Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998
Spørsmål 16
Hallgeir H Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla eit spørsmål til forsvarsministeren:
Ifølge opplysninger i Bergens Tidende lørdag 4. april 1998 skal Forsvaret etablere en radar kalt Globus II i Vardø. Avisen skriver videre at denne radaren tidligere har vært brukt i tester av USAs planlagte rakettforsvar.
Kan forsvarsministeren gjøre greie for hvilke oppgaver radaren skal ha, og forsikre Stortinget om at denne radaren vil være under full norsk kontroll og ikke en del av USAs rakettforsvar når den utplasseres i Norge?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: At det skal etableres en radar kalt Globus II i Vardø, er ingen hemmelighet. Prosjektet er nevnt i Forsvarsdepartementets budsjettproposisjon for 1997-1998. Det ble dessuten sendt ut en pressemelding fra Forsvaret med informasjon om radaren i slutten av mars måned i år, samtidig med at tidsskriftet Forsvarets Forum presenterte prosjektet i en illustrert artikkel, og det ble holdt en pressekonferanse i Vardø.
Radaren er en av de teknologisk mest avanserte i sitt slag i verden i dag når det gjelder å følge og avbilde flygende objekter. Den vil styrke Etterretningstjenestens evne til å overvåke vårt interesseområde, samtidig med at den vil ha en viktig oppgave når det gjelder å kartlegge og overvåke gjenstander i det ytre rom.
Det er i dag katalogisert rundt 9.500 slike gjenstander, hvorav bare 7 % er i drift, mens hele 93 % er ikke-aktive, såkalt romskrot. Antallet er fordoblet siden 1980. Disse utgjør en betydelig fare for aktiviteten i rommet, som får en stadig økende betydning, og det er derfor viktig å ha god oversikt. Globus II vil, ved å være en del av et verdensomspennende nettverk av følgestasjoner, være et viktig bidrag til dette.
Etableringen av radaren vil gi Norge teknisk innsikt på et meget høyt nivå, og vil kunne fungere som en inngangsbillett til annen romrelatert forskning. Ved behov kan Globus II bli gjort tilgjengelig også for nasjonale forskningsmiljøer. Den bekrefter dessuten Forsvarets tilstedeværelse i Vardø og sikrer stabile arbeidsplasser i et høyteknologisk miljø. De berørte lokale myndigheter ble informert om prosjektet før offentliggjøringen, og har reagert positivt på dette.
Radaren er i dag satt opp på en flybase i USA, der den har vært testet i tre år. Den vil bli demontert, fraktet til Norge og satt opp på Forsvarets stasjon i Vardø. Byggearbeidene starter i disse dager, og fundamentet for radaren vil bli oppført av norske entreprenører. Globus II ventes å være i drift fra høsten år 2000. Omkostningene ved prosjektet dekkes av Norge og USA i fellesskap.
Så til representanten Langelands spørsmål. Det er ikke vanskelig for meg å forsikre Stortinget om at Globus II er under full norsk kontroll. Radaren vil bli bemannet utelukkende med norsk personell, slik tilfellet er med alle etterretningsinstallasjoner i Norge. All utveksling av data er underlagt norsk kontroll. Det er kun norsk personell som har adgang til data i såkalt sann tid, det vil si direkte dataoverføring « on line ».
Det er med andre ord ingen tilknytning mellom Globus II og det amerikanske luftforsvaret i sann tid. Radaren kan derfor ikke bidra til noe eventuelt amerikansk rakettforsvar. Dette har heller aldri vært noen målsetting eller forutsetning for etableringen av radarsystemet i Norge, verken på norsk eller amerikansk side.
Hallgeir H Langeland (SV): Eg takkar statsråden for svaret.
Ein tidlegare etterretningsoffiser, Einar Hanssen, uttala til Bergens Tidende at Det norske forsvarsdepartement gjer den same feilen som sist i forhold til Globus I, nemleg å påstå at dette er under full nasjonal kontroll, når realiteten er ein heilt annan. Han stadfestar det som òg amerikanske ekspertar seier, nemleg at dette er ein del av det amerikanske forsvaret. Eg vil berre få statsråden til å gjenta at dette ikkje er tilfellet.
Eg vil òg be statsråden utdjupa litt av historikken til denne radaren. Det er tilfellet at radaren blei utvikla som ein del av rakettforsvaret i verdsrommet, og eg vil ha statsråden til å stadfesta det.
I tillegg vil eg veta om den testinga som er foretatt med denne radaren, er i samsvar med ABM-avtala.
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsministeren er av den mening at det kan være at Einar Hanssens uttalelse, som det ble referert til, ikke bygger på helt oppdaterte opplysninger og ikke nødvendigvis er ajourført pr. dato.
Når det gjelder spørsmålet om dette er i overensstemmelse med ABM-avtalen, er svaret ja. Det er ikke brudd på noen internasjonale avtaler og er ikke problematisk for Norge å forholde seg til.
Når det gjelder spørsmålet om å gjenta svaret om at denne radaren er under full norsk kontroll, kan forsvarsministeren her og nå gjøre det.
Jeg vil også si at etableringen av Globus II er av vesentlig betydning for det norske forsvar. Dessuten gir radarsystemet et vesentlig bidrag til å ivareta felles allierte interesser, og dette er viktig for Norge.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Hallgeir H Langeland (SV): Bygginga av denne radaren blei starta under den kalde krigen og heldt fram etter at amerikanarane delvis hadde trekt seg ut, men då i eit bilateralt samarbeid med Noreg. Det som me frå SV synest er litt uklart, er om dette er noko anna enn det forsvarsministeren påstår. I alle fall er det monalege grunnar til å setja spørsmålsteikn ved dei svara me får, i forhold til ABM-avtala og òg i forhold til korleis den norske finansieringa har vore opp gjennom historia i samarbeid med USA. Har dette stått klart i tidlegare forsvarsbudsjett? Kan forsvarsministeren stadfesta eller avkrefta dette?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Finansieringen av den typen avtaler vi her snakker om, har med jevne mellomrom vært debattert i denne salen. Det er etablert ordninger under demokratisk kontroll fra Stortingets side som følger slike avtaler opp, og økonomien er også kontrollert av Riksrevisjonen.
La meg også tilføye at det ikke er aktuelt at Globus II skal ha programvare for å inngå i et eventuelt amerikansk forsvar mot ballistiske raketter, som noen har hevdet. Det vil heller ikke bli direkte overføring av data, noe som vil være en forutsetning for dette. Verken amerikanske eller norske myndigheter har på noe tidspunkt hatt planer om å koble Globus II til et forsvar mot ballistiske missiler. Med andre ord gjentar forsvarsministeren følgende: Globus II er under full nasjonal, norsk kontroll.