Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Ønsker næringsministeren å privatisere A/S Olivin med de konsekvenser dette vil få, blant annet for Moxy Trucks AS, og kan vi vente at dette vil være Bondevik-regjeringas måte å håndtere hjørnesteinsbedrifter i Distrikts-Norge på?

Statsråd Lars Sponheim: Regjeringen ønsker å legget til rette for et balansert, spredt og mangfoldig eierskap i norsk næringsliv. I dette ligger også at vi må være åpne for å vurdere i hvilket omfang og på hvilken måte staten selv bør bidra. Blant annet må vi kunne se på om noe av den statlige kapitalen kan gjøre en bedre jobb dersom den flyttes fra en passiv plassering i etablerte bedrifter, som lett kan skaffe seg privat eierkapital, til heller å bidra til fremveksten av nye, mer risikofylte etableringer, ved såkornfond eller lignende. Slike bidrag vil også kunne være et bidrag til distriktspolitikken. En vurdering i en bredere sammenheng av hvor statlig kapital gjør mest nytte, vil også naturlig omfatte et tilnærmet heleiet statlig selskap som A/S Olivin.

A/S Olivin på Åheim driver en rasjonell produksjon og behersker et internasjonalt marked. Selskapet har i de senere år hatt svært gode resultater og har en solid økonomi med en egenkapital rundt 75 %. Statlig eierskap bør ha en politisk begrunnelse. Det er i dag ikke sterke politiske behov som tilsier at staten fortsatt skal være tilnærmet eneeier i et veldrevet selskap som A/S Olivin. Statens eierskap i dette selskapet vil derfor bli vurdert i forhold til annen næringsrettet bruk av statlig kapital, som f.eks styrking av såkornfond for å stimulere nyskaping i næringslivet.

Jeg vil imidlertid understreke at det i en slik vurdering, enten den gjelder Olivin eller andre statlige selskap, ikke vil være aktuelt for staten å selge seg helt ut, men å redusere den statlige eierandelen. Alle framlegg om salg av aksjer i statlige selskaper vil bli lagt fram for Stortinget til behandling.

Representanten nevner forholdet mellom A/S Olivin og Moxy Trucks AS.

Moxy Trucks AS ble stiftet i juni 1991 med japanske Komatsu og A/S Olivin som eiere av henholdsvis 1/3 og 2/3 av aksjekapitalen på 30 mill. kr. Selskapet, med anlegg i Elnesvågen ved Molde, overtok en tidligere konkursrammet virksomhet og fortsatte produksjonen av rammestyrte dumpere for verdensmarkedet. Bedriften har så langt hatt en rimelig positiv utvikling og beskjeftiger nå nær 250 ansatte. Den arbeider imidlertid i et hardt internasjonalt marked preget av konkurranse og prispress. Samarbeidet med Komatsu ble etter hvert vanskelig, og i 1997-98 overtok A/S Olivin alle aksjene i Moxy. Aksjekapitalen er økt til 40 mill. kr.

Det er klart at i forbindelse med en vurdering av aksjene i A/S Olivin må vi også se på eiersituasjonen ved Moxy. Olivin er en sterk finansiell eier, men Moxy trenger også industrielle medeiere som kan tilføre bransjekompetanse, kundeinnsikt og internasjonal markedskraft.

Skulle det bli aktuelt å redusere den statlige eierandelen i A/S Olivin, vil det i den forbindelse også være et klart mål å skaffe Moxy Trucks AS et godt og langsiktig industrielt eierskap.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg tolker næringsministerens utspill og hans svar nå om salg av statsbedrifter som går godt, som et angrep på distriktsutviklingen fra Bondevik-regjeringa. Det er dessverre ikke første gangen vi ser slike tanker komme til uttrykk. Hver gang et borgerlig alternativ flytter inn i regjeringsbygget, ser vi at dette kommer. Dette skaper usikkerhet i bl.a Møre og Romsdal.

Salg av A/S Olivin kan bety mange skritt tilbake i forhold til den positive utviklingen som har skjedd i bygdesamfunnet Åheim og i de bygdene der A/S Olivin har engasjert seg. Verdiene som er skapt, er tilbakeført til bedriften i form av utvikling i Fræna, Stranda og Vanylven.

Statsråden sier at det statlige eierskapet har en politisk begrunnelse. Jeg vil si det er en meget god politisk begrunnelse for fortsatt å ha statlig eierskap. Ved et eventuelt salg har en ingen garanti for hvor de norske eller utenlandske investorene vil sette sin fortjeneste. Og bygdesamfunnene som til nå har følt trygghet ved å ha en så god bedrift som A/S Olivin, kan bli taperne.

Så til spørsmålet (presidenten klubber) - eller statsråden kan få kommentere dette, så kan jeg ta spørsmålet etterpå.

Presidenten: Presidenten gjer merksam på tidsaspektet i spørjetimen!

Statsråd Lars Sponheim: Jeg er selvfølgelig ikke enig i det utgangspunktet som representanten Bekkemellem Orheim her har at dette er uttrykk for en dårlig distriktspolitikk. Denne regjering ønsker å føre en god distriktspolitikk og er veldig opptatt av at også distriktsbedriftene har gode eiere. Det betyr at staten er en god eier, og det betyr at staten i denne sammenheng og når det gjelder andre bedrifter, ønsker å være en eier som spiller en viktig rolle for å ta vare på arbeidsplassene.

Jeg har ikke i mitt svar gitt uttrykk for at Regjeringen har planer om å fremme for Stortinget et forslag om å redusere eierandelen i A/S Olivin. Jeg har sagt at på et generelt grunnlag er dette til vurdering i Regjeringen, ikke for å redusere den samlede statlige eierkapitalen, men for å se om noe av denne kapitalen kan brukes på andre områder som bidrar til å øke frekvensen av nystartede bedrifter.

Jeg vil understreke at A/S Olivin ikke er 100 pst, men nesten 100 % eid av staten. Det er for styringen ingen forskjell om staten skulle eie tett opp under 100 % eller eie 60, 70 eller 80 % for eksempel.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg tar til etterretning at Regjeringa i forbindelse med den nye eierskapsmeldingen vil vurdere en del av de statlige eierskapene. Statsråden hadde nå muligheten til å si klart nei til privatisering av A/S Olivin, slik at vi kunne slippe å oppleve at statlige bedrifter går til et marked for børsspekulasjon.

Du argumenterer også i ditt svar med at « Moxy trenger industrielle medeiere som kan tilføre både bransjekompetanse, kundeinnsikt og internasjonal markedskraft ». Men det har jo ikke kommet signaler fra Moxy nå om at en har behov for å få et statlig salg av Olivin som gjør at en kan tilføre nettopp det statsråden argumenterer med.

Moxy Trucks har klart å komme seg på beina etter en tøff periode i 1991 og har i dag 250 ansatte, så jeg syns dette signalet fra statsråden er svært uheldig.

Presidenten: Presidenten vil gjere merksam på at all tale skal gå gjennom presidenten.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg deler representanten Bekkemellem Orheims syn på betydningen av bedriften Moxy, og deler også gleden over at det nå går bra for Moxy - i alle fall bedre enn det det har gjort tidligere. Det er også viktig å understreke at Moxy er eid av A/S Olivin, som igjen har det alt vesentlige av aksjene plassert hos staten.

Jeg understreker igjen at det ikke er tatt stilling fra statsrådens eller Regjeringens side om en skal fremme noen sak for Stortinget om akkurat denne saken. Det er slik at alle disse selskapene er under en løpende vurdering: Hva er verdien, hva er mest hensiktsmessig, ikke bare for statens del, men faktisk også for den enkelte bedrift? Går det an å gjøre bedriftene sterkere og bedre ved å få inn andre eiere, er det aktuelt med aksjeutvidelse i noen av disse bedriftene som gjør det aktuelt å slippe til andre eiere f.eks? Og nå svarer jeg på et generelt grunnlag, og ikke bare for denne bedriften spesielt. Men det er helt klart når det gjelder Regjeringens håndtering av dette spørsmålet, at det vil aldri komme på tale å bidra til noe som på noe vis svekker disse bedriftenes betydning i de lokalsamfunnene de ligger.

Presidenten: Vi vil no ta opp spørsmål 19.

: