Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ågot Valle (SV): Det hadde vært fristende å følge opp forrige spørsmål, men jeg har altså følgende spørsmål til utenriksministeren:

Ifølge opplysninger i ukeavisen Ny Tid har Norge eksportert militært materiell til Tyrkia for noe over 1 mill. kroner i 1997. Etter det en erfarer skal disse varene være registrert i Statistisk sentralbyrås oversikt under varenummer 9306.900, som omfatter « Bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l krigsmateriell samt deler hertil ».

Hva slags militært utstyr har blitt ført ut av Norge og til Tyrkia i 1997, og er denne utføringen i strid med den praksis Stortinget har lagt opp til?

Utenriksminister Knut Vollebæk: I 1997 ble det eksportert reservedeler og tjenester knyttet til reparasjoner av Penguin-raketter som ble levert til Tyrkia på 1970-tallet. Eksporten er en konsekvens av de kontrakter som ble inngått den gang. Det dreier seg om tyrkisk eiet materiell som sendes til Norge for reparasjon, og deler som sendes til Tyrkia i forbindelse med reparasjoner der.

Ut fra de foreløpige rapporter Utenriksdepartementet har mottatt, ser det ut til at verdien av disse delene og tjenestene i 1997 beløper seg til vel 2 mill. kr. I tillegg til verdien av reservedelene som inngår i tallene fra Statistisk sentralbyrå, inkluderer dette beløpet verdien av reparasjonstjenester, som er tatt med i oversikten for første gang. Det endelige beløpet vil fremgå av stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell i 1997, som vil bli fremlagt senere i vår. Reparasjonstjenestene knytter seg til reparasjon av bl.a høydemålere, kretskort, testutstyr og plattformer for til sammen vel 1 mill. kr. Reservedelene er bl.a mekaniske og elektroniske deler, samt kabler og andre komponenter til tidligere levert utstyr. Det dreier seg om tre lisenser for reservedeler på henholdsvis 272.000, 853.000 og 24.000 kr.

Tidligere regjeringer la i 1995 og i 1996 til grunn at det den gang ikke var aktuelt å innvilge nye søknader om eksport av våpen og annet militært materiell til Tyrkia. Det ble imidlertid presisert at denne begrensningen ikke omfattet utstyr som hadde vært til reparasjon eller vedlikehold i Norge, eller deler til bruk i forbindelse med reparasjoner i Tyrkia. Slike leveranser fant således sted i 1996 og i 1997. Stortinget ble orientert om denne type eksport til Tyrkia i spørretimen 27. mars 1996. For ordens skyld vil jeg gjøre oppmerksom på at det også i 1998 er gitt tilsvarende lisens for reparasjoner av tyrkisk eiet materiell.

Regjeringen vurderer løpende situasjonen i Tyrkia. Det er i min tid som utenriksminister ikke blitt innvilget lisens for salg av nytt militært materiell til Tyrkia. Regjeringen har tidligere meddelt at mer prinsipielle spørsmål knyttet til våpeneksport vil bli behandlet i stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell i 1997. Jeg finner det naturlig at denne typen reparasjonslisenser også vil bli vurdert i samme stortingsmelding.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret, og jeg registrerer at det er mulig å komme tilbake til dette i en omfattende debatt seinere.

I 1996 sa nåværende statsråd Marit Arnstad at vi må ta en debatt om hvor lenge vi skal være forpliktet til å reparere våpen som vi har eksportert. Det gjorde hun i spørretimen, og hun utfordret daværende handelsminister nettopp på eksport av våpendeler til Tyrkia. Den gangen var det sterke reaksjoner både fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og SV, ikke minst fra Marit Arnstad, fra nåværende statsminister og fra Hilde Frafjord Johnson.

Vi mener at en slik debatt nå virkelig er overmoden, fordi bruddene på menneskerettighetene og trakasseringene og forfølgelsene av minoriteter er så harde, at vi nå må kreve at det ikke blir solgt en bolt eller mutter til våpen til Tyrkia. Det er tidligere blitt (presidenten klubber) tatt til orde for totalforbud. Mitt spørsmål til utenriksministeren er: Vil statsråden nå ta initiativet til å sette i verk totalt forbud mot våpeneksport til Tyrkia?

Presidenten: Presidenten gjør oppmerksom på at også spørsmål skal holdes innenfor taletiden.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Med all respekt for representanten Valle har jeg en følelse av at hun hadde forberedt sitt tilleggsspørsmål før hun hørte mitt første svar. Jeg går ut fra at jeg har besvart hennes tilleggsspørsmål også i mitt første svar, i og med at hun sa at hun var fornøyd med at man vil få anledning til å komme tilbake til dette i forbindelse med stortingsmeldingen om våpeneksport for 1997. Jeg bekrefter at vi også der vil vurdere denne typen reparasjonslisenser, slik at Stortinget vil få anledning til å drøfte dette på det tidspunkt.

: