Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Et flertall i Stortinget bestående av Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Venstre har vedtatt å innføre seteavgift på flyreiser mellom Oslo og byene Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Flyselskapene gjør nå avgiften gjeldende overfor alle passasjerer.

Hva vil statsråden gjøre i forhold til denne virkningen av Regjeringens forslag?

Statsråd Odd Einar Dørum: Innledningsvis vil jeg vise til at de samlede virkningene av den nye statlige flyseteavgiften neppe kan fastslås på nåværende tidspunkt, da avgiften trer i kraft først den 1. april 1998.

Som opplyst i St.prp.nr.1 Tl.03 (1997-1998) Om endring av St.prp.nr.1 om statsbudsjettet medregnet folketrygden 1998, står imidlertid flyselskapene fritt med hensyn til gjennomføringen av takst- og rutetilpasninger som er nødvendige for å dekke merkostnadene som avgiftsomleggingen utgjør.

Dette henger sammen med at det i luftfarten er fri produksjons- og pristilpasning både på stamrutenettet innenlands og på utenriksrutene. Myndighetene kan således ikke tvinge flyselskapene til å dekke inn seteavgiftskostnadene utelukkende på de avgiftspliktige strekningene. Dette betyr at det ikke kan hindres takstøkninger eller redusert rutetilbud på andre strekninger i samband med innføringen av avgiften. Graden av dette vil kunne avhenge av konkurransesituasjonen og av i hvilken grad selskaper hittil har nyttet overskudd på de strekningene som nå får økt avgift, til å kryssubsidiere mindre lønnsomme ruter slik at disse nå må stå mer på egne ben. Nærmere vurderinger av dette tilligger eventuelt Konkurransetilsynet, som er kompetent myndighet for de generelle konkurransespørsmålene.

I henhold til Rådsforordning (EØF) nr. 2409/92 om takster og rater i lufttrafikk, artikkel 6, kan en medlemsstat trekke tilbake en takst dersom den er urimelig høy i forhold til luftfartsselskapets samlede kostnader på lang sikt, tatt i betraktning samtlige takster som brukes på den aktuelle rute, og andre relevante forhold som bl.a konkurransesituasjonen. Denne forordningen håndheves av Konkurransetilsynet.

Inngripen fra Samferdselsdepartementet med forpliktelse til offentlig tjenesteytelse og anbud er aktuelt bare dersom det samlede tilbudet som flyselskapene tilbyr på forretningsmessig basis, blir så dårlig at et tilfredsstillende transporttilbud ikke kan opprettholdes. Jeg kan ikke se at det foreligger grunnlag for dette.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Arbeiderpartiet har klart gått imot innføringen av denne seteavgiften. Vi var overrasket over at Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre foreslo å innføre den, og vi var enda mer overrasket over at Høyre og Fremskrittspartiet faktisk sørget for flertall for innføring av denne seteavgiften.

Når Arbeiderpartiet gikk imot, skyldtes det bl.a at virkningene av avgiften hadde man ikke oversikt over, men man visste at den ville svekke konkurransen og med det bidra til å presse opp prisene. Man visste at det var fare for negative virkninger av denne avgiften.

Nå er det altså avklart at denne avgiften bidrar til å øke prisene på flyreiser også i distriktene. Den bidrar til å øke prisene på flyreiser også på strekninger utenom der toget er et alternativ, og den innebærer at selskapene vil vurdere å nedlegge ruter.

Når statsråden og Regjeringen nå ser virkningene av den avgiften de selv har foreslått, og fått tilslutning fra Høyre og Fremskrittspartiet til å gjennomføre, vil han da vurdere å foreslå å avvikle denne flyseteavgiften?

Statsråd Odd Einar Dørum: Flyseteavgiften er både miljøpolitisk og fiskalt begrunnet. Den er vedtatt for budsjettåret 1998 og gjelder for dette året. Vi vil selvfølgelig ta med oss alle erfaringer som blir gjort med avgiften.

Når det gjelder de bebudede virkninger, har jeg registrert at det synes å være fordelt i et kostnadsforhold 2:1 mellom sør og nord, i den forstand at man legger på det meste i sør og selvfølgelig da mindre på andre strekninger i Norge. Grovt sett ser dette ut til å være en slags kostnadsfordeling man også har gjort tidligere, uavhengig av størrelsen på seteavgiften.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg må si at statsrådens svar overrasker meg.

For det første kan man ikke gi en avgift en miljøpolitisk begrunnelse, når den vitterlig fører til prisøkning også på strekninger hvor det ikke finnes noe alternativ til fly. Og jeg konstaterer at Regjeringen nå med åpne øyne sier ja til en flyseteavgift som innebærer at flyprisen øker også på strekninger hvor tog ikke er et alternativ. Regjeringen sier ja til økte flypriser i Distrikts-Norge.

Mener Regjeringen - Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre - at økte flypriser i Distrikts-Norge vil bidra til å begrense folketallsreduksjonen i distriktene? Er det ikke slik at denne flyseteavgiften som Regjeringen, Høyre og Fremskrittspartiet har fått gjennomført, faktisk bidrar til å øke kostnadene for folk i Distrikts-Norge ytterligere? Det blir enda dyrere å reise med fly, og det blir enda vanskeligere å begrense folketallsreduksjonen. Hvordan er det i samsvar med Regjeringens øvrige målsettinger i distriktspolitikken?

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi får vel ha så mye is i magen at vi får se hva som skjer når avgiften blir innført - se virkningene av den. Men det er vel like kjent for representanten Schjøtt-Pedersen som for meg at vi har frihet i luften, vi har fri konkurranse. Det er også vel kjent at vi har hatt en slik avgift tidligere, selv om den da hadde et annet proveny og en noe annen innretning. Så avgiften har vi hatt hele tiden, og prinsippene om hvordan flyselskapene kunne utligne avgiften, har vi hatt hele tiden.

Så får vi nå et prispåslag som har vært omtalt i media, og jeg vil, som jeg har sagt i et tidligere svar, vente og se på effekten av dette.

Selvfølgelig er vi opptatt av distriktspolitikken. Vi var det bl.a - for å si det på den måten - da vi sørget for at Arbeiderpartiets forslag om ikke å øke tilskuddene til ulønnsomme posttjenester, ikke ble vedtatt i Stortinget.

: