Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

TV2 har avdekket sviktende rutiner ved grensekontrollen i forbindelse med attentatet mot William Nygaard. I Sverige har man etter Palme-drapet innført et nytt system, en såkalt riksalarm.

Mener justisministeren at rutinene for stenging av grensene fungerer tilfredsstillende i dag, og er hun villig til å vurdere å innføre den svenske ordningen i Norge?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg er informert om at Oslo politidistrikt etter den aktuelle hendelsen har gjennomgått og vurdert varslingsrutinene med hensyn til å skjerpe grensekontrollen. Dette har medført at rutinene i forbindelse med denne type varsling er innskjerpet.

Etter drapet på statsminister Olof Palme ble det satt ned en nordisk arbeidsgruppe som så på varslingsrutinene. Arbeidet ledet fram til felles retningslinjer i Norden, herunder bl.a grense- og riksalarm. Varslingsrutinene er tatt inn i Reglement for sambandstjenesten i politiet, utgitt av Justisdepartementet i 1990. Det er således ingen prinsipiell forskjell mellom varslingsrutinene i Norge og i Sverige. Svenske politimyndigheter kan imidlertid benytte elektronisk post, i motsetning til norske myndigheter, som må benytte telefaks inntil samme mulighet er innført i Norge. Elektronisk post er en raskere meldingsformidler enn telefaks og innføres nå også i politiet her i landet. Det tas sikte på å sluttføre dette arbeidet i løpet av 1999.

Etter min vurdering er gjeldende retningslinjer i dag tilfredsstillende.

Jan Simonsen (Frp): Justisministerens svar hørtes betryggende ut.

Men jeg har følgende tilleggsspørsmål: Jeg antar at det med jevne mellomrom blir holdt øvelser for å teste ut rutinene. Hvor ofte blir det avholdt slike øvelser som kan bekrefte justisministerens påstand om at rutinene fungerer tilfredsstillende? Og hvilke resultater har disse øvelsene gitt?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan ikke her og nå gi nøyaktige opplysninger om hvor ofte det øves på disse rutinene. Jeg skal gjerne komme tilbake til dette konkret i et svar til spørsmålsstilleren.

Men det som er helt klart, er at man har prøver på varslingsrutinene, og man justerer. Man har en sjekkliste, en slags dreiebok, på hva som skal gjøres ved slike hendelser som bør få en viss oppmerksomhet. Gjennomgangen av den hendelsen som det her ble stilt spørsmål om, har vært veldig grundig. Rutinene er innskjerpet, og jeg kan forsikre spørreren om at dette er tilfredsstillende ivaretatt i dag. Man har jo lært av det som har skjedd tidligere.

: