Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Laila Kaland (A): Eg vil stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Rassikringsplanen 1998-2007 for Møre og Romsdal syner at det er eit behov på 750 mill. kr berre til rassikring av riksvegar som er under bygging, oppstart eller planlegging. Det er heilt naudsynt at Møre og Romsdal får tilført ekstra rassikringsmidlar snarast, som også er i tråd med tidlegare vedtak i Stortinget.

Vil statsråden i samband med revidert nasjonalbudsjett 1998 syte for ekstra rassikringsmidlar til Møre og Romsdal fylke?

Statsråd Odd Einar Dørum: Ved Stortingets behandling av Samferdselsdepartementets budsjett for 1998 ble det vedtatt at det skal utarbeides en nasjonal plan for rassikring. Dette arbeidet pågår nå ved at Vegdirektoratet sammenstiller behovene for rassikringstiltak. Den nasjonale rassikringsplanen vil bli lagt fram i forbindelse med Samferdselsdepartementets budsjett for 1999, og planen vil være sentral for videre satsing på rassikringstiltak, noe Regjeringen mener er svært viktig.

I tillegg til Møre og Romsdal har også fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark utarbeidet egne rassikringsplaner.

Av de 750 mill. kr representanten Kaland viser til som stipulert behov i Møre og Romsdals rassikringsplan, kan jeg opplyse at prosjekter for knapt 400 mill. kr allerede er i gang. Ferdigstillelse av disse prosjektene - Rv650 Stordal-Dyrkorn, Rv651 Volda-Greifsneset og Rv62 Øksendalen-Krogshavn - ligger allerede inne i Møre og Romsdals handlingsprogram for perioden 1998-2001.

Laila Kaland (A): Eg er sjølvsagt svært glad for at desse tre farlege vegstrekningane blir prioriterte i perioden 1998-2001, og at det er lagt inn 400 mill. kr til det. Likevel er det heilt naudsynt å auke løyvingane frå staten til rassikring i tida framover, slik at folk kan føle seg trygge når dei ferdast på vegane. Det gjer dei ikkje i dag.

Dette er også i tråd med det som både tidlegare statsråd Rønbeck og statsråd Dørum har uttalt, at dei skal satse på miljø og trafikktryggleik, og rassikring skal prioriterast i tida framover. Eg vil be statsråden, som han også signaliserer her, om at det kanskje kan kome ein ekstra pott til rassikring for heile landet, for det er jo fleire fylke som har rasfarlege vegar.

Dette er i tråd med eit fylkestingsvedtak som no er gjort, og det er stilt store forventningar til at vi oppfyller dei målsettingane som vi har om å sikre rasfarlege vegar.

Statsråd Odd Einar Dørum: Ved behandlingen av statsbudsjettet for i år ble det lagt til 30 mill. kr ekstra til rassikring som et viktig signal om at Bondevik-regjeringen ville satse på dette. Det ble også - gledelig - vedtatt i forbindelse med budsjettet at man skulle ha en nasjonal plan. Det er for å synliggjøre dette. Og jeg har gjentatte ganger sagt at man kan ikke sette kampen for å bedre trafikkmiljøet i byer, det som er kalt for luft- og astmafaktoren, opp mot den utrygghet folk føler for at det kan gå et ras. Enhver som har kjørt på slike veier, vet hva den utryggheten representerer. Jeg har selv gått i ras, det gikk bra, og jeg kan forsikre representanten om at dette er noe jeg følger opp så godt jeg kan. Konkrete budsjettforslag må avvente til den ordinære budsjettbehandlingen, men jeg står fast på at rassikring står høyt på min prioriteringsliste.

: