Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998
Spørsmål 9
Ifølge NRK ønsker den politiske ledelsen i Kommunaldepartementet at Trondheim skal få et alternativt finansmiljø til Oslo. Regjeringen har blant annet planer om å flytte en del av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond dit, samt deler av Postbanken og Kommunalbanken.
Hvilke vurderinger ligger til grunn for at en her har valgt Trondheim i motsetning til andre byer, som for eksempel Bergen?
Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg går ut fra at representanten Lund deler min bekymring over de sterke flyttestrømmene mot det sentrale østlandsområdet som vi for tiden er vitne til. Av erfaring vet vi at folks flyttevalg har nær sammenheng med bl.a utviklingen på arbeidsmarkedet, og med hvor det er attraktive arbeidsplasser å finne. Skal vi ha håp om å påvirke denne utviklingen, må vi derfor forsøke å påvirke lokaliseringen av disse arbeidsplassene. Strukturendringene innen bank og finans har medført at finansnæringen er i ferd med å bli den mest sentraliserte av alle næringer her i landet.
Det er på denne bakgrunn jeg har lansert tanken om Trondheim som et alternativt finanssentrum til Oslo. Når jeg har pekt på Trondheim som et mulig sted for et slikt alternativ, ligger det i første rekke en erkjennelse av at denne byen har et visst grunnlag å bygge på ved at hovedsetet for flere banker fortsatt er plassert her. Jeg tror dette er av vesentlig betydning for å lykkes med en slik tanke.
Det særlige ved Trondheim er muligens muligheten for en interessant kobling mellom et sterkere finansmiljø og det teknologiske forsknings- og utviklingsmiljøet rundt NTNU og SINTEF i Trondheim. Det er grunn til å tro at det i åra framover vil kreves et tettere forhold mellom denne typen miljøer som grunnlag for teknologisk nyskaping og innovasjon. På innovasjonsmarkedet er det også et visst miljø i Trondheim rundt aktører som Trøndelag Vekst, Leiv Eriksson Senter og SIVA. Ved siden av de forhold jeg allerede har nevnt, ligger Trondheim kommunikasjonsmessig gunstig til nordenfjells med tanke på å utvikle dette til noe mer enn et lokalt miljø for Midt-Norge.
Det foreligger ingen konkrete planer om en slik flytting som representanten Lund peker på. Foreløpig er dette tanker i forbindelse med et arbeid for å utvikle en strategi for en bedre distriktspolitikk. Spørsmålet om å utvikle større finansmiljøer utenfor Oslo utredes videre i samråd med berørte departementer, og eventuelle konkrete forslag vil bli fremmet av de ansvarlige departementene.
Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret, og det var ikke så veldig overraskende. Jeg regnet jo med at dette var en del av de tankene som statsråden har i forhold til distriktspolitikken.
Vi skal allerede i morgen, i lokaldemokratidebatten, komme litt innom distriktspolitikk, og jeg vet at statsråden skal ha en redegjørelse for Stortinget om distriktspolitikken i slutten av april. Jeg ser fram til det med forventning. Og jeg vil i hvert fall signalisere fra mitt ståsted at jeg vil komme tilbake til de tanker som statsråden har i forhold til Trondheim. Jeg kunne sagt mye om finansmiljøet, universitetsmiljøet, handelshøyskolemiljøet og alt som er i Bergen, men vi ville vel neppe blitt enige!
Men jeg takker for svaret og vil komme tilbake til distriktspolitikken allerede i morgen i innlegget mitt i lokaldemokratidebatten, og ved neste korsvei, i debatten om den distriktspolitiske redegjørelsen.
Presidenten: Presidenten ser fram til nye kampar mellom Brann og Rosenborg!