Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998
Spørsmål 14
Carl I Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmålet til justisministeren:
Ifølge Aftenpostens aftenutgaver er politiet i Oslo forberedt på gatekrig, og innvandrergjenger er i rå maktkamp. Gjengene har godt med våpen, og voldsmiljøet blir stadig hardere.
Hva vil justisministeren foreta seg etter at de alarmerende opplysninger er fremkommet, og vil nå Regjeringen på nytt gjennomgå sin utlendingspolitikk når de langsiktige, negative konsekvenser blir stadig klarere?
Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg har gjort meg kjent med artikkelserien i Aftenpostens aftenutgaver, og i den forbindelse er politimesteren i Oslo kontaktet. Hun har forsikret meg om at politiet i Oslo tar kriminalitet forbundet med gjenger alvorlig. Politiet har i en årrekke brukt vesentlige ressurser på å kartlegge samt bekjempe kriminalitet begått av forskjellige gjenger. Jeg kan ikke gå inn på å beskrive eller vurdere enkelte deler av kriminaliteten i hvert politidistrikt. Det er politimestrenes oppgave å analysere kriminalitetsbildet samt å iverksette de tiltak de mener er riktig, på bakgrunn av overordnede prioriteringer fra Justisdepartementet og Riksadvokaten.
Bekjempelse av kriminelle grupper med innvandrerbakgrunn er en ekstra utfordring for politiet. Kulturforskjeller og kommunikasjonsproblemer er medvirkende faktorer. I realiteten dreier dette seg om organisert kriminalitet. Gjengers befatning med bl.a ulovlig pengeinnkreving, hvor trusler og vold er benyttet, er bekymringsfull. Bruken av våpen i den forbindelse er urovekkende og er med på å skape et mer voldsfiksert kriminelt miljø. Gjenger dominert av innvandrere som bygger sitt renommé på vold og trusler, må stoppes. De vil, foruten den kriminalitet det medfører, kunne skade forholdet innvandrere imellom og gi grobunn for fremmedhat.
Vi må også være klar over den smitteeffekt slike grupper kan ha. Erfaringer tyder på at det ikke trenger å ta lang tid før problemene også dukker opp andre steder i landet. Tverrfaglige forebyggende tiltak er en innfallsvinkel for å stoppe ytterligere rekruttering til miljøene. Rask saksbehandling, påtalemessig avgjørelse og påfølgende reaksjon er viktige tiltak som også har en preventiv effekt.
Justisdepartementets oppnevnte metodeutvalg avgav sin innstilling i mars 1997. Utvalget pekte på en rekke nye metoder og innfallsvinkler for å komme kriminalitet til livs. Innstillingen er under behandling og saken vil, når den er ferdig behandlet, bli fremmet for Stortinget.
Medias fokusering på problematikken med den vinkling som er valgt, kan skape et bilde av situasjonen som ikke står i forhold til den virkelighet politiet kjenner.
Regjeringen ser ingen grunn til å revurdere sin utlendingspolitikk som en følge av kriminaliteten i gjenger dominert av innvandrere. Det vil bli reist utvisningssak der det som en følge av kriminelle handlinger er grunnlag for det.
Carl I Hagen (Frp): Jeg takker justisministeren for et meget klart svar, hvor hun gjør kjent at hun ikke vil ha noen endringer i norsk innvandrings- og flyktningpolitikk uansett hvilke konsekvenser det medfører for det norske samfunn. Det er relativt klar tale. Voksende kriminalitet, gjenger basert på etnisk opprinnelse som slåss mot hverandre og bruker våpen og har tendenser til å terrorisere enkelte strøk av byen, spiller ingen rolle for den sittende regjering. Det kan bare fortsette, det kan bare komme flere, det blir ikke på tale å revurdere denne politikken. Det regner jeg med at det norske folk kommer til å merke seg.
Så har jeg to tilleggsspørsmål når det gjelder Oslo. Når vi først nå ser problemene, som også bekreftes av justisministeren, ville det ikke da være fornuftig å la være å be Oslo ta imot flere flyktninger i de nærmeste årene - og heller fordele dem til andre kommuner? Hva mener Regjeringen om det?
Og i samme forbindelse: Vil Regjeringen vurdere å gå inn for et gammelt fremskrittspartiforslag om at alle flyktninger som bor i en kommune, og som lever på det offentliges regning, skal ikke kunne flytte uten at det godkjennes av myndighetene?
Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil ta utgangspunkt i mitt første svar, der jeg påpekte at vinklingene som er valgt, og fokuseringen her kan skape et bilde av situasjonen som ikke står i forhold til den virkelighet politiet kjenner, og da skjønner nok presidenten og andre i hvilke retninger dette går.
Når det gjelder utlendingspolitikken i Norge, har vi sagt og følger opp at det er ikke det at man møter utfordringer fra kriminelle gjenger som skal bestemme. Det er et stort problem, det påpekte jeg i svaret mitt, men vi vil finne stadig nye muligheter for å bekjempe voldskriminalitet og kriminalitet i gjenger. Det gjøres uavhengig av å knytte det opp mot etnisk gruppe eller nasjonalitet. Trusselen om utvisning fra Norge ved kriminalitet her i landet er det som skal være vår reaksjon i denne sammenheng.