Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Lars Rise (KrF): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

En av konsekvensene av Regjeringens beslutning om å tillate en lekkasje på 400 liter pr. minutt i Romeriksporten kan komme til å være at Ljanselven, den eneste av Oslos syv elver som er bevart noenlunde grønn, kan bli rammet av uttørking.

Hva vil Regjeringen gjøre for å kompensere for vanntapet, slik at vannføringen i Ljanselven kan bli tatt vare på?

Statsråd Marit Arnstad: Målet med forvaltningens behandling av Romeriksporten etter vassdragsloven har vært å sette de vilkår som er nødvendige for å gjenopprette vannbalansen i Østmarka. Lekkasjeverdiene som er fastsatt, skal altså sikre en slik gjenoppretting.

Ut fra de hydrologiske beregningene og vurderingene som NVE har gjort i denne saken, synes det ikke å være noen fare for uttørking av Ljanselva som følge av en lekkasje på 400 liter pr. minutt. Dersom en tar utgangspunkt i vannvolumet i Ljanselva, vil en lekkasje på 400 liter pr. minutt medføre en reduksjon i midlere vannføring på vel 1 %. I en ekstrem tørrårssituasjon vil forholdene i Ljanselva faktisk bli bedre enn i dag fordi det i departementets vedtak er forutsatt en gjennomsnittlig avrenning til Lutvannsbekken på 200 liter pr. minutt. Det er en større vannføring enn det som er naturtilstanden i en slik tørrårssituasjon.

Ut fra de vurderinger som NVE har gjort i denne saken, ser departementet derfor ingen grunn til å foreta noen kompenserende tiltak når det gjelder Ljanselva.

Lars Rise (KrF): Først vil jeg takke for svaret, som var overraskende positivt.

Den lokale aksjonsgruppen som arbeider for å ivareta naturverninteressene knyttet til Ljanselva, er meget bekymret over Regjeringens beslutning om å tillate en lekkasje på 400 liter pr. minutt, og spesielt over hva som vil skje med vannføringen i tørkeperioder. Ljanselva er som nevnt det eneste vassdraget blant Oslos sju elver som er omgitt av et hovedsakelig grønt naturbelte. Kildene til Ljanselva er Lutvann og Hauktjern og flere småtjern i nordøst, og Stensrudtjernet i sørøst. I tidligere tider var det tilløp til industri her, men i dag er Ljanselva først og fremst en naturrikdom som lokalbefolkningen er svært opptatt av å verne.

Kan statsråden garantere at Ljanselva ikke vil bli rammet av uttørking så sant grensen på 400 liter pr. minutt overholdes?

Statsråd Marit Arnstad: Jeg er klar over at dette er et spørsmål som blir fulgt nøye. Det har jeg stor forståelse for, og departementet er sjølsagt opptatt av at alle vurderinger omkring dette spørsmålet skal være godt faglig fundert. Det er også den avgjørelsen departementet har tatt når det gjelder å tillate en lekkasjeverdi på 400 liter pr. minutt.

NVEs vurderinger når det gjelder forholdene omkring Ljanselva og konsekvensene for Ljanselva av de lekkasjeverdiene som er satt, er helt entydige. Og konklusjonen er da, som jeg var inne på i mitt første svar, at det ikke vil medføre risiko for uttørring, og at det i en tørrårssituasjon faktisk vil bety en større vannføring enn naturtilstanden skulle tilsi.

Lars Rise (KrF): Jeg vil igjen takke statsråden for svaret.

Jeg vil gjerne understreke at elva og miljøet omkring er svært sårbart, og at faren for miljøødeleggelser selvsagt er stor i et slikt pressområde. Målet med den lokale aksjonen er å overbringe Ljanselvdalen til våre etterkommere som en grønn, sammenhengende elvekorridor fra Østmarka til sjøen.

Jeg lurer likevel på, ut fra svaret her, hvordan den totale vannføringen i Ljanselva i en ekstrem tørkesituasjon faktisk kan bli bedre enn i dag, selv om avrenningen til Lutvannsbekken skulle bli mindre. Jeg vil jo tro at i en ekstrem tørkesituasjon vil den totale vannføring uansett være mindre enn i en normalsituasjon. Kan statsråden forklare dette nærmere?

Statsråd Marit Arnstad: Nå skal ikke jeg utgi meg for å være noen hydrolog, så det er i begrenset grad jeg kan gå inn på NVEs rent faglige vurderinger av hvordan det vil skje. Men saken er den at det sammen med de lekkasjeverdiene som er fastsatt, også er fattet et vedtak om en gjennomsnittlig avrenning til Lutvannsbekken. I en slik situasjon har en en del tiltak som forutsettes iverksatt både når det gjelder rehabilitering av dammen og damkrona knyttet til Lutvann. Dette og når det gjelder spørsmålet om manøvrering av vannstanden i Lutvann. Dette er forutsatt også å kunne sikre den situasjonen som jeg viser til i forhold til Ljanselva.

Presidenten: Då er vi ferdige med sak nr. 1 på dagens kart.

: