Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren, som svarer på vegne av justisministeren:

Ledelsen ved St.Olav videregående skole i Sarpsborg inngår et samarbeid med politiet som etablerer eget kontor ved skolen. Politiets nærvær kan underlette det forebyggende arbeid mot narkotikamisbruk og aksjoner i klasserommene med narkotikahund. Misbruket av denne typen rusmidler er sannsynligvis ikke større ved ovennevnte skole enn ved en del andre videregående skoler i Østfold.

Vil statsråden bidra til å øke politiets nærvær ved skolene for å hindre at de blir fristed for narkotika?

Statsråd Jon Lilletun: Politiet i Sarpsborg har som alle andre politidistrikter i vårt land vektlagt forebyggende politiarbeid. Et viktig virkemiddel er kontakt med lærere og elever på skolene.

Sarpsborg politidistrikt har gjennom sin kontakt med St.Olav videregående skole fått et kontor som kan disponeres når politiet besøker skolen. Kontoret er tenkt benyttet når elever ønsker å snakke med politiet. Det er ikke planlagt fast kontortid, men politiet vil kunne være der, når tjenesten ligger til rette for besøk. Kontoret vil gi elevene muligheter til å rådføre seg med politiet i sitt eget miljø. Kontoret skal ikke brukes som en politistasjon hvor ransaking eller andre tvangsmidler tas i bruk.

Jeg setter pris på at politiet i Sarpsborg bruker ressurser på skolene. Politiet satser betydelige ressurser på å bekjempe narkotikamisbruk. Dessverre viser det seg at enkelte skoler tiltrekkes av personer som vil selge narkotiske stoffer.

Det er viktig å markere at det ikke skal omsettes eller brukes narkotika på våre skoler. Vi må nok dessverre regne med narkotikamisbruk også i skolene, som andre steder i samfunnet. Kanskje er skolene også ekstra utsatt på grunn av det store antall ungdom som er samlet på ett sted. Jeg kan likevel ikke slutte meg til representanten Hedstrøms synspunkt, at skolene står i fare for å bli noe fristed for narkotika. Politiet vil ha sin oppmerksomhet rettet mot det som foregår ved skolene.

Det er viktig med et godt samarbeid mellom politi og skole når det gjelder forebygging og bekjempelse av narkotikamisbruk. Situasjonen i Sarpsborg er i så måte ikke enestående, og på landsbasis har politiet gjennomgående god kontakt med skolene. Jeg vil gjerne oppmuntre til at kontakten blir enda bedre.

Hvorvidt det er behov for særskilte rom for ytterligere å øke politiets tilstedeværelse på skolene, må bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfelle.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Vi må jo berømme den videregående skolen som her er nevnt, som har funnet en ny innfallsvinkel i kampen mot narkotika. Det er nevnt fra skoleledelsens side at bortimot 10 % av elevene har vært i kontakt med narkotiske stoffer.

Men det er også behov for økt antall aksjoner i skolene, og vi vet at Utdanningsdirektøren i Akershus har bedt skolene der om å endre regelverket, slik at politiet lettere kan gå inn og foreta aksjoner i narkotikamiljøene ved visse skoler hvor det er et behov for det. Har man da etablert et fast kontor ved de aktuelle skolene, vil det være lettere å gå inn og foreta aksjoner. Man får en bedre nytte-kost-effekt.

Ønsker statsråden og departementet å øke bevilgningene til denne typen virksomhet? Og vil man gå ut med anbefalinger og råd, slik at det som nå foretas i Akershus, kan følges opp over hele landet?

Statsråd Jon Lilletun: Eg finn det ikkje rett som vikarierande statsråd å gå inn på budsjettframtid i forhold til Justisdepartementets og politiets budsjett. Men som eg prøvde å seie i mitt fyrste innlegg, er det heilt klart at ein ynskjer å styrkje den førebyggjande innsatsen i skulane, og det er ein i gang med. Dette er eitt eksempel.

Men politiet har ikkje eit vidare høve til å utøve kontroll i skulesamanheng enn elles i samfunnet. Det er nødvendig at ein varetek rettssamfunnet òg i forhold til det. I tilfelle der det ligg føre skilleg grunn til mistanke mot bestemte elevar om omsetning og/eller bruk av narkotika, vil politiet ha høve til å føreta ransaking med hjemmel i straffeprosessloven kap. 15. Det er grunn til å tru at det har ein førebyggjande verknad i skulens arbeid mot narkotikamisbruk at politiet er til stades på skulen.

: