Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998
Spørsmål 5
Statsråd Sponheim har overfor Adresseavisen varslet at han vil etablere et nytt teknologibasert såkornfond med base i Trondheim i størrelsesorden 100 mill. kroner. Samtidig lanserte han et nytt innovatørfond for å få fart på relasjonene mellom forskningsmiljøet i Trondheim og industrien.
Kan statsråden konkretisere innholdet i disse fondene nærmere, og vil Regjeringen fremme forslag om dem i revidert nasjonalbudsjett eller i statsbudsjettet til høsten?
Statsråd Lars Sponheim: De nye såkornkapitalfondene er nå i ferd med å komme på plass. Det er gjennomført vellykkede emisjoner for det sentrale START-fondet og de regionale fondene for henholdsvis Sørlandet, Vestlandet og Midt-Norge. I løpet av sommeren vil trolig fondet som skal dekke Nord-Norge, også være på plass.
Dette landsdekkende nettverket med privateide såkornfond, hvor staten har bidratt med ansvarlige lån og tapsfond, vil bli et nyttig redskap for å tilføre nystartede bedrifter kompetent kapital i en ellers kritisk fase.
Den forrige regjeringen valgte å knytte 160 mill. kr av en bevilgning på 200 mill. kr til det sentrale fondet. Dette betyr at de regionale fondene er relativt små, noe som kan være et problem i forhold til risikotaking og behovet for en kompetent administrasjon rundt fondene.
Det er denne problemstillingen jeg har ønsket å se nærmere på, og som jeg har forsøkt å formidle til Adresseavisen. Det er ikke behov for flere regionale såkornfond, men snarere en styrking av de eksisterende fondene. Mitt poeng overfor Adresseavisen var at en slik styrking vil kunne få stor betydning for nyskapende virksomhet, ikke minst i tilknytning til Trondheimsmiljøet.
Imidlertid kan det være behov for å se nærmere på de mekanismer som genererer nye investeringsprosjekter, både knyttet til forskningsmiljøene og andre utviklingsmiljøer. Her er det etter min vurdering et stort potensial for å få fram flere, og ikke minst bedre prosjekter. Vi må rett og slett bli bedre i kommersialisering av nye ideer og produkter.
Det er disse problemstillingene jeg har ønsket å sette i fokus, og som vil bli drøftet i den nye stortingsmeldingen om eierskap som vi tar sikte på å legge fram i løpet av mai. Her vil det bli foreslått en ny tilskuddsordning, eller et innovatørfond, som spørreren her brukte som betegnelse - jeg inviterer gjerne til forslag om bedre navn - men disse ordningene vil være forskjellige fra og ha en annen funksjon enn såkornfondene.
Børge Brende (H): Selv om jeg legger godviljen til, har jeg litt vanskeligheter med å forstå at statsråden nå besvarte mitt spørsmål - i alle fall at han forholdt seg til sine egne uttalelser til Adresseavisen under Venstres landsmøte. Etter at han hadde sagt nei til å flytte egenkapitaldivisjonen i SND til Trondheim - som kommunalministeren har vært inne på - sa han at han i stedet vil, som det står i mitt spørsmål, « etablere et nytt teknologibasert såkornfond med base i Trondheim i størrelsesorden 100 mill. kroner ». Det kan ikke misforstås. Det statsråden nå sier, er at han ikke vil opprette flere regionale fond, altså såkornfond, men bygge videre på dem. Jeg så ikke noe dementi fra statsråden på det oppslaget som var i Adresseavisen, og det har jeg faktisk klippet ut selv, uten å få hjelp fra gruppesekretariatet. Det er også slik at i Trondheim var det veldig positive reaksjoner. Har statsråden tenkt å komme med et slikt såkornfond på rundt 100 mill. kr med basis i Trondheim, og når kommer det? Eller var han feilsitert der også?
Statsråd Lars Sponheim: Jeg forstår veldig godt at den tidligere kommunalråden i Trondheim er utålmodig på sin bys vegne.
La meg ta disse elementene i rekkefølge, for det første debatten om flytting av egenkapitaldivisjonen. Der er det slik at Regjeringen har satt i gang et utredningsarbeid - om det er mulig, hvordan det kan gjøres, hvordan det er hensiktsmessig å gjøre det. Det arbeidet foregår i SND og vil bli behandlet av SNDs styre, og vil på et senere tidspunkt komme til behandling i Regjeringen. Det er et uavklart spørsmål, som Regjeringen vil ta stilling til når vi har et nødvendig beslutningsgrunnlag. Det er mange modeller som det er aktuelt å tenke seg. En modell som har vært luftet i debatten, er å flytte selve divisjonen, en annen er å spre divisjonen bransjevis osv. - det er det mulig å tenke seg at en kan gjøre.
De regionale såkornfondene har vi i dag, og vi har et for Midt-Norge. Det er ønskelig fra Regjeringens side - hvis Stortinget gir sin tilslutning til det - å øke de regionale såkornfondene med klar teknologiorientering. Det vil få stor betydning for teknologihovedstaden Trondheim. I tillegg ønsker vi - det vil komme fram i den eierskapsmelding som kommer om kort tid - å invitere Stortinget til å etablere en ny fondsordning. Der er det ikke tatt stilling til plasseringen, men vi inviterer Stortinget til først å ta stilling til prinsippene, så får vi ta administrasjonen og lokaliseringen i neste omgang.
Børge Brende (H): Først må jeg si at den tidligere kommunalråden i Trondheim iallfall er glad for at Regjeringen ikke har konkludert endelig i forhold til det som går på SND og egenkapitaldivisjonen. Jeg synes det er positivt at man fortsetter en dialog som tar utgangspunkt i det som også er distriktspolitiske interesser.
Men jeg har fortsatt vanskeligheter med helt å få med meg hva som var statsrådens konklusjon i forhold til mitt spørsmål. Det er jo ikke jeg som har operert med et nytt såkornfond i størrelsesorden 100 mill. kr, det er statsråden selv, og jeg hadde da forventet at han kanskje kunne ha konkretisert det litt nærmere.
En annen del av spørsmålet mitt gikk på dette med et innovatørfond for å få fart på relasjonene mellom forskningsmiljøet i Trondheim og industrien. Det ble også veldig positivt mottatt. Når en statsråd går ut og varsler denne type tiltak over en hel side i avisen, forventer man at han også har tenkt det igjennom og har en tidsplan for når det skal bli gjennomført. Jeg gir statsråden en sjanse til til å konkretisere det.
Statsråd Lars Sponheim: Jeg kan bekrefte at det ikke er tatt noen beslutning fra Regjeringens side når det gjelder flytting av egenkapitaldivisjonen i noen retning; det er under utredning. Vi vil ta stilling til måter å gjøre det på - det vil vi komme tilbake til.
Når det gjelder såkornfond, bekrefter jeg det jeg har sagt hele tiden: De er plassert, og vi ønsker å øke dem. Vi ønsker - hvis Stortinget gir sin tilslutning - å gi dem en klar teknologiorientering. Det er viktig for de teknologimiljøene vi har, og de er jo først og fremst i Trondheim, som er teknologihovedstaden vår.
Så til spørsmålet om det beløpet som avisen har plassert til 100 mill. kr. Jeg skal ikke ta stilling til størrelsen, jeg har sagt det skal bli et stort beløp - det ble slik i avisen. Det vil være Stortinget som angir størrelsen på dette. Det vil de få anledning til. Tidsplanen er at i eierskapsmeldingen og næringsmeldingen vil disse ordningene bli skissert. Da vil Stortinget få anledning til å si sin mening, for det første om man synes at det er en riktig tanke å følge denne veien, og eventuelt om størrelsen på dette som Regjeringen må arbeide med i statsbudsjettet til høsten.