Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Radiostøykontrollen, som drives av Telenor, avlytter og tar opptak av sekvenser av private telefonsamtaler for å avsløre bruk av ulovlige telefonapparater i Agder. Opptak av avlyttede samtaler er senere blitt avspilt for nære naboer for at de skal kunne identifisere stemmene til den som snakker. På denne måten kan man oppspore de ulovlige telefonene.

Vil samferdselsministeren besørge et regelverk med strenge retningslinjer for Radiostøykontrollens muligheter til å avlytte private telefonsamtaler?

Statsråd Odd Einar Dørum: Ulovlig innført radioutstyr, deriblant trådløse telefoner og annet radioutstyr som ikke er godkjent, er relativt ofte årsaken til at det oppstår forstyrrelser på mottak av radio- og fjernsynssendinger og ved bruk av telenettet. Bruk av slikt ulovlig utstyr representerer derfor et problem det er viktig å sørge for blir minst mulig.

Radiostøykontrollen er en enhet i Telenor AS og finansieres dels over budsjettet til Post- og teletilsynet og dels ved eksterne oppdragsinntekter. Radiostøykontrollen driver bl.a det viktige arbeidet med å avdekke og forhindre at radio- og fjernsynssendinger blir forstyrret av støy fra tekniske apparater og utstyr. Som ledd i dette arbeidet foretar Radiostøykontrollen, når det meldes fra om slike forstyrrelser, analyser av forstyrrelsene for å søke å finne fram til årsaken.

Når det gjelder den konkrete saken som det er vist til i spørsmålet, er Post- og teletilsynet allerede bedt om å innhente opplysninger om prosedyrene som følges av Radiostøykontrollen i slike saker, og gi departementet en snarlig redegjørelse. Når denne foreligger, vil jeg vurdere om det er grunnlag for å gå videre med saken.

Jeg understreker imidlertid at Radiostøykontrollen ikke skal drive noen etterforskning. Det er politiets oppgave å foreta etterforskning etter en eventuell anmeldelse gjennom Post- og teletilsynet. Like klart er det at avlytting av telenettet ikke kan foretas av andre enn politiet og da etter kjennelse fra forhørsretten.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for svaret, men jeg vil sterkt understreke det paradoksale i at høyst private telefonsamtaler avlyttes helt uten rettslig kjennelse, mens det i grove kriminalitetssaker bare tillates telefonavlytting etter rettslig kjennelse. Telenor-ansatte bør ikke kunne avlytte og gjøre opptak av private samtaler uten en slik rettslig kjennelse, og det er underlig at den tidligere monopolgiganten Telenor ennå ikke har klare og betryggende retningslinjer på dette området.

Telenors framgangsmåte i denne saken er en krenkelse av personvernet, som det må skjønne alvoret i, og forstå at det er uakseptabelt at det uten de samtalendes vitende blir foretatt avlytting fra Telenors ansatte. Mener statsråden at personvernet blir krenket i denne saken?

Statsråd Odd Einar Dørum: La meg først vise til at jeg har bedt om en redegjørelse, og deretter si følgende:

I såkalt vanlige avlyttingssaker er det tale om kontroll med en i utgangspunktet lovlig bruk av telekommunikasjon. I saker som Radiostøykontrollen arbeider med, vil det ofte være snakk om ulovlig bruk av teleutstyr som ikke er godkjent for bruk her i landet. Det legitimerer imidlertid ikke at Radiostøykontrollen fritt kan anvende metoder som ville krevd beslutning for retten i « vanlige » avlyttingssaker.

Hvis det er slik at framgangsmåten kan oppfattes som personvernmessig uheldig, særlig hvis arbeidet med talegjenkjenning involverer andre enn den som utsettes for støyen, er det slike forhold jeg bl.a vil se på når jeg får redegjørelsen.

: