Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Grete Knudsen (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Av ulike medieoppslag går det frem at Samferdselsdepartementet ikke vil følge de internasjonale sikkerhetskrav for innenriksfergene, krav som norske myndigheter har kjempet frem i internasjonale fora.

Medfører disse oppslagene riktighet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er ingen tvil om at Samferdselsdepartementet vil følge internasjonale sikkerhetskrav for innenriks ferjetrafikk. Imidlertid gir flere av de internasjonale sikkerhetskravene rom for nasjonale tilpasninger i innenriksfart. Dette skyldes bl.a at risikoforholdene for internasjonal skipsfart på åpent hav på mange måter skiller seg fra forholdene f.eks i enkelte norske fjorder. Derfor er det ikke opplagt at innføring av de internasjonale kravene i beskyttet innenriks farvann vil gi så store sikkerhetsmessige gevinster som i internasjonal fart. Dette er bakgrunnen for at nasjonale tilpasninger må vurderes innenfor rammene av det internasjonale regelverket.

Opplæringsregler for sjøfolk har vært diskutert i den senere tid. Det er naturlig at faglige og økonomiske sider ved forslag til nytt regelverk diskuteres mellom ulike fagmyndigheter. Dette er en normal arbeidsform. Når det gjelder den aktuelle saken, kan jeg opplyse at Samferdselsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet nå er kommet til enighet om å benytte samme regelverk for innenriksferjene som i utenriks skipsfart. Dette skyldes ikke minst at et tosporet opplæringssystem har en del uheldige sider, bl.a i tilknytning til godkjenning av fartstid.

Innenriksferjer har i mange år hatt en lav døds- og personskaderisiko sammenliknet med andre transportmidler. Sjøfartsmyndighetene arbeider med en rekke forslag med sikte på å gjøre ferjetrafikken enda tryggere. Samlet har disse tiltakene en høy kostnadsramme. Dette gjør det nødvendig å vurdere tiltakene nøye og i sammenheng. En slik vurdering skjer i et nært samarbeid mellom de berørte departementer og myndigheter.

Jeg understreker at det alltid vil være et mål å bedre sikkerheten for alle former for transport. Som hovedregel bør derfor midlene nyttes på en slik måte at sikkerhetsgevinsten blir størst mulig for all transportvirksomhet sett under ett.

Grete Knudsen (A): Jeg vil takke statsråden for svaret, men det skurret litt når han på den ene siden sier at man skal følge sikkerhetskravene, og på den andre siden snakker veldig varmt for nasjonale tilpasninger, samtidig som vi vet at det på sjøen bare skal én ulykke til før alle de etablerte statistikkene er en saga blott. Selvfølgelig skal det være jevnlige diskusjoner mellom faginstanser, men ut fra den usikkerheten som er skapt, har jeg lyst til å høre fra samferdselsministeren om det er slik at det er Sjøfartsdirektoratet som er den faglige instans for sjøsikkerhet for Regjeringen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg fastholder det jeg har sagt, at vi holder oss til internasjonale regler, og at de gir spillerom for å vurdere nasjonale forhold. Det finnes ulike fagmyndigheter. Sjøfartsdirektoratet har sitt faglige ansvar, andre fagmyndigheter har et annet ansvar. Det er f.eks vel kjent at ferjetrafikken er en del av riksvegferjesambandet, og at en ut fra andre perspektiver enn dem som er reist her i dag, er pålagt å se alle transportformer i sammenheng. Det har Stortinget vedtatt og bedt Regjeringen gjøre. I en slik sammenheng vil vi se på alle sikkerhetsforhold. Vi vil legge alle avveininger åpent fram slik at ingen skal være i tvil om hvilke avveininger vi treffer og hvordan det gjøres. Det skal ikke herske tvil om at vi følger internasjonale regler, men det må være en sunn forvaltning av regelverket at en også tar utgangspunkt i de lokale forhold og de erfaringer som der er høstet.

Grete Knudsen (A): Jeg går ut fra at ulike forvaltningsinstanser har sunn fornuft og gjør sunne vurderinger. Men mitt spørsmål var: Er det Sjøfartsdirektoratet som er den ansvarlige faginstans for Regjeringen når det gjelder sjøsikkerhet? Det er spørsmålet til samferdselsministeren - det har han ikke svart på.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg mente faktisk at jeg svarte på det. Jeg sa at Sjøfartsdirektoratet har et faglig ansvar for sjøsikkerhet. Regjeringen har ansvar for å forholde seg til det regelverk som foreligger når det gjelder å holde internasjonale avtaler og å vurdere nasjonale tilpasninger. Det er til syvende og sist Regjeringens ansvar. Og da skal vi ikke bare forholde oss til sjøfartsmyndighetene, men også alle andre myndigheter. Sikkerhetshensyn må ses i sammenheng - det fastholder jeg fra denne talerstolen. Men vi vil selvfølgelig aldri i noen avveining tilsløre noe forhold, de vil bli lagt åpent fram, og alle risikoer vil bli vurdert. Jeg er selvfølgelig kjent med resonnementet som er framført, at skjer det noe galt én gang på sjøen, går det galt. Det er det samme med flytransport. Og det gjelder mesteparten av de sikkerhetsbetraktninger vi står overfor. Det er slik at sikkerhet ligger til grunn, men sikkerhet må vurderes i sammenheng. Det er Regjeringens ansvar, og så får de ulike fagmyndigheter fremme sine synspunkter i den prosessen - og det gjør de selvfølgelig.

: