Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998
Spørsmål 41
Aud Blattmann (A): Jeg tillater meg å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:
SFT har pålagt Hunsfos Fabrikker i Vennesla nye rensekrav til KOF-utslipp. Fabrikken må som følge av dette investere om lag 100 mill. kroner i et nytt renseanlegg. 85 % av utslippene av organisk materiale går allerede i dag i en avskjærende ledning til dypt vann utenfor Kristiansand, og Otra tilfredsstiller krav til fisking og bading.
Er det ut fra økologiske krav behov for ytterligere rensetiltak ved Hunsfos?
Statsråd Guro Fjellanger: Treforedlingsindustrien er en betydelig kilde til utslipp av organisk materiale. I 1993 definerte Paris-kommisjonen hva som bør anses som best tilgjengelig teknologi, såkalt BAT, for å redusere denne type utslipp. Kommisjonen er opprettet under Paris-konvensjonen av 1974 og regulerer utslipp til det nordøstlige Atlanterhav fra landbaserte kilder. Kommisjonen vedtok i 1995 på bakgrunn av BAT-beskrivelsene hvilke utslippsgrenser som skal gjelde for treforedlingsindustrien i de 13 medlemslandene til kommisjonen.
Norge sluttet seg til vedtaket og følger opp ved å gi direkte pålegg etter forurensningsloven til de bedrifter avtalen angår. Det kan nevnes at ny industri er underlagt vesentlig strengere utslippskrav enn eksisterende. Jeg har lyst til å understreke at forut for Norges tilslutning til vedtaket i 1995 ble det tatt kontakt med treforedlingsbransjen gjennom Prosessindustriens Landsforening, PIL. SFT fikk da tilbakemelding om at alle de berørte bedriftene i Norge planla å komme under kravene innen år 2000. Tilrådingen var derfor at Norge kunne slutte seg til kravene. Fristen for gjennomføringen er innen år 2000.
Hunsfos Fabrikker ble i samsvar med dette pålagt nye utslippsgrenser av Statens forurensningstilsyn, SFT, i vedtak av 5. november 1997. Dette var en endring av bedriftens opprinnelige utslippstillatelse av 17. februar 1993.
Vedtaket er påklaget av bedriften og er nå til fornyet behandling hos SFT. Dersom SFT ikke tar klagen til følge, vil saken bli oversendt departementet for endelig avgjørelse. I så fall kan jeg garantere at jeg nøye vil vurdere alle momenter i saken før den blir endelig avgjort.
Aud Blattmann (A): Jeg takker statsråden for svaret.
Norsk Institutt for vannforskning, NIVA, har foretatt undersøkelser av Kristiansandsfjorden og konkluderer i et notat til meg i denne uken med følgende:
... fordi Kristiansandsfjorden er en stor og åpen fjord med god vannutskiftning, og avløpsvannet får stor fortynning med oksygenrikt sjøvann, vil ikke utslippet føre til oksygenproblemer i vannmassen der avløpsvannet innlagres.
Etter en sånn konklusjon vil opprettholdelsen av et rensekrav i den størrelsesorden sette hele miljøvernarbeidet i min region i vanry. Vil statsråden, med utgangspunkt i NIVAs rapport, bidra til at rensekravet frafalles?
Statsråd Guro Fjellanger: Jeg har stor forståelse for representantens engasjement i spørsmålet, men jeg regner med at representanten også skjønner at miljøvernministeren ikke kan forskuttere en ankebehandling fra Stortingets talerstol.
Jeg er klar over at de investeringene som er gjort på Hunsfos, har gitt veldig positive effekter for miljøet. Samtidig har jeg lyst til å understreke at nettopp i forkant av at man sluttet seg til Paris-kommisjonen, tok man denne kontakten med Prosessindustriens Landsforbund for å sjekke om dette ville føre til store problemer. Det svaret man fikk da, var at man kunne slutte seg til kommisjonen. Det som er utfordringen nå, er å få en fornuftig balanse med hensyn til hvordan Norge skal oppfylle sine forpliktelser internasjonalt uten at de kravene som blir pålagt lokalt, oppfattes som uforholdsmessig urimelige. Det er vurderinger jeg må foreta når resultatet av ankebehandlingen havner på mitt bord.
Aud Blattmann (A): Representanten skjønner miljøvernministerens problem, men jeg håper også at statsråden forstår mitt problem, for jeg registrerer det svaret jeg får. Den 27. mars skal Hunsfos-bedriften fatte en endelig beslutning om eventuell nedleggelse av cellulosefabrikken. Ansvaret for at nedleggelsen ikke skjer med utgangspunkt i et rensekrav registrerer jeg nå ligger hos Regjeringen.
Presidenten: Det var dagens siste spørsmål.
Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.