Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998
Spørsmål 14
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kommunalministeren:
I Innst.O.nr.63 (1996-1997) foreslo Senterpartiet og Kristelig Folkeparti at Stortinget skulle be Regjeringen, i forbindelse med den forventede revisjon av arbeidstvistloven eller på annen egnet måte, komme med forslag som sikrer reell organisasjonsfrihet for alle arbeidstagere.
Kan vi nå forvente et slikt forslag, og eventuelt når?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Regjeringen er opptatt av at reell organisasjonsfrihet sikres i norsk arbeidsliv. Dette er da også tatt inn i Voksenåsen-erklæringen som en prioritert oppgave for en sentrumsregjering.
Jeg vil likevel understreke at spørsmålet om lovregulering reiser omfattende problemstillinger som må utredes og vurderes nøye. Forslaget om organisasjonsfrihet må vurderes i forhold til arbeidstvistloven og ses i sammenheng med de forslag som der foreligger.
Dessuten arbeider Justisdepartementet, som vel de fleste er kjent med, for tiden med et forslag til lov om menneskerettigheter. Her vil antakelig flere internasjonale konvensjoner foreslås inkorporert i norsk rett. Det er imidlertid ikke helt avklart hvor langt konvensjonens vern av organisasjonsfriheten går. Det er rimelig klart at retten til å organisere seg, altså den positive organisasjonsfriheten, er beskyttet. Det er imidlertid mer usikkert hvor langt vernet av retten til å være uorganisert går.
Spørsmålet om å sikre reell organisasjonsfrihet vil således bli vurdert med utgangspunkt i disse forhold. Pr. i dag er det ikke mulig å gi noen eksakt tidsangivelse for når et forslag om å sikre reell organisasjonsfrihet, kan foreligge.
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg vil her vise til de bemerkninger Senterpartiets Morten Lund kom med sist gang denne saken ble behandlet i Stortinget. Han sier:
Vi behandler nå en sak om å lovfeste organisasjonsfrihet for arbeidstakere. Senterpartiet synes det er svært viktig med organisasjonsfrihet - at friheten får et reelt innhold for alle i arbeidslivet. Slik er det ikke i dag
Så sier han:
Jeg vil tro at én setning i arbeidsmiljøloven kan være nok.
Og det er jeg enig i.
Det står videre:
Jeg forventer på samme vis som Kristelig Folkepartis representant - den forrige taler - at saken kommer tilbake til Stortinget til behandling allerede i neste sesjon.
I et svar til Carl I Hagen sier han:
Men jeg kan bekrefte overfor representanten Hagen at Senterpartiet ikke bare kommer til å sitte og se på om Regjeringen » - altså arbeiderpartiregjeringen - « ønsker å trekke ut denne saken, vi vil være med på å ta et initiativ slik at den kommer tilbake til Stortinget.
Synes statsråden at hennes svar var i overensstemmelse med disse uttalelsene?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Som jeg sa: Vi vurderer dette i Regjeringen i forbindelse med det arbeidet Justisdepartementet gjør når det gjelder å få inkorporert en del av konvensjonene i forslag til lov om menneskerettigheter. Dette er altså et av de spørsmålene som nå er til vurdering der, og som jeg håper det vil kunne finnes en rimelig løsning på.
Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 13.
Ved en inkurie ble Bernhard Riksfjord meddelt å ha tatt sete allerede fra møtets begynnelse. Det er ikke tilfellet, representanten Riksfjord vil først komme til Stortinget ved slutten av dagens møte. Dermed er Asmund Kristoffersen til stede i Stortinget. Spørsmål 13 er fra representanten Asmund Kristoffersen til finansministeren.