Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 41

Annelise Høegh (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til helseministeren:

Fysioterapitjenesten er en del av primærhelsetjenesten. I Oslo ligger blant annet avtaleløse institutter som Norsk Lymfødemklinikk med henvisninger av kreftpasienter fra Rikshospitalet og Radiumhospitalet og Norsk Idrettsmedisinsk Institutt, som blant annet er utdanningssted for legespesialister i fysikalsk medisin. Begge er nasjonale kompetansesentre som det ikke er naturlig å finansiere fra primærhelsetjenesten.

Vil helseministeren vurdere andre finansieringsformer for slike spesialiserte tjenester?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Fysioterapitjenesten er en del av primærhelsetjenesten som kommunene har ansvaret for etter kommunehelsetjenesteloven. Det finnes en rekke videreutdanninger som gir spisskompetanse innenfor ulike behandlingsformer, hvorav utdanning i manuell terapi og psykomotorisk behandling gis som flerårig utdanning på høgskolenivå. For disse to behandlingsformene er det også innført egne takster i takstheftet. Men hele fysioterapitjenesten, inkludert de ulike spesialitetene, er en del av kommunehelsetjenesten. I motsetning til de nevnte videreutdanningene gis opplæring i lymfødembehandling som etterutdanning i form av tre ukers kurs. Tilbud om lymfødembehandling finnes i alle fylker.

I forbindelse med Oslo kommunes arbeid med plan om nye driftsavtaler for fysioterapeuter som hittil har hatt en avtaleløs praksis, har kommunen i brev til departementet av 18. mars tatt opp spørsmålet om en egen finansieringsordning for Norsk Lymfødemklinikk og Norsk Idrettsmedisinsk Institutt, NIMI. Det henvises til at de to instituttene driver en virksomhet som best kan beskrives som nasjonalt eller regionalt kompetansesenter, og som vanskelig kan innpasses i primærhelsetjenesten. Henvendelsen fra Oslo er to uker gammel og er ennå ikke behandlet av departementet. Kommunen har bedt om et møte med departementet om saken, og det vil de få. Det er derfor for tidlig å konkludere her i Stortinget i dag. Jeg vil imidlertid sørge for en bred vurdering av denne henvendelsen.

Annelise Høegh (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg håper at det kan komme noe positivt ut av det, og at han ser at begge disse instituttene, og også andre mindre, spesialiserte institutter, ikke naturlig er en del av et primærhelsetjenestetilbud. Det er jo derfor de får henvisninger ikke bare fra Radiumhospitalet og Rikshospitalet, men fra mange deler av landet. Det vil være svært beklagelig dersom slike institutter må legge ned på grunn av den nye finansieringsordningen, som medfører at pasientene ikke lenger får trygderefusjon når de går til disse avtaleløse instituttene. Det beste ville være om instituttene fikk en avtale med kommunen, men da trenger kommunen andre finansieringsformer enn de som ligger innenfor primærhelsetjenesten. De eneste som vil tape på at instituttene blir nedlagt, er pasientene, for de ansatte tror jeg er så fremragende - begge steder - at de lett vil finne seg arbeid andre steder. Det er pasientene som vil tape på det dersom staten og kommunen ikke finner ut av dette.

: