Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998
Spørsmål 1
Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:
I forbindelse med en TV-serie med kokken Keith Floyd som nå går på NRK1, viser det seg at denne er finansiert med sponsormidler fra blant annet Arcus produkter. I lov om kringkasting er det forbud mot sponsing fra virksomheter som produserer, selger eller eier produkter det er forbudt å reklamere for.
Hva vil kulturministeren gjøre for at ikke statlige monopolbedrifter får en eksklusiv rett til markedsføring gjennom NRK?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Få dager etter at det første programmet i serien som representanten Johnsen nevner, var sendt, påpekte Statens medieforvaltning i et brev til NRK at sponsorbidraget fra Arcus var i strid med kringkastingslovens bestemmelser. Etter at NRK ble gitt anledning til å komme med sitt tilsvar, varslet Medieforvaltningen i går, altså 5. mai, at de vurderer å ilegge NRK et overtredelsesgebyr for lovbruddet. Medieforvaltningen påpeker samtidig at framvisningen av enkelte Arcus-produkter i programmet har vært unødig omfattende. Etter Medieforvaltningens syn er programmet derfor også i strid med lovens forbud mot salgsfremmende henvisninger til sponsors produkter.
Representanten Johnsen synes i sitt spørsmål å forutsette at statlige monopolbedrifter lettere enn andre slipper til med markedsføring i NRK, og at programmet er et eksempel på dette. Jeg viser til at de aller fleste av de 16 sponsorene til programmet er private bedrifter og sammenslutninger. Jeg viser også til at Statens medieforvaltning raskt reagerte mot at Arcus sponset programmet.
Jeg oppfatter spørsmålsstilleren slik at han mener NRK tar særlig hensyn til statlige monopolbedrifter ved valg av sponsorer og samarbeidspartnere. Som kjent har NRK ikke anledning til å motta sponsorinntekter utover 1 % av NRKs inntekter. Denne begrensningen er innført som følge av Stortingets behandling av NRKs sponsorpraksis. Stortinget har også gitt uttrykk for at inntil halvparten av sponsorkvoten kan utgjøres av private sponsorer, den andre halvparten av offentlige. Forholdet mellom offentlig og privat sponsing framgår av NRKs årlige sponsorregnskap. Av regnskapet for 1996 framgår det at offentlige sponsorer ikke var overrepresentert. Regnskapet for 1997 er ennå ikke lagt fram.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Jan Johnsen (H): Jeg takker kulturministeren for svaret. Jeg er ikke helt beroliget, for jeg tror nemlig at de som lagde dette programmet fra NRKs side, var fullstendig klar over hva som foregikk. Jeg tror ikke ledelsen i NRK er så uvitende om hvilke regler som gjelder, at de ikke var klar over hva som foregikk her. Jeg tror rett og slett at NRK tok sjansen på at dette skulle gå upåtalt hen fra myndighetenes side.
Jeg vil i den anledning få minne om det som nå skjer i Bergen, hvor det er anmeldt en sak som gjelder Hansa Bryggeri og Sportsklubben Brann, som går litt i samme lei som dette.
Jeg håper at kulturministeren kan bekrefte at det er nødvendig at statlige bedrifter er ekstra varsomme og påpasselige når det gjelder lovverket i dette landet.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Når det gjelder saken som ble nevnt angående Hansa og Brann i Bergen, kan jeg ikke gå inn på den. Jeg skjønner heller ikke helt koblingen.
Jeg er imidlertid helt enig med representanten Johnsen i at en her må være ekstra påpasselig, og derfor kunne jeg også i mitt svar peke på at Statens medieforvaltning, som er forvaltningsorganet for Kulturdepartementet på dette området, reagerte veldig raskt på det første programmet i serien og sendte brev til NRK den 23. april. De har fått et tilsvar, som rimelig er, og har sendt et nytt brev til NRK hvor det antydes at man her kan komme til å ilegge straff. Når det gjelder det markedet vi her har, tror jeg at representanten har rett i at det er viktig at vi er påpasselige med å holde på de grensene som er nedfelt, og at de skal håndheves på en skikkelig måte. Jeg mener at Statens medieforvaltning her har gjort det på en fortjenestefull måte.
Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen for svaret. Jeg er enig i kulturministerens vurdering, at det ble reagert forholdsvis raskt fra dem som burde reagere. Det som nå står igjen, er hvilken straff NRK kan forvente seg. Jeg håper at Statens medieforvaltning - gjerne med litt påtrykk fra generalforsamlingen, som sannsynligvis er kulturministeren - gir klar beskjed om at det her må ilegges straff, og en skikkelig kraftig straff, slik at den også gir signaler til andre om at det blir reagert dersom man bryter denne loven. Det ville være ekstra flott hvis det var en monopolbedrift som fikk denne kraftige straffen.
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Nå har nok ikke jeg det samme forhold til monopolbedrifter som representanten Johnsen, men det kan vi holde utenom her.
Jeg tror vi er helt enige om at de reglene som til enhver tid gjelder, skal håndheves med kraft. Det har Statens medieforvaltning her gjort. Det er naturlig at det er en prosess mellom Statens medieforvaltning og NRK. Fordi Kulturdepartementet er ankeinstans, finner jeg ingen grunn til å gå nærmere inn på hvordan denne saken konkret blir fulgt opp videre. Jeg bare konstaterer at det som så langt har skjedd, er helt i tråd med hva jeg mener er riktig håndhevelse av det regelverket som er forankret i Stortinget. Så får vi komme tilbake til hvilket regelverk man skal ha. Men så lenge det nåværende regelverk gjelder, skal det håndheves med kraft.