Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Ivar Kristiansen (H): Jeg tillater meg å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

Foreligger det planer i Forsvarsdepartementet som går ut på å endre struktur på forsvarskommandoene, og som kan medføre nedbygging av Forsvarskommando Nord (FKN)?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Videreutvikling av Forsvarets øverste militære ledelse er et viktig element i arbeidet med å tilpasse styrings- og ledelsesfunksjonen til den nye krigsstrukturen og fredsorganisasjonen som er i ferd med å bli etablert i Forsvaret. Det er gjennomført omfattende intern organisasjonsutvikling i både Forsvarets overkommando, Forsvarskommando Sør-Norge og Forsvarskommando Nord-Norge.

Det foreligger i dag ingen konkrete planer i Forsvarsdepartementet som går ut på å endre strukturen på forsvarskommandoene. Organisasjonsutvikling av Forsvarets øverste militære ledelse vil likevel være en nødvendig kontinuerlig prosess. Endringer i organiseringen av Forsvarskommando Sør-Norge og Forsvarskommando Nord-Norge vil måtte vurderes som et ledd i oppfølgingen av den nye langtidsmeldingen for Forsvaret. Slike vurderinger er ikke minst påkrevd sett i sammenheng med det pågående arbeidet med etablering av ny kommandostruktur i NATO. NATOs kommando i Norge vil bli opprettholdt i Stavanger, og Forsvarskommando Nord-Norges fremtidige rolle vil bl.a bli vurdert i lys av dette. Forsvarets struktur og måte å operere på må dessuten tilpasses den teknologiske utviklingen. Denne utviklingen stiller Forsvaret overfor betydelige utfordringer, men også store muligheter. Teknologi- og kvalitetsnivået i vårt nasjonale forsvar må i fremtiden være høyt nok til å løse Forsvarets oppgaver på en troverdig og effektiv måte innenfor rammen av en rasjonell organisasjon.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker statsråden for svaret, som på mange måter ikke bringer noen avklaring når det gjelder den fremtidige status for Forsvarskommando Nord-Norge. Jeg registrerer at statsråden henviser til at FKNs status vil bli vurdert i sammenheng med vurderingen av en ny krigsstruktur.

Jeg tror det vil være nødvendig at statsråden har i bakhodet situasjonen og status slik den er. Trusselbildet for nasjonen har på ingen måte endret seg i en retning som skulle tilsi å starte nedbygging av FKN. Vi har fortsatt de stående styrker i nord. Materiellet og den aktivitet som foregår, har vi fortsatt i nord, og øvelser av større betydning skjer i nord. Dette skulle da tilsi at man satset på å beholde ledelsen som den er i dag, i hvert fall skulle det ikke tilsi nedbygging. Jeg håper at statsråden vil bidra til en sånn prosess.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Representanten Kristiansen gav en god argumentasjon for Forsvarskommando Nord-Norge. Jeg har ingen problemer med å slutte meg til argumentasjonen.

Nå er det imidlertid slik at både Forsvarskommando Sør-Norge og Forsvarskommando Nord-Norge vil måtte vurderes. Det er ikke nødvendigvis slik at Forsvarskommando Nord-Norge vil komme dårligere ut av en slik vurdering, selv om noen i utgangspunktet ser ut til å frykte det. Det er altså en åpen vurdering, som i like høy grad kan falle positivt ut for Forsvarskommando Nord-Norge som for Forsvarskommando Sør-Norge. Disse tingene vil bli vurdert, og selvfølgelig også kommentert og debattert, i forbindelse med behandlingen av langtidsmeldingen som vil bli presentert for Stortinget i slutten av februar.

Ivar Kristiansen (H): Jeg takker statsråden for at han vil ha en aktiv holdning i oppfølgingen av dette spørsmålet. Det kan være fristende å tilføye at jeg håper ikke at Regjeringen vil ha utviklingen og omstillingen i Posten og i det gamle Telenor som mønster for hvordan statlig omstillingsaktivitet skal bli ledet for fremtiden, for det er sannelig ikke noe godt mønster.

2. desember 1997 var NATOs forsvarsministre samlet, og av 65 militære hovedkvarter ser det ut til at 20 kommer til å overleve. Ut fra de kunnskaper jeg har, ser det ikke ut til at Forsvarskommando Nord-Norge står på listen over de hovedkvarterene som eventuelt kommer til å overleve. Vil det gi føringer for den holdning som departementet vil ha til dette spørsmålet videre? Det andre spørsmålet er: Har den norske regjering jobbet for en slik løsning som NATO-møtet la opp til?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er ofte slik at enkeltnasjoner innenfor NATO kan ha litt ulik vektlegging når det gjelder kommandostruktur i forhold til andre NATO-land. Det vil også kunne ha vært tilfellet i denne sammenheng. Den nye kommandostrukturen i NATO er en omforent løsning, som Norge også står bak. Jeg kan ikke si at denne nye kommandostrukturen nødvendigvis er urimelig eller svært negativ for Bodø, men jeg innrømmer klart at Norge kunne ha andre prioriteringer dersom vi hadde begynt med blanke ark.

Vi vil selvfølgelig i en prosess legge inn føringer i den grad føringer er nødvendig, men da forutsetter vi at disse politiske føringer legges inn når saken kommer til politisk behandling. Foreløpig er den ikke kommet til politisk behandling. Det er derfor ikke lagt inn politiske føringer, og vi stiller dermed med åpent sinn.

: