Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998
Spørsmål 8
WTOs ministermøte avholdes 18.-20. mai 1998. Utviklingen i organisasjonen gjør at en kan sette spørsmålstegn ved om føre var-prinsippet prioriteres, slik representanter for Regjeringen tidligere har lovet, eller om den frie flyten av varer kommer først. I forbindelse med ministermøtet ønsker vi å vite om Regjeringen vil foreslå at all biologisk produksjon - mat, landbruk og biologisk mangfold - tas ut av avtalen, eventuelt også hvilke andre tiltak Regjeringen vil prioritere på møtet.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Ifølge WTOs avtaleverk har medlemmene forpliktet seg til å gjenoppta forhandlinger før år 2000 på bl.a to spesifikke områder: handel med tjenester og landbruk. Men også andre temaer kan bli brakt inn i tillegg.
WTOs andre ministerkonferanse i Genève 18.-20. mai vil bære preg av at den finner sted på et mellomstadium, etter at Singapore-konferansen i 1996 konsoliderte organisasjonen og tilla den nye oppgaver, og før rammen rundt nye forhandlinger forutsettes fastsatt på WTOs neste ministerkonferanse, som forventes avholdt sent i 1999.
Årets konferanse forutsettes å pålegge hovedrådet å igangsette forberedende arbeid, slik at endelig vedtak om innretning, omfang og opplegg for forhandlingene kan bli fattet på WTOs ministerkonferanse i 1999. Det forventes en generell ministererklæring fra neste ukes konferanse, og man vil ikke ta stilling til om konkrete temaer utover de to nevnte skal inngå i de kommende forhandlinger. Det er således ikke nødvendig eller aktuelt fra norsk side å ta stilling til noe forhandlingsopplegg på ministerkonferansen nå i mai.
Som ledd i de norske forberedelsene til ministerkonferansen i 1999 vil vi foreta en nærmere kartlegging og gjennomgang av de ulike norske interesser knyttet til de forestående forhandlinger, med sikte på å komme frem til forslag til norske prioriteringer. Vi vil i denne forbindelse holde nær kontakt med berørte organisasjoner.
Representanten Langeland tok utgangspunkt i føre var-prinsippet i sitt spørsmål. I WTO-avtalen om sanitære og plantesanitære tiltak er det inkludert et føre var-prinsipp når det gjelder matvarer. Bestemmelsen, som finnes i artikkel 5.7, gir et medlem midlertidig adgang til å treffe tiltak selv om det ikke foreligger tilstrekkelig relevant vitenskapelig bevismateriale. Regjeringen vil i de norske forberedelser til forhandlingene vurdere hvorvidt føre var-prinsippet kan få en bredere anvendelse innenfor WTO.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Hallgeir H Langeland (SV): Eg takkar for svaret, sjølv om eg synest at presisjonsnivået på svaret denne gongen var lågare enn ved det førre spørsmålet mitt.
Det verkar på meg som om utanriksministeren nærast hadde tenkt å reisa på ministerkonferansen utan noko som helst mål for Noreg. Utanriksministeren er jo kjend med at WTO har som mål å redusera jordbruksstøtta og redusera importvernet, og då meinte eg at dersom ein trudde på føre var-prinsippet, var det viktig å begynna å jobba med det, sjølv om dette møtet er eit slags mellomspel. Eg vil utfordra statsråden på det.
I tillegg ønskjer eg statsråden sitt syn på dette med Tobin-skatten, dette med å legga ei avgift eller ein prosent på valutatransaksjonar, som det har vore snakka om og som nå er blitt aktuelt igjen. Kan det òg vera ei problemstilling som det er aktuelt for utanriksministeren å ta opp i WTO?
Utenriksminister Knut Vollebæk: Når representanten synes at jeg har lavt presisjonsnivå, tror jeg at jeg vil ta med meg arrangørene som litt medskyldige i det, for vi skal huske på at dette egentlig er en jubileumsfeiring, og så har man lagt et ministermøte i tilknytning til det. Det neste ministermøtet skal finne sted i 1999, og vi skal ikke begynne forhandlingene om de konkrete spørsmålene på det kommende møte. Man skal kun vedta å iverksette nødvendige forberedelser til ministerkonferansen i 1999.
Når det gjelder landbruk, vil jeg - under henvisning til det svaret som jeg gav til representanten Gløtvold - understreke at Regjeringen i opplegget til de kommende forhandlingene vil tillegge de ikke-økonomiske faktorene innenfor landbruket betydelig vekt, vi vil foreta utredninger, og vi vil høre berørte organisasjoner. Det kan godt hende at Tobin-skatten også vil være noe vi kan ta opp i WTO når forhandlingene begynner i 1999, men i og med at vi ennå ikke har avklart forhandlingsopplegget, vil jeg heller ikke inkludere Tobin-skatten nå.