Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998
Spørsmål 33
Ansgar Gabrielsen (H): Hvis stemmen tillater det, skal jeg få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:
Radiumhospitalet har nå innført inntaksstopp for kreftsyke til strålebehandling med den begrunnelse at strålekapasiteten er langt under det nødvendige. Prioriteringene etter inntaksstoppen er så harde at det for mange krefttyper ikke gis strålebehandling. Av de som fremdeles får strålebehandling, er det en svært skjev fylkesvis fordeling.
Hvilke strakstiltak vil statsråden sette i verk for å bøte på denne uverdige situasjonen?
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har i mine to tidligere svar om Radiumhospitalets problemer med stråleterapi både gitt en utførlig redegjørelse for de strakstiltak som representanten Ansgar Gabrielsen etterlyser, og for Regjeringens planlagte opprustning av kreftbehandlingen i et femårsperspektiv, og jeg har korrigert det feilaktige inntrykk som er skapt, bl.a gjennom oppslag i avisen Varden den 18. mars i år.
Utbygging av tilstrekkelig kapasitet for stråleterapi er, som tidligere nevnt, et regionalt ansvar. Radiumhospitalet dekker behovet for stråleterapi innen helseregion 2, som bl.a omfatter Telemark og Agder-fylkene. Pasienter fra disse geografiske områdene blir vurdert på linje med pasienter fra regionen for øvrig.
Fylkeslegen i Vest-Agder har i sin høringsuttalelse til NOU 1997:20 - Omsorg og kunnskap! Norsk kreftplan - pekt på at Vest-Agder ligger klart over landsnivået for kreft totalt, og antall nye tilfeller er særlig høye for lungekreft og hudkreft. Fylkeslegen peker videre på at i helseregion 2 er Vest-Agder mest perifert i forhold til regionsykehus, og fylket har et klart underforbruk av lindrende strålebehandling. Et tilsvarende underforbruk finnes også i nabofylket Aust-Agder. Disse forhold er bakgrunnen for at departementet i september 1997 inngikk en intensjonsavtale med Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner om statlig medvirkning til finansiering av en satellittavdeling for stråleterapi ved Vest-Agder Sentralsykehus.
Det er i budsjettet for 1998 avsatt 23 mill. kr til satellittavdelinger ved sentralsykehusene i Vest-Agder og Rogaland. Den planlagte satellittavdeling for Agder-fylkene er nå på prosjekteringsstadiet, og vil ventelig være i drift om tidligst to år. Den planlagte avdeling i Rogaland er noe lenger fremme i prosessen og vil etter det jeg nå får opplyst, være i drift med to nye maskiner fra i november i år.
Ansgar Gabrielsen (H): Med den dårlige stemmen og den høye musikken på utsiden her er det kanskje ikke godt å nå fram til helseministeren. (Det foregikk en demonstrasjon utenfor med høy musikk av et band fra Trondheim.)
Jeg takker for svaret, ikke bare det som er gitt på mitt direkte spørsmål, men også de to foregående, som kanskje viser at vi i hvert fall i en ikke altfor fjern framtid vil komme over på et bedre nivå når det gjelder den totale kapasiteten for stråling av kreftsyke, for det er helt åpenbart at det underforbruket vi har i Norge, og som statsråden selv kalte « uakseptabelt », henger som et bakteppe både ved utformingen av kreftplanen og behandlingen av den i Stortinget. Den skjeve geografiske fordelingen er det redegjort for, og en av årsakene til den er vel den reiseavstanden det tross alt er inn til Radiumhospitalet, bl.a fra det mest perifere fylket i helseregionen.
Jeg kunne tenke meg å spørre statsråden om han ser noen mulighet for å forsere etableringen av den strålebehandlingen som er tenkt lagt til Sentralsykehuset i Kristiansand. Statsråden nevnte at det tidligst var mulig om to år.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan forsikre representanten Gabrielsen om at statsråden har hørt hva representanten har sagt - også med akkompagnement. Jeg vet ikke om det er dette man sikter til når man sier at den nye regjeringen har slått an nye strenger i folket.
Jeg deler absolutt det engasjement som representanten Gabrielsen har i denne saken. For å bygge stråleterapienheter - bunkers og tilhørende utstyr - trengs det relativt betydelige investeringer og bygningsmessige tiltak. Men hvis det skulle foreligge muligheter for realistisk fremskynding av disse planene, vil jeg vurdere de mulighetene med et åpent sinn. Vi er i høyeste grad tjent med en så rask fremdrift som mulig.