Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998
Spørsmål 20
Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Aftenposten skrev 29. januar 1998 om luftforurensningsmålinger i indre Oslo som lå opp til fem ganger høyere enn grenseverdien. SFT har videre utarbeidet en miljørapport som viser at luftforurensningen i Groruddalen også er foruroligende høy. Oslo kommune har bedt om at Oslo blir prøvekommune for halvering av takstene i kollektivtrafikken.
På hvilken måte vil statsråden bidra til at et slikt prøveprosjekt blir satt i gang?
Statsråd Odd Einar Dørum: I utgangspunktet må det slås fast at forurensningsnivået i de sentrale delene av Oslo og deler av Groruddalen er høyere enn det bør være. For å kunne avhjelpe dette er det nødvendig å sette i gang tiltak både på statlig og kommunalt nivå.
Jeg har forstått det slik at Oslo kommune nå arbeider med en plan for mulige tiltak som kan brukes for å redusere luftforurensningene. Ifølge massemedia inngår forsøk med reduserte takster i kollektivtrafikken som en del av planen.
Vi har i et brev av 29. januar 1998 fra kommunen blitt bedt om å gi en tilbakemelding til kommunen om hva en slik søknad må inneholde for at departementet skal kunne foreta en realitetsbehandling av saken. Siden vi fikk dette brevet for få dager siden og jeg ønsker å svare kommunen direkte, kan jeg her bare si at jeg er positivt innstilt til kommunens arbeid for å bekjempe luftforurensning, og vil følge opp med vurdering av de tiltakene som ligger innenfor statens ansvarsområde, så snart det foreligger et helhetlig opplegg fra kommunen.
Jeg vil imidlertid tilføye at det sentrale med hensyn til kollektivtrafikken i Oslo nå er at den må ha tilstrekkelig kvalitet og kapasitet, slik at den framstår som et realistisk alternativ til personbilen. Nå må penger brukes på opprusting av et nedslitt vognmateriell, slik at avgangene kan bli hyppigere og - ikke minst - til å stole på!
Erik Solheim (SV): Jeg skal takke statsråden for svaret, som ikke var så veldig konkret, men iallfall viste en vilje til å gå inn i en dialog med Oslo kommune, og som ikke inneholdt det jeg har lest i avisartikler, hvor statsråden har gitt inntrykk av at han ikke ønsket å følge opp dette prøveprosjektet. La meg minne om at dette prøveprosjektet fikk støtte av regjeringspartienes representanter - også Venstres - i Oslo kommune, og at vi nå har et byråd i Oslo som har støtte av Venstre og Kristelig Folkeparti. Det burde med andre ord være lett å finne tonen.
Svært mange av de fornuftige tiltakene som nå må til for luften i Oslo, fordrer et samarbeid mellom staten og kommunen. Til nå har det skåret seg av prestisjehensyn - det skal være usagt på hvilken side - og så opplagte ting som å få bygd trikk til det nye Rikshospitalet, altså å sikre at Oslos kanskje største nye arbeidsplass blir knyttet til et kollektivnett, har vært hindret og stoppet på grunn av at staten og kommunen ikke har funnet sammen.
Mitt spørsmål til statsråd Dørum vil være: Hvilke initiativ vil han nå ta for å sikre en helt annen dialog med Oslo kommune, som burde være lett å få til, gitt de politiske konstellasjonene?
Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Solheim og jeg deler en oppriktig kjærlighet til Oslo og situasjonen der. Da burde han være kjent med at jeg allerede i november i fjor satte storbyenes situasjon på dagsordenen, bl.a ved å ta for meg situasjonen når det gjelder luftforurensning/kollektivtransport i Bergen, Trondheim og Oslo. Da startet jeg en livsviktig dialog. Den er senere ført videre i debatten om bruk av piggdekkavgift for å fjerne piggdekk, og jeg har ved gjentatte andre anledninger og i naturlige sammenhenger overfor Oslo kommune sagt at jeg stiller opp på øyeblikket når noe skjer.
Jeg er selvfølgelig villig til å gjenta - det skulle bare mangle - at dialogen kommer straks Oslo kommer med noe. Men Oslo kommune har et bredt spekter av tiltak de selv kan sette i verk hvis de vil. Det ligger i kommunal hånd å bruke midler til å sørge for at nedslitt vognutstyr blir erstattet med bedre vognutstyr. Det ligger i kommunal hånd å gjøre noe med avgangene på T-banen. Det ligger i kommunal hånd sågar å øke bompengeringens rushtidssatser, hvis man vil bruke det for å bekjempe luftforurensning. Alle de tiltakene ligger der. Fra statens side har jeg sagt at hvis det er nødvendig å påskynde piggdekkavgiften utover det Stortinget i sin tid forutsatte, må de komme, og vi skal starte dialogen. Det er også vel kjent at vi arbeider med en sak om veiprising, som er underveis til Stortinget. Så dialogen har vært i gang lenge, og trikken får man bare vente på, for vi får jo se hva resultatet blir.
Erik Solheim (SV): Jeg deler statsråd Dørums kjærlighet til Oslo og interesse for kollektivtrafikken, men ikke hans overdrevne tålmodighet. Vi kan ikke sitte og vente på trikken til det nye Rikshospitalet. Kollektivløsning i forbindelse med det nye Rikshospitalet må foreligge når det nye Rikshospitalet står klart. Hvis ikke, vil folk venne seg til et kjøremønster som dramatisk vil øke biltrafikken. Det nye Rikshospitalet er i utgangspunktet plassert på et sted som bidrar til at det er lett å kjøre privatbil og vanskelig å reise kollektivt, og enda vanskeligere blir det hvis man av prestisjehensyn ikke klarer å komme fram til en fellesløsning. I Oslo har vi nå et byråd som er støttet av de partiene som sitter i regjering. Med andre ord - det burde være all mulig grunn til at man kunne finne sammen. Det burde ikke være noen politiske prestisjehensyn som skulle gjøre at man ikke kan finne sammen og finne løsninger på dette. Vi har ikke tid til å vente. Da vil vi oppleve at vi går nok en vinter i møte med akkurat de samme målingene som vi har hatt denne vinteren. Det er vel ti år siden de samme tiltakene ble foreslått for første gang i Oslo, og fortsatt drøvtygges de i det kommunale systemet.
Statsråd Odd Einar Dørum: Min hukommelse går tilbake til den tiden da Arbeiderpartiet og SV hadde byrådet i Oslo, og jeg stilte utålmodige spørsmål i andre sammenhenger enn fra denne talerstol. Det gikk av og til litt sent, må jeg medgå. Senere stilte jeg spørsmål til et arbeiderpartibyråd. Jeg må innrømme at det gikk litt sent. Dette står ikke på meg, og det kommer aldri til å gjøre det.
Når det gjelder spørsmålet om trikken til Rikshospitalet, bekrefter jeg at vi har samtaler med kommunen om det, og jeg regner med en snarlig avklaring. Det er selvfølgelig viktig at partene samarbeider. Men la meg avslutte med å si følgende: Det legges opp til en spleis. Det betyr at man legger ting til side. Da bør man ikke gjøre som partifeller av representanten Solheim har gjort, å sette tiltak i Groruddalen opp mot f.eks dobbeltsporet mellom Skøyen og Asker, som har skjedd i lokal presse. Det kreves samarbeid, det kreves tiltak og at man ikke rir partipolitiske prestisjehester. Jeg tror det er en slik samarbeidsvilje til stede, og jeg vil gjerne si at det er viktigere å vinne en seier enn å lide heroiske nederlag.