Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998
Spørsmål 17
Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Departementet skal lede en beredskapsgruppe/dugnadsgruppe som skal vurdere og utarbeide forskrifter for blant annet omfattende restriksjoner på privatbilbruk i Oslo og Bergen. Foruten kommunene er veg-, helse- og forurensningsmyndighetene representert i gruppen.
Hva er årsaken til at en representant for bilorganisasjonene ikke er invitert til å delta i gruppen?
Statsråd Odd Einar Dørum: Luftforurensningsproblemene i de største byene våre er alvorlige. Oslo og Bergen har på denne bakgrunn fremmet omfattende forslag til å redusere disse problemene. Samferdselsdepartementet deler kommunenes bekymring og ønsker å bidra til gode løsninger. Vi legger i denne forbindelse vekt på at det må fokuseres på permanente, langsiktige løsninger for generelt sett å begrense luftforurensningsproblemene i byene. Akutte tiltak av mer beredskapsmessig karakter vil imidlertid kunne være et viktig supplement på dager med særlig høye luftforurensningskonsentrasjoner.
Som et ledd i vårt arbeid på dette området er det satt i gang et prosjekt under ledelse av Vegdirektoratet med sikte på etablering av system for overvåking og varsling av luftforurensning i de største byene innen 1. oktober 1999. Det vil i denne forbindelse bli utredet ulike tiltak og virkemidler. For å få vurdert mulighetene for å få gjennomført enkelte tiltak allerede kommende vinter har jeg bedt Vegdirektoratet om at det opprettes en beredskapsgruppe med deltakelse av berørte myndigheter.
I et slikt samarbeid kunne det være aktuelt å trekke inn mange forskjellige representanter, bl.a fra ulike interesseorganisasjoner. Fordi det har vært avgjørende å komme i gang raskt, har vi valgt å avgrense deltakelsen i dette arbeidet til de mest berørte myndighetene.
Jeg vil i denne forbindelse understreke at denne beredskapsgruppen bare er en del av et større helhetlig arbeid som ledes og koordineres av Vegdirektoratet, hvor det er stilt krav om jevnlig rapportering til Samferdselsdepartementet. I dette arbeidet vil det bli sett nærmere på alternative løsninger både på kort og lang sikt, og det vil bli foretatt nærmere vurderinger av nødvendig regelverk for å kunne ta i bruk aktuelle tiltak og virkemidler mot luftforurensning. Når Vegdirektoratet har utarbeidet forslag til de nødvendige forskriftene, vil disse på vanlig måte bli sendt på offentlig høring. Blant andre vil bilorganisasjonene da bli invitert til å komme med sine synspunkter.
Per-Kristian Foss (H): Jeg takker statsråden for svaret, som var skuffende, fordi det bærer preg av å være et byråkratisk svar som kunne vært skrevet for en hvilken som helst regjering på et hvilket som helst tidspunkt. Jeg har oppfattet statsråd Dørum som en litt mer utradisjonell statsråd, som faktisk har gjort det til en del av sin filosofi å foretrekke dialog fremfor konfrontasjon og gå litt utradisjonelt frem.
Å definere bilorganisasjonene som bare én av mange berørte grupper når man snakker om restriksjoner på bruk av privatbil, er en byråkratisk tilnærming uten realitetskontakt. Det er bilistene, selvfølgelig, som først og fremst blir berørt av dette. Derfor er jeg skuffet over svaret, og jeg vil gjerne utfordre statsråden til å svare på spørsmålet om han ikke tror at mulige restriktive tiltak ville bli lettere å gjennomføre dersom brukerne hadde vært tatt med på råd fra første stund - en leveregel statsråden i andre sammenhenger har uttrykt betydelig sans for.
Statsråd Odd Einar Dørum: Det er ikke alltid lett å bli klok på representanten Foss' forventningsnivå.
La meg få understreke at i denne saken har vi faktisk handlet usedvanlig og ubyråkratisk. Fordi man i Oslo og Bergen ser noe som er alvorlig, har vi på oppfordring startet en arbeidsgruppe. I den arbeidsgruppen kunne f.eks alle transportbrukere ha vært med, og det er som kjent andre transportbrukere i Norge enn dem som har biler. Men jeg har selvfølgelig registrert at bilorganisasjonene er offensivt positive til å satse på kollektivtransporten i Oslo/Akershus-området, bl.a har både NAF og Transportbrukernes Fellesorganisasjon akseptert bompengefinansiering for å styrke kollektivtransporten. Vi har også en jevnlig kontakt med disse organisasjonene.
Når denne beredskapsgruppen er nedsatt, skyldes det bl.a at noen av Per-Kristian Foss' partifeller i Oslo ikke bare har vært ivrige, men at de har sendt oss en så omfattende liste at vi er nødt til å sortere i likt og ulikt for å få igjennom oversiktlige, effektive og fornuftige tiltak. Jeg skal ikke, som representanten har funnet det nødvendig å gjøre i Østlandssendingen i går, sensurere listen over enkelte tiltak. Jeg har mine klare meninger om dem. Men vi har satt i gang arbeidet for å få gjennomført tiltak og ikke skyve det langt fram i tid.
Per-Kristian Foss (H): Dette svaret var vel ikke skrevet på forhånd. Jeg skal neddempe mitt forventningsnivå til Venstre. Det har jeg holdt på med en stund nå, men det får være grenser.
Jeg har ikke refset noen av mine partikolleger i Oslo. Jeg setter pris på at de er ivrige, pågående og lanserer flere forslag, kanskje også forslag som det ikke blir nødvendig å realisere. Men det er ikke i strid med at statsråden kunne tenkt på å ta med brukerorganisasjoner - og jeg har ikke noe imot om han tar med flere - i denne arbeidsgruppen fra første stund av. Jeg synes det bærer preg av tradisjonell sosialdemokratisk byråkratisk tenkning å nedsette arbeidsgrupper som foruten representanter for kommunene og departementet bare består av representanter for offentlige etater.
Jeg registrerer at nytenkningen er slutt allerede etter så kort tid. Jeg trodde ikke det tok så kort tid for en så utradisjonell politiker som Dørum å falle på plass i et byråkratisk mønster.
Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Foss og jeg har en felles oppfatning i dette, nemlig at det er prisverdig at byrådet i Oslo, utgått av Høyre, og hele oslopolitikken har gått inn for utradisjonelle tiltak. Det jeg siktet til, var et hjertesukk fra representanten Foss i Aftenposten i går om et av tiltakene, å stoppe halvparten av bilparken på enkelte dager. Jeg sa at jeg ikke ville sensurere det, fordi jeg registrerer alvoret i saken.
Og så, når man velger å ta det på denne måten for å handle raskt, så karakteriseres det som sosialdemokratisk. Da blir jeg fristet til å sitere tidligere statsråd Hernes, som har laget som en av sine politiske lover at når avstanden er som minst i politikken, skaper man avstanden som størst i polemikken. Og jeg føler at representanten Foss ofte er der. Jeg begriper ikke hvorfor han var der i dag, når det er godt samspill mellom Oslos, Bergens og statens myndigheter om å bekjempe luftforurensningen, og man i tillegg har en statsråd som er villig til å føre en bred dialog. Men det er mulig at Foss har kommet i skade for å ta med et skjema fra et tidligere oppgjør også når det gjelder denne saken.