Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998
Spørsmål 32
Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
I enkelte områder av Oslo får beboere og bedrifter nå ikke post hver dag. Post mellom bydelene kan ta flere dager.
Hva kan statsråden gjøre for å få tilbake normal postgang i hovedstaden?
Statsråd Odd Einar Dørum: Det er riktig at det de siste månedene har vært problemer med omdeling av post i enkelte deler av Oslo-området. Posten opplyser at det i februar gjennomsnittlig var 1 % av omdelingsrutene som ikke ble gjennomført i Oslo. Hovedårsaken er mangel på kvalifisert personell i omdelingstjenesten i Oslo-området, bl.a som følge av et strammere arbeidsmarked.
Posten arbeider med ulike tiltak for å oppnå full bemanning så raskt som mulig. Det er også under iverksetting tiltak som vil forenkle sorteringsarbeidet i postomdelingen. Posten regner med at problemene med manglende omdeling i enkelte ruter på grunn av manglende personell snart vil være løst.
Samferdselsdepartementet har fastsatt klare krav om framsendingstid i Postens konsesjon. For prioritert brevpost, dvs. A-post, er det satt krav om at 93 % av denne skal foreligge hos mottaker senest dagen etter innlevering. Når det gjelder framsendingstid for A-post som sendes mellom avsendere og mottakere i Oslo, viser ifølge Posten eksterne målinger at noe over 85 % av sendingene kommer fram dagen etter at brevet er sendt. Også med hensyn til framsendingstid har Posten satt i verk en rekke tiltak, som vil ha virkning på kort og noe lengre sikt, for å få denne opp på målsatt nivå. Posten forventer derfor en gradvis forbedring av kvaliteten når det gjelder framsendingstiden.
Jeg vil i tiden framover følge nøye med i situasjonen for omdeling og framsendingstid for brevpost i Oslo og vil, dersom det f.eks er sider ved Postens organisasjonsform som hindrer rekruttering av bud, komme tilbake til Stortinget med synspunkter og forslag i denne sammenheng.
Marit Nybakk (A): Jeg vil takke statsråden for svaret og er glad for at han vil gå inn i problemstillingen.
Jeg skal ikke ta stilling til prosenter - jeg tror det har gått litt opp og ned de siste månedene. Men selv om det bare berører 1 % av Oslos befolkning, vil det være 5.000 mennesker hver dag som ikke får post.
I samtaler med fagforeningene i Posten har jeg fått opplyst at når det gjelder budtjenesten i Oslo, er det nå slik at over 50 % av budene har under tre måneders fartstid i Posten. Det sier seg selv at dette også bidrar til at alt ikke går som det skal. Det har vært og er forhandlinger om hvordan C-post skal håndteres. Jeg tror det er riktig at statsråden ser på organisasjonsformen og ser om det også går an å finne en løsning på situasjonen der. Det er slik, som statsråden helt sikkert er klar over, at hvis folk i økende grad irriterer seg over at det norske postverket, som jeg har oppfattet som et av verdens mest effektive, ikke fungerer som det skal, er det private budbilfirmaer, ikke minst i en storby som Oslo, som kan vinne konkurransen om mye av forsendelsene.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er enig med representanten Nybakk i at det ikke er prosenter som teller, men at man faktisk holder mål. Jeg har fra første stund som statsråd vært opptatt av å følge Postens servicemål og kvalitetskrav til Posten. Vi har nylig bedt om informasjon i detalj, for det har Posten. Samtidig har vi sendt ut en invitasjon til forskningsinstitutter for å se på om vi er gode nok til å stille kvalitetskravene. Jeg kommer også til å bruke noe tid for personlig å innhente erfaring, for jeg synes det er viktig å vite om det. Men la meg si følgende: I Posten har man hatt god oppslutning internt mellom ledelse og fagforeninger. Slik har de vært i stand til å finne ordninger. Men det er ikke noen tvil om at Postens organisering som særlovsselskap gjør at Posten generelt må følge statens tariffområde. Det kan jo, for å si det på den måten, føre til at Posten er lønnsledende for bud i Gamvik, men ikke i Oslo sentrum. Det er et beinhardt arbeidsmarked, og det har manglet bud. Det må ikke være slik at stivbente sider ved organiseringen hindrer dem i å rekruttere mennesker som ellers har lyst til å ta et tak.