Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998
Spørsmål 45
Hallgeir H Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla spørsmål til olje- og energiministeren:
Det foreligger planer om å bygge fjernvarmeanlegg fra Elkem Fiskaa med leveranser til sentrale områder og institusjoner i Kristiansand. Det er Kristiansand Energiverk AS (KEV) som er hovedarkitekten bak prosjektet, men det er i samarbeid med Elkem. Den lave strømprisen i dag kan gjøre lønnsomheten i slike prosjekter usikker.
Hva mener statsråden om slike prosjekter, eventuelt hvilke tiltak vil Regjeringen iverksette for å sikre at dette og lignende prosjekter blir realisert?
Statsråd Marit Arnstad: Regjeringen er opptatt av å realisere fornuftige tiltak som gjør at vi slipper å bruke så mye elektrisitet til oppvarming som vi gjør i dag. Fjernvarmeanlegg er ett slikt mulig tiltak, og Regjeringen har ved flere anledninger gått inn for en opptrapping av arbeidet med mer effektiv bruk av energi. Fjernvarmeanlegg kan baseres på ulike energikilder - i dette tilfelle, etter det jeg forstår, på overskuddsvarme fra kraftkrevende industri, eller også bioenergi og varmepumper.
I statsbudsjettet for 1998 økte vi bevilgingen bl.a til slike formål med 20 mill. kr i forhold til den forrige regjeringens forslag. Denne økningen gjør det mulig å styrke arbeidet for fornybar energi bl.a gjennom å stimulere til økt bruk av vannbasert oppvarming.
NVE har etablert en egen tilskuddsordning til prosjekter for bioenergi og varmepumper og for økt bruk av vannbasert oppvarming. Det aktuelle prosjektet i Kristiansand har søkt om midler under denne tilskuddsordningen, og det ligger nå til behandling i NVE.
Uavhengig av hva som blir resultatet av NVEs behandling i denne konkrete saken, er det samtidig viktig å understreke at en både sentralt og lokalt må være villig til å trekke en del av lasset for å legge til rette for en energiforsyning som kan gi gevinster i framtiden, sjøl om dagens priser ikke kan dekke alle kostnader. Staten ved NVE skal vurdere sitt bidrag til denne type prosjekter, men det må også en streng prioritering til for at vi skal oppnå mest mulig for de midlene som står til disposisjon.
For øvrig vil Regjeringen komme tilbake til disse spørsmålene både i forbindelse med forslaget til grønne skatter og i statsbudsjettet for 1999.
Hallgeir H Langeland (SV): Eg takkar statsråden for svaret. Eg forstår statsråden slik at ho er veldig positiv til dette og liknande prosjekt, men at ho vegrar seg for å svara konkret, i og med at det ligg føre ein søknad. Det får me respektera.
Når det gjeld dette prosjektet i Kristiansand, er det òg snakk om at ein kan få ein effekt i forhold til klimagassar - ca 15.000 tonn reduksjon i CO2-utslepp fordi ein kan redusera bruken av oljefyring. Så dette og liknande prosjekt er veldig viktig reint samfunnsøkonomisk, men òg miljømessig.
Det som eg vil utfordra statsråden på, gjeld dei konkrete tiltaka framover. Eg reknar med at Regjeringa ut frå det dei har sagt i Voksenåsen-erklæringa, vil prioritera arbeidet med fjernvarmeanlegg, enøk og andre miljøvennlege tiltak sterkt. Spørsmålet er: Vil det vera snakk om å auka potten for investeringsstøtte, kva slags andre tiltak ser statsråden for seg, og korleis kan ein stimulera til lokal aktivitet på området?
Statsråd Marit Arnstad: Det er korrekt at Regjeringen er positiv til prosjekt som stimulerer til en overgang fra direktevirkende elektrisitet til vannbasert oppvarming. Generelt sett er det viktig i tiden framover, fordi vi i Norge i dag bruker elektrisitet til svært mange formål, og vi kunne tatt mer av varmebehovet ut på annen måte.
Vi har allerede styrket budsjettmidlene på dette området. Og som jeg sa i mitt forrige svar, vil Regjeringen komme tilbake til disse spørsmålene i forbindelse med forslaget til grønne skatter og i statsbudsjettet for 1999. Jeg kan sjølsagt ikke på dette tidspunktet forskuttere innholdet i noen av de dokumentene.