Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Tom Harald Nesvik (Frp): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til helseministeren:

Det har over lengre tid vært mangel på leger i Norge, og man har derfor åpnet for ansettelser av utenlandske leger/spesialister. Det viser seg imidlertid at det tar uforutsett lang tid å få disse legene på plass i Norge, og relativt få har kommet hittil.

Hva vil statsråden gjøre for å rette på dette?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er for tiden flere tiltak på gang for å rekruttere utenlandsk helsepersonell til Norge. Samtidig som vi rekrutterer utenlandske leger, er det viktig å legge til rette for at disse blir tatt godt imot og får en positiv erfaring med å arbeide her. Arbeidsdirektoratet driver et legerekrutteringsprosjekt i Østerrike, Tyskland og Frankrike med støtte fra Sosial- og helsedepartementet. Prosjektet organiseres som et samarbeid med landenes arbeidsmarkedsmyndigheter. Disse gjennomfører norskkurs for leger, som fortrinnsvis skal ha en avtale med norsk arbeidsgiver før de begynner på kurset. Pr. i dag er det 62 leger som deltar på disse kursene, som avholdes i Wien, Frankfurt, Berlin og Paris. I løpet av mars-april vil disse være i virksomhet her i landet. Det tas sikte på å rekruttere 200 leger til Norge gjennom prosjektet i 1998 og flere i 1999.

Med bistand fra departementet organiseres et oppfølgingsopplegg for disse legene og for andre leger fra utlandet. Fylkesarbeidskontoret har i samarbeid med Fylkeslegen i Nordland og Fylkestrygdekontoret jobbet for å tilrettelegge et tilbud for de utenlandske legene. Det er lagt opp til at legene, kort tid etter at de ankommer sitt nye arbeidssted, skal kurses bl.a i norske forhold, trygdeordninger og henvisninger. Man skal bl.a stimulere til faglig og sosial nettverksdannelse, og det skal organiseres en kollegial fadderordning i regi av den lokale legeforening. Jeg tar sikte på at opplegget også skal kunne organiseres på lignende måte i andre fylker. Statens helsetilsyn vil i 1998 i samarbeid med KS og Lægeforeningen kartlegge hvordan legene mottas av arbeidsgiver. Legerekrutteringsprosjektet har et nært samarbeid med Fylkeslegen i Oslo, slik at vi har et effektivt system for utstedelse av autorisasjon.

Det har vært en meget viktig forutsetning at de leger som melder seg til norskkursene, har hatt en avtale med arbeidsgiver i Norge. Det har derfor vært et betydelig arbeid for å få fylkeskommuner og kommuner til å melde sine behov og få etablert slike avtaler.

Jeg er klar over at det er en viss skepsis blant norske arbeidsgivere med hensyn til å rekruttere leger fra utlandet. Flere sykehus har takket nei eller ventet svært lenge med å gi tilbakemelding når et av rekrutteringsprosjektene har formidlet kontakt med utenlandske spesialister. Skepsisen kan forstås. Det er likevel viktig at arbeidsgiver er seg sitt ansvar bevisst og i størst mulig grad legger forholdene til rette for at de rekrutterte legene skal fungere tilfredsstillende på ny arbeidsplass.

Den siste tids rekrutteringstiltak gir resultater. Jeg tror at de også vil gi resultater på lang sikt, ved satsing på introduksjonskurs og oppfølgingstiltak for å sikre at de utenlandske legene får de beste forutsetninger for å trives på sitt nye arbeidssted. Når sykehusene og kommunene skaffer seg erfaring med ansettelse av utenlandske leger, tror jeg etterspørselen vil øke i tråd med deres erfaring. Men jeg vil varsle at departementet vil ta nye initiativ i forhold til sykehuseierne for å få fortgang i dette.

Harald Tom Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det var et meget godt svar, men det var nok ikke helt betryggende på alle punkt.

Når det gjelder de enkelte sykehus, som faktisk vegrer seg for å ta imot utenlandske leger, kan man spørre seg om det er av hensyn til egne leger at de ikke ønsker utenlandske leger, eller om de er bekymret for hva de vil få, som statsråden var inne på.

Personlig synes i hvert fall jeg at noe nå må gjøres for å få dette på plass. Det er da opp til statsråden og det enkelte sykehus å få legene på plass i Norge, slik at ting kan begynne å fungere. Vil statsråden ta et initiativ overfor sykehusene, slik at man nå raskere kan få legene på plass, slik at de pasienter som står i kø, kan få behandling ved norske sykehus og dermed bli friskmeldt?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Svaret på representantens spørsmål er ja. Statsråden har tatt initiativ og vil ta nye initiativ i så måte.

Det er sykehuseierne som arbeidsgivere som må redegjøre for sine behov, og som må ansette de legene vi her snakker om. Men jeg kommer i løpet av få dager til å skrive et brev om dette til fylkesordførerne, som representerer 85 % av sykehuseierne, for jeg mener det er nødvendig at fylkeskommunenes toppledelse engasjerer seg i dette spørsmålet, slik at det blir et nødvendig trykk. Det kan ikke være slik at mangelen på leger bare kommer til syne når det er aktuelt å ansette norske leger.

: