Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 46

Arvid Falch (TF): Jeg skal få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

I forbindelse med konsesjonsbehandlingen av utvinning på Norne-feltet var et av kravene at den lokale oljevernberedskapen i området skulle opprustes. Etter at produksjonen startet, viste det seg at produksjonsskipet manglet nødvendig utstyr for å håndtere eventuelle oljeutslipp. Produksjonen ble stanset i fem uker, mens tilfredsstillende utstyr ble brakt til veie. Etter hva jeg erfarer, er ingen ting gjort for å ruste opp beredskapen.

Medfører dette riktighet, og hva vil i så fall statsråden gjøre med dette?

Statsråd Guro Fjellanger: Ifølge forurensningsloven er det oljeselskapene selv som har ansvar for å hindre at deres virksomhet fører til akutt forurensing. Statoil, som er operatør på Norne-feltet, er derfor ansvarlig for at det foreligger en tilstrekkelig beredskap som kan håndtere oljesøl både på feltet og ved spredning mot kyst- og strandsone.

Da produksjonen fra Norne ble tillatt igangsatt i november 1997, ble det på grunn av oljens spesielle egenskaper stilt skjerpende beredskapskrav både på feltet og i kyst- og strandsonen.

Foreløpig test av oljeprøver fra prøveboringene gav ikke resultater som tilsa at den skjerpende oljevernberedskapen ikke ville fungere. Den endelige testen kunne ikke utføres før tilstrekkelige mengder olje var tilgjengelig fra en ferdigstilt produksjonsbrønn. Da den endelige testen var utført i januar i år, viste det seg at oljen var så spesiell at oljeoppsamlerne likevel ikke tilfredsstilte de spesifiserte kravene. Statoil stanset derfor produksjonen etter kontakt med Statens forurensningstilsyn og Oljedirektoratet.

Oljeopptakerne ble teknisk forbedret, og utstyret er nå installert i beredskapsfartøyet som ligger på Norne-feltet. Produksjonen ble gjenopptatt andre uke i mars. SFT opplyser at kapasiteten nå er høyere enn på andre felt på norsk sokkel og tilfredsstiller de fastsatte beredskapskravene.

I tillegg er det slik at etter pålegg fra SFT skal Statoil i løpet av april utarbeide en oppdatert miljørisikoanalyse som skal brukes som grunnlag for særlige beredskapstiltak i kyst- og strandsone. Dette vil med andre ord komme i tillegg til beredskapen ute på feltet. Det har også vært seminarer og møter mellom SFT, operatørene og kommunale myndigheter i forbindelse med oljevernberedskapen i Nordland. SFT legger vekt på at oversikt over de samlede beredskapsressursene og samarbeid og rolleforståelse mellom de ulike aktørene er viktige beredskapstiltak i tillegg til effektivt oljevernutstyr.

Arvid Falch (TF): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg synes det var lite tilfredsstillende.

Jeg merket meg at oljevernberedskapen er oljeselskapenes ansvar, men det ligger i konsesjonsvilkårene at dette må oppfylles. Når det gjelder spesifikt beredskapsfartøyet og den pumpingen som foregår der, er det greit, men det er den generelle beredskapen i distriktene jeg tenker på. Hvis det skulle skje et uhell, ser jeg for meg at det ville få store konsekvenser for det marine miljøet, og det ville være ille.

Jeg vil be statsråden om å gjøre noe med dette, slik at opprustingen av oljevernberedskapen på land kan skje i takt med det som skjer på sokkelen. I mellomtiden får vi bare krysse fingrene.

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at det både oljeselskapet og miljøvernmyndighetene har gjort og også har under arbeid, er atskillig mer enn å krysse fingrene.

For det første gjorde jeg oppmerksom på at det som er oljeselskapenes ansvar, er å ta hånd om den akutte beredskapen. Det er ikke noen tvil om at skipene er helt sentrale i denne beredskapen. Jeg viser også til det jeg sa i mitt første svar, at SFT slår fast at beredskapen er høyere her enn på andre felt på norsk sokkel.

Jeg sa også i mitt første svar at det vil komme en miljørisikoanalyse i løpet av april som skal danne grunnlag for særlige beredskapstiltak i kyst- og strandsonen. Jeg har også lyst til å understreke at SFT har en løpende dialog med Statoil når det gjelder Norne og oljevernberedskapen, og at den er under kontinuerlig utvikling og oppfølging.

: