Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ågot Valle (SV): Jeg har dette spørsmålet til arbeids- og administrasjonsministeren:

Onsdag 11. mars 1998 ble det avholdt et stort seminar på Stortinget med tema kvinner og makt.

Nå som forskergruppen og rådet som skal jobbe med maktutredningen er oppnevnt, hvordan vil man mer spesifikt ivareta og jobbe med kvinneperspektivet i maktutredninga?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Som kjent ble det sist fredag oppnevnt en uavhengig forskergruppe som ble gitt i oppdrag å gjennomføre en utredning om makt og demokrati. Mandatet er det som tidligere er vedtatt av Stortinget. I denne situasjonen vil det ikke være riktig av meg å forsøke å styre eller legge føringer på forskergruppens faglige tilnærming, uansett om det gjelder å ivareta kvinneperspektiv eller andre ting.

Men kvinnerepresentasjon og kvinneperspektiv er spørsmål som vi har vært spesielt oppmerksom på under arbeidet med sammensetningen av forskergruppen. Jeg kan vise til at to av forskerne har vært særlig opptatt av kvinners deltakelse i politikk og samfunnsliv, og at en av disse er regnet som sentral i kvinneforskningsmiljøene.

Jeg føler meg trygg på at en slik forskergruppe bl.a vil se betydningen av en av de største endringsprosessene i samfunnet siden forrige maktutredning, nemlig kvinnenes inntog i arbeidsliv, organisasjonsliv og det politiske liv.

Jeg nevner også at vi til Rådet for maktutredningen har oppnevnt 11 menn og 12 kvinner, og at rådslederen er kvinne.

Til slutt vil jeg minne om at det i mandatet er bedt om en særskilt vurdering om bl.a kjønns betydning for deltakelses- og innflytelsesmuligheter. Alt i alt ser jeg derfor ingen grunn til bekymring for at kvinneperspektivet ikke skal få sin rettmessige plass i utredningen.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret.

Når så mange kvinner var samlet forrige onsdag om temaet kvinner og makt, var det jo bl.a ut fra bekymring for at historien fra den forrige maktutredninga, der kvinneperspektivet var totalt fraværende, skulle gjenta seg. Det er mange som mener at det nå er veldig viktig at det blir forsket på maktstrukturene i arbeidsliv, i næringsliv, i fagbevegelsen, i media og ikke minst i forskning - om det er maktstrukturer som hindrer kvinner i å nå fram på lik linje med menn.

Vi syns det er bra at det er to kvinner i forskergruppa, helst så vi at det hadde vært en kvinnelig leder. Vi syns også det er bra at det er en majoritet av kvinner i rådet, men jeg vil minne om at rådet har meget begrenset makt.

Jeg registrerer at statsråden er på linje med Jarle Skjørestad når han i en kronikk skriver at politikerne skal holde seg vekk. Det bekymrer meg, for det er å se bort fra at makta rår også i forskningsmiljøene. Jeg vil utfordre statsråden en gang til: Vil hun sørge for at det blir gitt enda tydeligere signal om at kvinneperspektivet skal inn i alle analyser?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg er svært opptatt av at den forskningen som skal gjøres nå, skjer uavhengig av politisk innblanding. Samtidig har jeg registrert at lederen for forskningsgruppen har sagt at dette skal være en åpen prosess med mulighet til å ta diskusjoner underveis. I rådets mandat er det et punkt hvor det står at de skal stimulere til diskusjoner om problemstillinger som kommer fram i løpet av arbeidet, og der mener jeg det da er riktig å gjøre de innspill som representanten spør etter.

Det er også riktig og viktig at forskergruppen nå tar en innsamling av relevant forskning fra forrige maktutredning, og der er jo kvinneforskningen og de nye perspektivene svært sentrale.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret. Jeg er glad for at det skal være en åpen prosess og det er viktig at det er en åpen prosess, fordi det er da kvinner har muligheter til å nå fram. Vi beklager, noe jeg er sikker på at statsråden også gjør, at den prosessen som foregikk før gruppa ble satt ned, var lite åpen.

Jeg vil utdype noe jeg mener er viktig her. Det skal nå framover utvikles mye kompetanse - kompetanse som kan gi grunnlag for makt, bl.a i forskningsmiljøene, og det er viktig at kvinner forsker på de store strukturene og ikke bare på de små strukturene som familie og den private sfære.

Jeg utfordrer statsråden på følgende: Vil hun i denne åpne prosessen sørge for at forskningsoppdrag også gis til kvinneforskningsmiljøene? Dette spørsmålet stiller jeg med stor respekt for at forskning skal være fri og uavhengig.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Forskergruppen skal jo ikke ene og alene forske på det de selv behersker. De skal være en styringsgruppe for å mobilisere de forskningsmiljøer som de har behov for for å oppfylle mandatet. Og med det utgangspunktet, som de helt sikkert kommer til å ivareta, er jeg helt overbevist om at også kvinneforskningsmiljøer blir tilgodesett med forskningsoppgaver, og at også perspektivet blir ivaretatt. Det engasjement som skjer i kvinnegrupper i vår tid, ikke minst her på Stortinget, vil helt sikkert bidra i prosessen til å få dette perspektivet belyst ytterligere, slik at vi får en maktutredning etter fem år som også inkluderer dette.

: