Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998
Spørsmål 21
André Kvakkestad (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
På forespørsel fra avisen Strilen om behandlingstid for søknad om å starte privatskole på Romarheim i Lindås kommune, Hordaland, svarer departementet at behandlingen av søknaden vil ta ca ett år.
Kan kirke-, utdannings- og forskningsministeren klargjøre om denne behandlingstiden er en bevisst politikk, eller speiler behandlingstiden andre departementale forhold?
Statsråd Jon Lilletun: Eg vil vise til at departementet i brev av 17. april 1998 frå Stiftinga Romarheim Grendaskule har motteke søknad om godkjenning av aldersstega 1-7 med rett til statstilskott etter privatskulelova.
Søknaden om godkjenning av privat skule med rett til statstilskott vil bli behandla på vanleg måte.
Når det gjeld behandlingstida, vil eg vise til det som er sagt i St.prp.nr.1 (1996-1997) , der det m.a heiter:
« Det er flere høringsinstanser, herunder kommuner og fylkeskommuner, som skal gi uttalelse før vedtak kan treffes. Høringsinstansene har sine egne krav til saksbehandlingen, og for noen instanser betyr det at uttalelse skal gis av et kollegialt organ. Møteplanen for dette organet vil derfor ha innvirkning på saksbehandlingstiden i vedkommende høringsinstans. Private skoler må fylle de samme faglige kvalitetskrav som tilsvarende offentlige skoler. For noen skoler er det nødvendig å innhente uttalelse fra fagmiljøer utenfor departementet. Departementet kan derfor ikke fullt ut styre saksbehandlingstiden. |
Saker om godkjenning av tilbud i privatskolene er ikke en ensartet gruppe av saker. Noen saker gjelder godkjenning av nye skoler, andre saker gjelder utviding eller endring av struktur ved eksisterende skoler. Godkjenning av nye skoler er vanligvis mer tidkrevende enn saker om endringer ved eksisterende skoler. Noen saker kan også reise prinsipielle spørsmål som må avklares før godkjenning kan gis. Det er av nevnte grunner ikke mulig å sette noen fast standard for saksbehandlingstiden. Det er en målsetting at saksbehandlingen ved godkjenning av nye skoler ikke skal ta særlig lengre tid enn ett år hvis søknaden tilfredsstiller de fastsatte kvalitetskrav og inneholder alle nødvendige opplysninger. Ved godkjenning av utvidinger og endringer skal saksbehandlingstiden i de fleste tilfeller være kortere. » |
Eg kjenner meg sterkt forplikta av privatskulelova, men må sjølvsagt fylgje korrekte saksbehandlingsprosedyrar. Eg forstår at saksbehandlingstida kan ha mykje å seie for det engasjementet som ligg bak ein privatskulesøknad. Likevel er det viktig at ein har ei grundig behandling av søknaden før ein godkjenner ein skule.
Det er ikkje sett noka grense for kor mange år ein privatskule kan få tilskott. Samtidig er ei godkjenning eit kvalitetsstempel som av omsyn til foreldra og elevane må vere vel grunngjeve.
Så vil eg gje uttrykk for at slike saker ikkje skal heftast vekk i departementet. Vi ber om at andre instansar behandlar så fort som råd er, men samstundes må ein syne ansvar ved behandlinga.
André Kvakkestad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er helt enig i at kvalitet er svært viktig i skolen, og at man må sjekke dette nøye.
Men for de barn og de foreldre dette angår, spesielt i den situasjonen hvor man har et skoletilbud som eventuelt legges ned, og dette kanskje er viktig spesielt med tanke på tid, er det litt underlig at det er så mange kommuner og fylkeskommuner som må være høringsorgan ved hver enkelt søknad. Det burde kanskje være mulig å kunne gå igjennom hvor mange høringsorganer som skal uttale seg for hver enkelt søknad.
Statsråd Jon Lilletun: Eg er sjølvsagt einig i at ein alltid skal sjå på saksbehandlinga, om ein har for lange og store prosedyrar, men det handlar også om rettstryggleik i forhold til alle dei partane som har krav på å bli høyrde. Men eg avviser ikkje at ein med jamne mellomrom skal gå igjennom det.
Denne søknaden kom inn 17. april i år, altså etter påske. Ut frå både budsjettomsyn og ei forsvarleg behandling ville det vere urealistisk at den skulle vere ferdig når dette skuleåret tek til. I alle høve skal den tilbake til lokalmiljøet, og det vil seie at det vil vere for kort tid, og ein har heller ikkje budsjettgrunnlaget inne. Derimot må det vere eit rimeleg krav frå dei at dei får søknadene behandla slik at det i god tid før neste skuleår er klart om dei vil verte godkjende eller ikkje.
Så det eg kan love representanten, er at det ikkje skal brukast lengre tid enn nødvendig er.
André Kvakkestad (Frp): Jeg takker også for det svaret og for å møte en så positiv behandling, uten naturligvis å kunne forskuttere svaret. Men jeg håper igjen at man kan få disse søknader behandlet så fort som mulig, selv om de ikke nødvendigvis akkurat treffer på skolestart, for det kan være andre ting som kan være greit å få på plass før en skolestart.