Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Jørn L Stang (Frp):

Narkotikabruk i norske fengsler er et stort problem.

Mener justisministeren at elevene ved Fengselsskolen får tilstrekkelig med undervisning om narkotikarelaterte problemer?

Statsråd Aud-Inger Aure: Ja, jeg mener aspirantene ved Fengselsskolen blir gitt en relevant og omfattende opplæring i narkotikarelaterte emner. Hva som må til for å kunne karakterisere den som tilstrekkelig, er det vanskelig å gi et godt svar på. Men når det gjelder omfanget, vil Justisdepartementet vurdere dette nærmere i forbindelse med tiltaksplanen for å begrense narkotikamisbruk i fengslene, som er under utarbeidelse i departementet.

Fengselsbetjentutdanningen er pr. i dag toårig, fordelt på ett praksisår med tjeneste i anstalt og ett teoriår ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. Fengselsvesenets målsetting er at fengselsbetjentene både skal settes i stand til å utøve kontroll samt kunne motivere og veilede innsatte til å endre sitt kriminelle handlingsmønster. Denne todelingen i rollen som fengselsbetjent gjenspeiler seg også i forhold til narkotikarelaterte problemer.

Når det gjelder kontrollsiden ved narkotikaproblemet, gis det praktisk og teoretisk opplæring bl.a i

  • stoffkunnskap
  • innsmuglingsmetoder
  • visitasjonsteknikk
  • gjennomføring av brev-, telefon- og besøkskontroller
  • indikasjoner på stoffmisbruk

Undervisningen blir gjennomført av erfarne tjenestemenn med narkotika som hovedarbeidsområde. Andre samarbeidspartnere er politiet, tollvesenet samt Forsvarets narkotikakontrollgruppe. Videre deltar samtlige aspiranter også i en eller flere narkotikakontroller med større mannskapsstyrker som et ledd i utdanningen. Dessuten gis det opplæring i sonings- og framtidsplanlegging samt miljøarbeid.

Fengselsvesenets tjenestemenn gjennomgår også etterutdanning for hele tiden å gjøres kvalifisert til å argumentere mot bruk av rusmidler samt forestå kontrollvirksomhet. Gjennom narkotikarelaterte opplæringstiltak, bl.a i regi av Kriminalomsorgens utdanningssenter - KRUS - skal tjenestemennene jevnlig oppdateres når det gjelder alle sider ved faget narkotikakunnskap. På lokalt plan har fengselsvesenets narkotikakoordinatorer i samarbeid med visitasjonspatruljene og særskilte narkotikainstruktører hovedansvaret for at tilstrekkelig opplæring blir gitt.

Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.

Jørn L Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det faglige innholdet ved Fengselsskolen kan man sette mange spørsmålstegn ved. Det er en stadig økende frustrasjon blant aspirantene ved Fengselsskolen, eller Kriminalomsorgens utdanningssenter, som det heter offisielt. Denne frustrasjonen skyldes ikke først og fremst de nye opplæringsmetodene, men gjelder det faglige innholdet i utdannelsen.

Mange innenfor kriminalomsorgen mener at utdannelsen i altfor stor grad er basert på atferdsfag. Det mange savner, er flere rent praktiske fengselsfag, som data og spesielt opplæring i narkotikaproblematikken. Og akkurat det står jo i sterk kontrast til det statsråden redegjorde for. Med henblikk på det jeg nå har nevnt, vil jeg spørre: Hva vil statsråden gjøre konkret for å få satt dette på dagsordenen i opplæringsøyemed for aspirantene ved Fengselsskolen?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil vise til at det på Kriminalomsorgens utdanningssenter, der jeg sa det både var et praksisår og et teoriår, begge år finnes teoretisk opplæring når det gjelder arbeid mot narkotika i fengslene. Når det gjelder spørsmålet som blir reist her om at opplæringen ikke skal være god nok rent praktisk, så finnes det sikkert synspunkter på det. Det vil være en vesentlig del av den tiltaksplanen mot narkotika i fengslene som jeg har bebudet vil komme til våren, og jeg kjenner ikke til at det er kommet synspunkter til departementet om at de manglene som blir påpekt, finnes. Men finnes de, vil de bli tatt på alvor i tiltaksplanen og fulgt opp i den sammenheng. Jeg vil også henvise til kriminalomsorgsmeldingen, som vil bli levert i april.

Jørn L Stang (Frp): Jeg går ut fra at statsråden og jeg kan være enige om at mellom 40 % og 60 % av alle innsatte bruker narkotika i en eller form under soningen. Av 20.000 urinprøver tatt av innsatte, var det faktisk funn av narkotika i 10 %, og det til tross for at vi vet hvilken prosedyre de fengselsansatte må følge før kontroll kan foretas av innsatte. I tillegg er rundt 30 % av de innsatte dømt for overtredelse av narkotikalovgivningen. Når det gjelder hva et forkurs på fire uker inneholder, kan det nevnes at av 140 skoletimer er fire skoletimer fordelt på praktisk innføring i spørsmål som vedrører narkotika.

Når fengslene nærmest kan betraktes som narkotikareir, håper jeg statsråden har forståelse for hvorfor Fremskrittspartiet og fengselsskoleelever ønsker en sterkere oppklaring i narkotikaspørsmål.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg har med meg opplysninger om hva undervisningen inneholder de to årene som fengselsbetjentene går ved KRUS. Det er helt andre timer det er snakk om enn det som det ble referert til her. Det får jeg nok komme tilbake til.

Det jeg sier, er at Regjeringen tar dette på alvor. Det vises først og fremst ved at vi virkelig har gått offensivt ut for å kjøre fram arbeidet med kriminalomsorgsmeldingen, og tiltaksplanen mot narkotika i fengslene er også tatt ut som et særlig alvorlig tema. Det viser at vi prioriterer dette, at vi ønsker å få gjort noe med problemet så fort det overhodet lar seg gjøre. Jeg kunne ha gått inn på detaljer om undervisningen. Tiden tillater ikke det, men jeg kan forsikre om at i løpet av de to opplæringsårene er arbeid mot narkotika i fengslene et svært viktig område.

: