Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne få stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

Trondheim kommune har bestemt å rive husene i bydelen Svartlamon, for å gi plass til industri. Området er et sentrumsnært boområde, med mange kvaliteter.

Er riving av sentrumsnære boområder i tråd med de retningslinjer Regjeringa har signalisert for byfortetting, arealbruk og levende byområder, og vil statsråden fraråde Trondheim kommune å iverksette planene?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at jeg har stor forståelse for de miljømessige kvalitetene som Svartlamon representerer. Det er viktig å understreke at et godt lokalmiljø og sentrumsnære boliger er verdier som er i tråd med Regjeringens politikk. Det er også faglig støtte fra Riksantikvaren for at det knytter seg lokale verneinteresser til området.

I tråd med prinsippet om lokalt selvstyre er det kommunen som er planmyndighet. Det er bare i de saker hvor nasjonale interesser står på spill, at departementet kan be en kommune om å endre gjeldende reguleringsplan eller selv gjøre det. Her står vi ikke overfor slike interesser.

I denne sak foreligger det en gyldig vedtatt reguleringsplan for området som Trondheim kommune forholder seg til. Opp til nå har et flertall i kommunestyret heller ikke ønsket å endre planen.

Jeg vil derfor understreke det ansvaret som påligger kommunale myndigheter i denne saken, et ansvar som også omfatter lokale verneinteresser.

Øystein Djupedal (SV): Jeg er glad for at ministeren uttrykker sympati med bydelen Svartlamon, og det er ikke noen tvil om at det vil være et historisk feilgrep det Trondheim kommune her er i ferd med å gjøre.

Jeg er fullt klar over at reguleringsmyndigheten ligger hos kommunen, og at kommunen sånn sett er på trygg faglig og juridisk grunn. Samtidig har vi sett at statlige myndigheter har grepet inn, f.eks når det gjelder Oslo øst, der det har vært en massiv satsing også med statlige midler, der staten sammen med kommunen har gått inn for å ruste opp en bydel som trenger opprusting. Staten har en rekke virkemidler til rådighet, ikke minst gjennom Husbanken og gjennom andre kanaler, som kan gjøre det mulig å skape levende byområder av det som kanskje var tenkt å skulle saneres.

Jeg har stor tro på at Svartlamon må få en sjanse, og jeg kunne godt tenke meg på nytt å utfordre miljøvernministeren. Vil hun ta kontakt med Trondheim kommune og uttrykke sympati med bydelen og at husene ikke må rives, og sammen med kommunen prøve å finne fram til løsninger som vil gjøre det mulig at husene kan bestå, og ikke minst at dette blir en levende bydel i Trondheim?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først si at jeg er glad for at representanten er glad for at jeg er engasjert når det gjelder bydelen og de verdiene som ligger der - det er helt korrekt oppfattet. Det er ikke noen tvil om at levende bymiljø, med innbyggere som er engasjert i det miljøet de lever i, er en viktig verdi for enhver kommune og enhver by.

Jeg synes også det er viktig å understreke at Riksantikvaren har slått fast at det i området er lokale verneinteresser, og at det er noe som kommunen må ta med i sin vurdering når man skal ta stilling til spørsmålet om å bygge ut her. Imidlertid er det sånn at skal miljøvernministeren gripe inn, må det også være nasjonale verneinteresser til stede, og det er det ikke i denne saken. Jeg er ikke fremmed for en dialog med Trondheim kommune om utviklingen i denne bydelen, men det avhenger av én ting: Det avhenger av at kommunen selv er villig til å ta den dialogen.

: