder bekker og elver som fører ut i vernede vassdrag. Jeg lurer på om statsråden kan svare litt nærmere på hvordan hun ser på den forståelsen som i dag legges til grunn når det gjelder definisjon av hva som blir omfattet av loven. Statsråden sa at hele vassdragets nedslagsfelt blir rammet av loven. Vil statsråden se på en eventuell lovjustering som går på at det også kan bygges mini- og mikrokraftverk i små bekker og elver som fører ut i vernede vassdrag?
Statsråd Marit Arnstad: La meg først få lov å si at det er godt å høre at en er fornøyd med at departementet vil foreta forenklinger av regelverket og saksbehandlingen. Det er et arbeid vi tar alvorlig. Vi har også i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett varslet at vi ønsker en gjennomgang av lover og regelverk som kan bidra til en enklere saksbehandling av denne typen saker.
Så langt har departementet ikke vurdert kriteriene i forhold til vernede vassdrag. I forbindelse med den typen vassdrag ligger det nokså klare føringer i forhold til ulike typer inngrep, ikke bare bygging av kraftverk, men også andre mulige tiltak i de vernede vassdragene, og det kan være vanskelig å se at en kan vurdere kraftverk isolert. Dessuten er det også slik - som jeg sa i mitt svar - at dersom ikke annet er sagt, hører hele vassdragets nedslagsfelt med under vernet. Det er forutsatt fra Stortingets side. Det betyr også at bekker og elver som fører ut i vernede vassdrag, i utgangspunktet hører med i verneområdet.
Børge Brende (H): Det er økte strømpriser og tekniske nyvinninger som har gjort at små bekker og elver er blitt mer attraktive i forbindelse med kraftproduksjon. Jeg tror aldri at Stortinget, da det i sin tid bestemte at hele vassdragets nedslagsfelt skulle være omfattet av vernet, hadde tenkt at det skulle bli brukt som begrunnelse for å nekte bygging av mini- og mikrokraftverk i bekker og elver som fører ut i vernede vassdrag.
Jeg merket meg at statsråden ikke besvarte spørsmålet om hva hun mener om dette. Synes statsråden det er riktig at en gårdbruker som skal bygge et mikrokraftverk i en bekk som fører ut i et vernet vassdrag, ikke skal få anledning til det? Synes statsråden det er en riktig forståelse av loven? Og hvis det er dagens forståelse av loven, mener statsråden at det er riktig å ta initiativ til en endring av denne praksisen? Det er det som nå må besvares.
Statsråd Marit Arnstad: Jeg skal være forsiktig med å gi meg inn på noen vurdering av hva de enkelte partier i Stortinget har tenkt og ment da de var med på nedfelling av kriterier knyttet til vernede vassdrag. Men her ligger altså den klare føring at dersom ikke annet er sagt, hører hele vassdragets nedslagsfelt med under vernet. Det betyr mer enn sjølve vannstrengen i det vassdraget som er vernet. Foreløpig har vi ikke vurdert kriteriene knyttet til vernede vassdrag.
Når det er sagt, deler jeg representantens holdning til at mini- og mikrokraftverk er positivt, og at det også er et verdifullt tilskudd i forbindelse med krafttilgang og kraftbalanse. Men jeg tror det er nødvendig at det fortsatt er et skille mellom utbygging av minikraftverk i vanlige vassdrag og i vernede vassdrag, og jeg tror det er grunn til å være mer restriktiv når det gjelder de sistnevnte.