Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Eirik Langeland Fjeld (SV): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Studenter som får lån og støtte fra Statens lånekasse for utdanning, får lån og støtte bare for 10 måneder. I sommerferien er det forutsatt at studentene skal forsørge seg selv. Men de studentene som ikke får, eller har anledning til å ta sommerjobb, blir da henvist til sosialkontoret for å få økonomisk støtte. Sosial stønad kan umulig være en del av den offisielle studiefinansieringen.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å bedre studentøkonomien på dette området?

Presidenten: Ja, statsråd Lilletun - vi venter i spenning!

Statsråd Jon Lilletun: Utdanningsstøtteordninga er inga generell støtteordning for livsopphald, men skal gjere elevar og studentar i stand til å fylgje undervisninga i den tida som er normert for det enkelte studium. Såleis kan det òg verte gjeve støtte frå Lånekassa utover ti månader dersom den reglementerte undervisninga varer lenger, eller studenten fylgjer eit opplegg som gjer at han sparer inn på samla studietid. I ei prøveordning med tre-termins studieordning får studentar som tek del, høve til å søkje støtte for heile sommaren, med eit tillegg utover vanleg kostnadsnorm som vert gjort om til stipend når eksamen for sommarstudiet er bestått.

Departementet har ikkje vurdert å fjerne bindinga mellom studiefinansiering og aktiv studiesituasjon utover det unntaket som i dag gjeld for dei som har rett til stipend i ein omsorgssituasjon, det såkalla fødselsstipendet. Dette stipendet vert òg gjeve om sommaren når det fell inn under den 42 veker lange stipendperioden i samband med fødselen.

Dersom departementet skal fjerne samanhengen mellom studiefinansiering og aktiv studiesituasjon utover dette, er vi inne på eit nytt prinsipp som eg i dag ikkje ser at det bør opnast for.

Eirik Langeland Fjeld (SV): Som tidligere komitéleder har Lilletun vist interesse for studentenes materielle situasjon. Jeg håper at den interessen vil bli fulgt opp nå når regjeringstaburetten er inntatt.

I Norge bør vi klare å tilby en finansieringsordning som gjør at studentene faktisk har en mulighet til å studere. I tillegg må vi gi studentene en annen trygghet i sommermånedene enn den lov om sosiale tjenester eller husreglene hjemme hos mamma og pappa gir. På sosialkontorene rundt om i landet dukker det hvert år opp studenter som ikke klarer seg fram til neste utbetaling fra Lånekassen. Mine spørsmål er: Mener statsråden at det er rett at kommunale kroner skal betales ut til studenter gjennom sosialtjenesten - kroner som må utbetales på grunn av et hull i den statlige studiefinansieringen? Vil statsråden vurdere å heve Lånekassens kostnadsnorm og/eller innføre støtte i tolv måneder?

Statsråd Jon Lilletun: Eg kan forsikre representanten om at eg framleis er oppteken av studentane sin situasjon, og derfor skal det straks setjast ned eit breitt utval - der òg studentane skal ha sin representasjon - som skal gjennomgå studiefinansieringa. Vidare er det eit levekårsutval på gang som skal sjå på studentane sin situasjon og utviklinga i høve til kostnadsnorm - det er ein god del år sidan det er gjort. Vidare har Regjeringa i regjeringserklæringa teke fram ei rekkje saker ein ynskjer å arbeide med i forhold til studentane sin situasjon. Men akkurat det punktet som her vart nemnt, har vi faktisk ikkje sagt noko om.

Det som eg førebels held fast på, er at det skal vere samanheng mellom det å vere i aktiv studiesituasjon og den ytinga ein får. Det vil vere mange som får sommarjobb, og då ville det vere urimeleg om det samtidig skulle vere stipendtildeling i den tida. Lånet må ein jo svi for sjølv, så det vert ein annan situasjon. Derfor er eg ikkje klar til å imøtekome ynsket om ei heilårig studiefinansiering, slik eg ser det i dag.

Eirik Langeland Fjeld (SV): Studentorganisasjonene imøteser og er spent på hva Levekårsutvalget vil komme fram til, også når det gjelder denne saken. Men vi trenger kanskje ikke et levekårsutvalg for å komme fram til at studenter faktisk lever tolv måneder i året, slik som alle andre vanlige mennesker gjør.

Vi er i dag i en situasjon der man kan anta at veldig mange av de studentene som ønsker å få sommerjobb, vil få det. Men dette er en ordning som har vart lenge, og som statsråden nå ikke viser noen vilje til å gjøre noe med, og som da kanskje også kommer til å vare fremover. Dette er en prinsipiell sak som jeg mener det bør ses nærmere på. Vi kan ikke ha et syn på studenten, på læringsprosessen, som gjør at studentene ikke har mulighet til å ha trygghet for hva man skal leve av i sommermånedene.

Statsråd Jon Lilletun: Eg kan då slå fast at vi er heilt samde om ein ting, og det er at studentane lever tolv månader i året, og det skal vi vere glade for. Vidare er vi samde om at det er nødvendig at levekårsundersøkinga no vert gjennomført, og at det vert eit godt grunnlag for vidare arbeid. Men på den andre sida respekterer eg sjølvsag òg fullt og heilt at SV vil slåst for ei studiefinansieringsordning som inkluderer tolv månader. Eg meiner at studentar prinsipielt kjem i den same situasjonen som andre, ved at det er to månader om sommaren der dei anten får jobb eller må søkje annan type hjelp frå det offentlege, der dei har plikt til å gje hjelp. Så eg knyter dette til studiesituasjonen. Det vil vi nok, etter det representanten her seier, få fleire rundar om, og det ser eg fram til.

: