Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998
Spørsmål 5
Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne få stille utviklings- og menneskerettighetsministeren følgende spørsmål:
Ifølge oppslag i media kan det være aktuelt for Norge å avvente en avtale med USA før avtalen om forbud mot landminer ratifiseres.
Vil Regjeringen legge opp til at avtalen kan ratifiseres i løpet av første halvår 1998?
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Regjeringen har igangsatt arbeidet med å legge fram konvensjonen om forbud mot antipersonellminer for Stortinget. Regjeringen tar sikte på å be om samtykke til ratifikasjon i løpet av vårsesjonen.
For å følge opp forpliktelsene i konvensjonen vil det være nødvendig med enkelte lovendringer, slik at det f.eks blir forbudt å produsere antipersonellminer i Norge.
14 av 16 medlemsland i NATO har undertegnet konvensjonen. Hvilke konsekvenser dette vil få for det praktiske forsvarssamarbeidet, vil bli drøftet innenfor alliansen.
Det er Regjeringens siktemål å finne løsninger som både ivaretar vår målsetting om en rask ratifikasjon av antipersonellminekonvensjonen, hensynet til samarbeidet i NATO og det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet med USA.
Kristin Halvorsen (SV): Jeg takker for svaret fra statsråd Hilde Frafjord Johnson på vegne av utenriksministeren. Jeg syns det var et meget klargjørende og godt svar, som følger opp det som må være intensjonen ved at Norge har spilt en ledende og initiativrik rolle i forbindelse med avtalen om forbud mot landminer.
Det har dessverre hersket en viss forvirring om hvilket ambisjonsnivå og hvilken framdrift Regjeringen ønsker i dette. Jeg opplever det svaret som nå er gitt på vegne av Regjeringen og utenriksministeren, slik at Norge skal ratifisere avtalen så fort som mulig, og at man ikke skal avvente en godkjenning fra USA før avtalen ratifiseres. Det takker jeg for.
Det som har vært framme i debatten, og som jeg kunne tenke meg en liten vurdering av, er hvordan disse landminene skal defineres, og om statsråd Frafjord Johnson er enig med meg i at det selvsagt må skje i forbindelse med den videre behandling av avtalen, og at det ikke er et spørsmål til forhandling mellom USA og Norge.
Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Utgangspunktet fra norsk side er, som representanten Kristin Halvorsen også var inne på, å be om samtykke til ratifikasjon i løpet av vårsesjonen. Vi legger dette til grunn i våre samtaler med den amerikanske delegasjonen.
Når det gjelder spørsmålet som representanten reiste, er det naturlig å søke løsninger på slike militære spørsmål innen rammen av NATO, hvor en slik vurdering allerede er igangsatt. De bilaterale konsultasjonene med USA om minespørsmålet som blir innledet i dag, vil jeg ikke gå nærmere inn på, men de vil dreie seg om andre spørsmål enn det representanten Halvorsen var inne på.
Kristin Halvorsen (SV): Jeg takker for svaret. Jeg oppfatter fremdeles at Regjeringen har som ambisjon å være klar, tydelig og i front i dette spørsmålet. Sånn sett kunne man egentlig bare ønske lykke til. Men jeg forventer at de signalene som nå kommer fra Regjeringen og regjeringspartiene, vil være at man nå ikke tusler bort fra noe som ble en stor nyvinning for verdens mineofre, fordi man skal logre for USA, men at man vil stå fullt og fast og i front for å få en så god avtale som mulig. Mineofrene er for mange som det er, og dette er en meget alvorlig sak.
Statsråd Hilde Frafjord Johnson: Jeg kan forsikre representanten Halvorsen om at Regjeringen ikke har til hensikt å logre for noen som helst verken i dette spørsmålet eller i andre spørsmål. Jeg vil bekrefte og virkelig understreke at Norges fremtredende rolle i arbeidet for internasjonalt avtalefestet forbud mot antipersonellminer står fast. Dette pålegger oss et spesielt ansvar slik situasjonen er nå, og det pålegger oss også et spesielt ansvar i fortsettelsen.
Jeg vil som minister med ansvar for utviklingsspørsmål og humanitære spørsmål også understreke hvor viktig det er med en bred satsing også på den humanitære siden gjennom økt innsats for minerydding og bistand til mineofrene. La det også være sagt som en viktig del av Regjeringens strategi i denne sammenheng.