Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998
Spørsmål 22
Bendiks H Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
Harstad sykehus har siden 1995 hatt et slagrehabiliteringsteam som har vært drevet ved hjelp av øremerkede midler. Tiltaket trues nå av nedleggelse grunnet manglende bevilgning.
Er det slik at fylkeskommunene har mistet statlige tilskudd til slike viktige tiltak, og i hvor stor grad rammer eventuelt dette slagpasienter rundt om i landet?
Statsråd Dagfinn Høybråten: I budsjettet for 1998 er det bevilget 127 mill. kr til rehabiliteringstiltak over kap. 720 post 62. Av disse midlene er 7,3 mill. kr satt av til særskilte tiltak, slik at det i 1998 er 119,7 mill. kr til fordeling til fylkeskommunene til styrking av fylkeskommunenes rehabiliteringstjeneste og tilbudet til revmatikere. I 1997 ble det bevilget 135 mill. kr til fordeling til fylkeskommunene. På grunn av mindreforbruk i 1996 ble det overført ca 16 mill. kr. Samlet ble det derfor i fjor fordelt ca 151 mill. kr til fylkeskommunene.
Midlene til fylkeskommunene blir fordelt etter søknad. Det er lagt stor vekt på fylkeskommunenes egne prioriteringer i tildelingen. Departementet har også tatt hensyn til befolkningsbaserte kriterier. Når en i år har et mindre beløp til fordeling enn i fjor, vil det være tiltak som tidligere har fått tildelt midler, som ikke vil kunne få tildelt midler i år. I søknaden fra Troms fylkeskommune er tilskudd til slagrehabiliteringsteamet ved Harstad sykehus prioritert som nr. 3 etter tilskudd til Mellomveien Bo- og rehabiliteringssenter og avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Regionsykehuset i Tromsø. For de to høyest prioriterte tiltakene er det søkt om betydelig større beløp enn det som har vært mulig å tildele. Troms fylkeskommune har fått tildelt en forholdsvis stor andel av disse midlene sett i forhold til rent befolkningsbaserte kriterier, samlet 8,5 mill. kr. Tiltaket ved Harstad sykehus har fått tildelt støtte siden 1995, og i departementets tildelingspraksis har det vært en forutsetning at permanente tiltak etter hvert skal innpasses i de ordinære fylkeskommunale budsjetter.
De aller fleste fylkeskommuner har opprettet tiltak for slagpasienter innenfor sine ordinære budsjetter. Noen fylker har også fått tildelt stimuleringsmidler til tiltak for slagpasienter i år, og noen har søkt, men ikke fått tildelt midler til slike tiltak. Hvorvidt midler er tildelt, er avhengig av hvordan fylkene selv har prioritert sine søknader. Imidlertid vil jeg understreke at det er fylkenes ansvar å yte et tilfredsstillende tilbud til slagpasienter som til andre. For Troms' vedkommende forutsetter jeg at de stimuleringsmidlene fylkeskommunen har fått, vil gjøre det mulig innenfor egne rammer å prioritere tilbudet bl.a til slagpasienter.
Det fremgår av det jeg har sagt, at departementet har lagt fylkeskommunens egen prioritering til grunn ved tildelingen. Skulle fylkeskommunen i ettertid vurdere dette annerledes, må den kunne ta dette opp med departementet.
Bendiks H Arnesen (A): Jeg takker helseministeren for svaret - et klart svar som setter saken i et noe annet lys enn det jeg har fått inntrykk av gjennom pressen, bl.a fra fylkeskommunens egne representanter, som også er representert i styret for Harstad sykehus.
Harstad sykehus var på mange måter forut for sin tid da de etablerte et slagrehabiliteringsteam på denne måten. Det er blitt et eksempel til etterfølgelse. For mennesker som blir rammet av slag, blir hele livet totalt endret, med en situasjon preget av forvirring og maktesløshet. Det er en langvarig og smertelig prosess å komme gjennom. Det er da teamet trer inn med et helhetlig tilbud, hvor både den slagrammede og personellet i kommunen er målgruppe. Teamet i Harstad betjener 13 kommuner, og de kan vise til oppsiktsvekkende gode resultater. I 1996 fikk Harstad sykehus « Det nytter »-prisen for dette tiltaket.
Jeg forstår det slik at fylkeskommunen har fått sin andel av disse midlene, og jeg spør da helseministeren: Vil en søknad om omdisponering av de tildelte midlene til dette formålet som jeg har snakket om, kunne bli innvilget?
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har i likhet med representanten Arnesen merket meg de positive resultater som denne enheten ved Harstad sykehus har oppnådd, og regner med at det også er vel kjent hos fylkeskommunen, som har prioritert søknaden sin på den måten som de har gjort.
Dersom fylkeskommunen skulle komme tilbake til departementet med en annen prioritering, vil vi være åpne for en ny vurdering. Dét ligger i det svaret jeg har gitt. La meg også føye til at jeg synes i og for seg saken illustrerer at det neppe er hensiktsmessig at departementet sitter og vurderer enkeltprosjekter i fylkeskommunene på denne måten, og jeg vil nok for senere år se det som tjenlig at man kommer over på en ordning hvor disse midlene tildeles etter mer objektive kriterier.