Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Terje Knudsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Ferjesambandet til Fedje er et av de mest værharde ferjesamband i landet. Eksisterende ferje, som er 27 år, er også for liten til dagens trafikk.

Vil samferdselsministeren prioritere slik at det snarest kan bygges ny og hensiktsmessig ferje til dette sambandet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil innledningsvis understreke at selv om Fedje-ferjen er gammel, oppfyller den sikkerhetskravene i riksvegferjedriften. Det må videre påpekes at ferjen ikke er for liten for dagens trafikk. Oversitting i sambandet ligger klart under de måltall som er satt for servicenivået for samband av tilsvarende type.

Fedje kommune har imidlertid påpekt problemer for næringslivet, bl.a ved at ferjen i sambandet kan ta ett vogntog pr. tur. For å bedre tilbudet vil det derfor bli avtalt at det skal utføres en ekstra dobbelttur for fem ukedager i kommende sommersesong. Fra og med 1999 vil denne utvidelsen bli videreført på helårsbasis.

Vegmyndighetene har foreslått å overføre en oppgradert ferje til Fedje-sambandet. Den aktuelle ferjen tilfredsstiller kommunens ønske om en ferje som bl.a kan ta to vogntog pr. tur, kafeteria over dekk m.m. Fedje kommune ønsker ny ferje, men har akseptert forslaget. Bergen Nordhordland Rutelag ASA, som driver sambandet, har imidlertid avvist forslaget. Rutelaget ønsker å investere salgsgevinster i et nybygg.

Vegmyndighetene har ikke prioritert ny ferje til Fedje, og ny ferje er ikke med i handlingsprogrammet for Hordaland i perioden fram til og med år 2001. Et viktig punkt er at ny ferje krever oppgradering av ferjeleier, noe som er kostbart. Salgsgevinster fra fristilte ferjer etter bygging av fastlandssamband vil kunne nyttes til nyinvesteringer. For Fedje-sambandet må bruk av salgsgevinster bl.a avveies mot kostbar opprusting av ferjeleiene. Jeg kan derfor vanskelig se at det er aktuelt med ny ferje til sambandet og ombygging av ferjeleier før etter år 2001.

Terje Knudsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Nå har antakeligvis statsråden og jeg litt ulik oppfatning av behovet der ute. Så vidt jeg forstår, har næringslivet et stort behov for å få en ny og større ferje, ikke minst av hensyn til turisttrafikken. Det er slik at når man har et vogntog ombord, er det bare plass til tre-fire personbiler utenom. Nå har det vært arbeidet i meget lang tid for få ny ferje til dette sambandet. Som statsråden var inne på, ser det ikke ut til at det blir noe før år 2002, men da har Vegdirektoratet sagt at de ser for seg en slik mulighet. Dette er likevel ikke godt nok. Dagens ferje er gammel og har meget dårlig kapasitet. Dette sambandet er også et av de mest værharde samband i landet, slik at kravet til moderne teknologi og sikkerhet er svært avgjørende. Grunnen til kravet om ny ferje er at det trengs en overbygd pendelferje, og på grunn av sikkerheten trengs det to uavhengige maskinanlegg med thrustere i begge ender.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg sa i mitt forrige svar at selv om Fedje-ferjen er gammel, oppfyller den sikkerhetskravene. Jeg gjorde videre rede for hvilke rikspolitiske muligheter som ligger her fram til 2001. Men det er jo et lokalpolitisk spillerom her. Det er det spillerom som ligger i at vegmyndighetene har tilbudt å overføre en oppgradert ferje som har plass til flere vogntog, og som tilfredsstiller kravet om kafeteria, men som rutelaget har avslått. Her ligger det muligheter for et lokalt initiativ og en lokal dialog. Jeg kan ikke gå inn i den, men den må jo være åpenbar for alle som er engasjert i å finne gode løsninger i forbindelse med dette sambandet.

Terje Knudsen (Frp): Jeg ser også en slik mulighet dersom ferjen har den teknologien som kreves på dette værharde sambandet.

Det er ikke så veldig mye penger det står om. Som statsråden selv var inne på, har Bergen-Nordhordland Rutelag 40 mill. kr til disposisjon som reinvesteringspliktig del av tidligere salgsgevinster. Det det står om, er rundt regnet 20 mill. kr samt 10 mill. kr til ombygging av kaianlegget på Fedje.

Det svaret som statsråden avgir i dag, blir av svært stor betydning for næringslivet. Men så vidt jeg forstår, går ikke statsråden her og nå inn for en helt ny ferje.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det vil være vel kjent at det dummeste statsråder gjør, er å operere med penger som ikke finnes, eller å oppføre seg som om de økonomiske rammer skulle være uendelige. Derfor er jeg veldig opptatt av å finne løsninger, gitt de rammene som eksisterer. Jeg har lært at det i dette land, ikke minst i Hordaland, er en betydelig kreativitet til stede. Nå er det da slik at vegmyndighetene kan stille en oppgradert ferje til disposisjon, og jeg pekte i sted på, basert på erfaring før jeg kom til dette hus både som stortingsrepresentant og statsråd, lokal erfaring, at det ofte er evne og vilje til å finne løsninger, men jeg kan ikke si at de skal gjøre det, for det er langt utenfor mitt instruksjonsområde. Men jeg vil benytte meg av min rett som statsråd til å si disse tingene, for det er så åpenbart for meg, og med bakgrunn i kommunalpolitisk erfaring ville jeg i hvert fall med en slik plattform grepet det med begjær, begjær i denne forstand ønsket om å få til et godt resultat, og jeg kan ikke si mer enn det nå.

: