Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998
Spørsmål 14
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Dørum:
130.000 bedrifter har i disse dager fått beskjed om at de må betale mer for å ha navn og nummer i telefonkatalogen. Årsaken er at de i tillegg til Rosa og Gule Sider nå også vil bli oppført i « Bedriftskatalogen » og « Ditt Distrikt » uten at de har ønsket dette, og må i tillegg betale ekstra for denne uønskede oppføringen.
Hva vil samferdselsministeren gjøre med dette?
Statsråd Odd Einar Dørum: Den vanlige telefonkatalogen består av tre ulike deler - Hvite, Rosa og Gule Sider. Det betales ikke særskilt for å stå oppført på de hvite sidene, som omfatter privatpersoners telefonnummer o.l. Det samme gjelder de rosa sidene, som omfatter bedrifter og offentlige virksomheter. Disse oppføringene er en del av telefonabonnementet.
De gule sidene er et bransjeinndelt, annonsørbetalt produkt som utgis av Telenor Media, i konkurranse med andre i markedet. I tillegg utgis lokalkatalogen Ditt Distrikt og Bedriftskatalogen. Telenor Media har nå innført et samlet tilbud om oppføring i alle disse tre katalogene. Hensikten er å gjøre det enklere for kundene.
Telenor Media opplyser at for de kundene som tidligere kun hadde et kundeforhold til Gule Sider, vil dette innebære en prisøkning på 180 kr pr. år, mens de som allerede hadde oppføringer i Ditt Distrikt og Bedriftskatalogen, vil få en prisreduksjon i gjennomsnitt på 1.315 kr. Årets prisøkning ligger i gjennomsnitt på 5 %.
Som Telenors redegjørelse viser, dreier denne saken seg om markedsretting av et konkurranseprodukt, løsrevet fra oppføring i Hvite og Rosa Sider. Jeg kan derfor vanskelig se at dette er en sak som krever noe initiativ fra Telenors eier.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker for svaret, men det må være mulig å bestemme selv i hvilke kataloger man ønsker å annonsere. Behovet for annonsering og utbyttet av dette vil være forskjellig for den enkelte bedrift.
Jeg ser også på dette som distriktspolitikk. Enkelte bedrifter har små økonomiske marginer å gå på, og det er derfor også et økonomisk spørsmål om det er liv laga for bedriften hvis man må ut med annonseutgifter som man kan klare seg uten eller kanskje komme vesentlig rimeligere fra.
Vi har tidligere hatt en debatt om kataloghaier. Uten sammenligning kan det virke som et statlig selskap her utnytter en delvis monopolsituasjon. Er dette riktig?
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg viser til det svaret jeg gav, hvor det framgår at det handler om et konkurranseprodukt. Men jeg kan gi følgende tilleggsopplysning:
Telenor Media har hittil i år sendt ut ca 87.000 brev til sine kunder, hvor de varsler om den produktendringen i Gule Sider, Ditt Distrikt og Bedriftskatalogen som jeg nevnte i hovedsvaret. De vil sende tilsvarende brev til de resterende oppføringskundene, totalt ca 135.000.
Telenor Media har mottatt få negative reaksjoner fra kundene på denne produktendringen, men beklager selvfølgelig hvis det tilsendte brevet er å misforstå.