Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Olav Akselsen (A): Eg har følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Luftforurensningen i Oslo har de siste dagene vært målt til den verste på tre år. Miljøbyråd i Oslo, Kari E Eliassen, har varslet at det ikke er mulig å få noen bedring av Oslo-lufta denne vinteren. Det er også uklart hvem som har myndighet til å sette i verk akuttiltak dersom lufta i Oslo blir enda dårligere.

Hva kan samferdselsministeren gjøre for å klargjøre dette ansvaret og sikre at Oslo-borgerne unngår helseproblemer som følge av uforsvarlig høyt forurensningsnivå?

Statsråd Odd Einar Dørum: Etter mitt syn vil ikke ansvarsforholdene hindre oss i å finne fram til gode løsninger for å bedre luftkvaliteten for Oslos innbyggere. På dette området foreligger det en rekke tiltak både på statlig og kommunalt nivå. Det handler om å sette dem i verk. Dette er tiltak som må vurderes, og som må ses i sammenheng. Det er også viktig å velge tiltak som da blir effektive. Jeg vil spesielt understreke at det initiativ som Oslo kommune nå har tatt for å finne fram til aktuelle og egnede tiltak gjennom vedtak i bystyret, anser jeg som positivt. Jeg har derfor forventninger til at kommunen skal finne fram til et godt og helhetlig opplegg for bedring av forurensningssituasjonen i byen, f.eks ved bruk av sitt enøk-fond, styrket kollektivtransport og å vurdere økte rushtidssatser i bomringen når luftkvaliteten er dårlig. Vi arbeider fra statens side med å forberede bruk av piggdekkavgift, og det kan framskyndes dersom kommunen ønsker det. Vi vurderer, slik som Stortinget er kjent med, å legge fram sak om bruk av veiprising.

Jeg vil på nytt understreke at det allerede i dag finnes en veiprising « light »-utgave gjennom muligheten til å differensiere satsene i bompengeringen, som da må tas opp med veimyndighetene. Som jeg gav uttrykk for i mitt svar på spørsmålet fra representanten Solheim, vil jeg ta stilling til om de statlige virkemidlene som ligger innenfor mitt område, er tilstrekkelige når det foreligger et slikt opplegg fra kommunens side. Men det er også slik at dialogen starter straks kommunen kommer, og den er allerede i gang vedrørende piggdekkavgift. Som en del av dette vil jeg selvfølgelig bidra til avklaring av eventuelle uklarheter, dersom det skulle være situasjonen.

Skulle jeg summere opp dette, vil jeg si at vi vet nok til å handle. Det er bare å sette i gang. Det er også slik at myndighet og ansvar er plassert hos dem som har mulighet til å handle. Dette vet jeg som tidligere medlem av Oslo bystyre.

Olav Akselsen (A): Eg vil takka for svaret, som eg nok må medgje eg synest er litt på sida av spørsmålet mitt. Statsråden viser her til ei rekkje nødvendige, langsiktige tiltak. Men mitt spørsmål går meir på den akutte situasjonen som har vore og som kan koma igjen i vinter dersom vêrtilhøva endrar seg.

Som eg skjønar det, har Eliassen sagt at i dag finst det ikkje eit verkemiddel for å setja i verk akutte tiltak dersom Oslo-lufta blir dårlegare. Mitt spørsmål til samferdselsministeren er derfor om han vil ta noko initiativ for få dette avklåra, slik at ein iallfall får klårgjort om det er mogleg å setja i verk akutte tiltak dersom det skulle bli nødvendig.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg må medgi at jeg ikke forstår hva byråden i Oslo sikter til. Men jeg skal som tidligere bystyremedlem i Oslo si følgende: Gaterenhold kan man foreta når som helst. Akkurat nå snør det, så det binder svevestøv, og det er bra. Å bruke enøk-fond kan man gjøre når som helst. Å styrke kollektivtransporten kan man gjøre når som helst. Å fremme sak om rushtidssatsene kunne man gjort for lengst. Man kan definitivt gjøre det nå. Så det er jo ikke slik at det ikke finnes tiltak. Tiltak handler til syvende og sist om politisk vilje. Jeg oppfatter at Oslo bystyre - for det er det organet jeg må forholde meg til - har bedt om tiltaksplan på kort sikt, og så har de sagt: Hvis det er noe mer som trengs fra staten, så ta det opp omgående. Jeg sier: Jeg er beredt! Det er et lokalt ansvar med et vidt spekter av tiltak å spille på for dem som vil.

: