Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998
Spørsmål 44
Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:
Eierne av petroleumsfeltene Snøhvit, Askeladden og Albatross utenfor Hammerfest har satt i gang omfattende forberedelser for kommersiell utnyttelse av de påviste olje- og gassressursene. Prosjektet har kommet så langt at plan for anlegg og drift kan oversendes departementet i løpet av året. Et slikt prosjekt vil ha betydelige ringvirkninger for næringsliv, bosetting og kompetanseutvikling i landsdelen.
Kan Regjeringen allerede nå si at den ikke vil stoppe Hydro og Statoil dersom selskapene går inn for utbygging?
Statsråd Marit Arnstad: Jeg er enig med representanten Foss i at en utbygging av feltene på Tromsøflaket vil kunne ha betydelige positive virkninger i landsdelen. Samtidig vil en slik utbygging også kunne ha mer problematiske sider. Blant annet vil en utbygging trolig gi store CO2-utslipp, og den vil dessuten finne sted i et økologisk sårbart område.
Jeg er kjent med at rettighetshaverne nå planlegger å iverksette en konsekvensutredning i aller nærmeste framtid. Denne prosessen skal nettopp kartlegge problemstillinger i forhold til miljø, naturressurser og samfunn både i utbyggings- og driftsfasen. Gjennom en slik prosess informeres både offentlige myndigheter, interesseorganisasjoner, berørte parter og andre interesserte om planene, og de gis mulighet til å uttale seg om dem. På denne måten oppnår man også en bredt anlagt høringsprosess hvor alle som er interessert i prosjektet, får muligheten til å påvirke. I og med at dette er et prosjekt med store virkninger, er jeg opptatt av at vi har en bred og grundig vurdering. Konsekvensutredningen vil gi Regjeringen et bredt beslutningsgrunnlag før en endelig avgjørelse tas.
Jeg synes derfor ikke at det er riktig å foregripe noen konklusjoner, slik representanten Foss synes å invitere til. Dette er en så viktig sak at den fortjener en forsvarlig saksbehandling før noen endelig beslutning tas.
Per-Kristian Foss (H): Jeg takker for svaret. Jeg oppdager at det er blitt et regjeringsskifte, og den nye regjeringen signaliserer nye holdninger. Jeg har oppfattet det slik at det tidligere har vært Regjeringens syn at man vil vektlegge mulighetene ved utbyggingen sterkere enn de problematiske sider. Jeg har også lyst til å peke på de enorme muligheter en slik utbygging gir for å trekke nordnorsk kompetansepersonell tilbake til landsdelen, i et prosjekt av en helt ny og omfattende kvalitet i forhold til landsdelen.
Jeg aksepterer at en konsekvensvurdering selvfølgelig skal gjennomføres. Men jeg har spurt om Regjeringen faktisk har en politisk grunnholdning til utbygging av dette feltet. Det må det være mulig å gi uttrykk for, selv om man skal ha en konsekvensutredning. Jeg har nemlig registrert at statsråden har gitt uttrykk for slik positiv grunnholdning til utbygging av gassfelt i Sør-Norge, og da håper jeg at den samme positive grunnholdningen kan ligge til grunn for Regjeringens syn på utvikling av disse feltene.
Statsråd Marit Arnstad: Min første setning i svaret til representanten Foss var at en utbygging av feltene på Tromsøflaket vil kunne ha betydelige positive virkninger i landsdelen. Det er også svaret på oppfølgingsspørsmålet.
Det jeg for øvrig har sagt, er at en i forbindelse med Snøhvit må se distriktspolitiske og miljømessige hensyn samlet, og også ta hensyn til oljeutvinningstempoet totalt. Det står jeg sjølsagt ved.
Dersom representanten Foss på dette tidspunktet ønsker noe som helst signal som kan oppfattes som en forhåndsgodkjenning av utbyggingen, vil det være høyst usedvanlig. Det vil være et klart brudd med vanlig praksis i norsk oljepolitikk, som jeg har forstått at Høyre mener Regjeringen bør forholde seg til. Regjeringen kan ikke på dette tidspunktet gi noe som helst signal som oppfattes som en forhåndsgodkjenning av et slikt prosjekt.