Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998
Spørsmål 19
Grete Knudsen (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til helseministeren:
Hvordan vil statsråden se til at den reservasjonsretten som helsepersonell har når det gjelder å gjennomføre det operative inngrepet ved abort, ikke skal gjelde pleie og omsorg vis-à-vis de kvinner som har tatt en slik alvorlig avgjørelse?
Statsråd Dagfinn Høybråten: Helsepersonell har etter abortloven og dens forskrifter mulighet til å reservere seg mot å utføre eller delta ved svangerskapsavbrudd, dersom de av samvittighetsgrunner ønsker dette. Dette er en viktig rett som må være reell. Reservasjonsretten omfatter imidlertid ikke stell og pleie av kvinner som får utført svangerskapsavbrudd. Når det gjelder oppgaven med å påse at reservasjonsretten blir praktisert i tråd med regelverket, har landets fylkesleger og Statens helsetilsyn en sentral rolle. Som tilsynsmyndighet skal Helsetilsynet ha et overordnet faglig tilsyn med helsetjenesten og skal sammen med fylkeslegene påse og medvirke til at regelverket blir kjent og overholdt.
Høsten 1995 gav Sosial- og helsedepartementet Helsetilsynet i oppdrag å gjennomføre en undersøkelse av praktiseringen av helsepersonells reservasjonsrett etter abortlovgivningen. Undersøkelsen viste at det på landsbasis var til sammen åtte sykepleiere og fire jordmødre som hadde reservert seg mot pleie og stell, i strid med regelverket. Av undersøkelsen fremgikk det også at rutinene for rapporteringsplikt til fylkeslegene og Helsetilsynet ikke alltid ble fulgt. På bakgrunn av disse resultatene ble praktiseringen av abortloven valgt som felles tilsynsområde for landets fylkesleger for 1996-97. Helsetilsynet har sammen med fylkeslegene gjennomført tilsyn med praktiseringen av reservasjonsretten ved alle landets sykehusavdelinger som utfører svangerskapsavbrudd. Tilsynet ble gjort i form av systemrevisjon, en metode som foruten å gi oversikt over hvorvidt helsetjenesten drives i samsvar med gjeldende regler, også skal stimulere helsetjenesten til å opprettholde god kunnskap om lovverket og til å etablere systemer for kontinuerlig oppdatering av denne kunnskapen. Resultatet av dette tilsynet viser at reservasjonsretten ikke har ført til vanskeligheter for kvinner som søker svangerskapsavbrudd. Det forekom imidlertid enkelte avvik med hensyn til sykehusenes systemer for registrering av helsepersonell som har benyttet reservasjonsretten, og manglende prosedyrer for håndtering av søknader om reservasjon. Ifølge Statens helsetilsyn er disse avvikene og manglene nå rettet opp slik at dagens praktisering av reservasjonsretten skal være i tråd med regelverket.
For øvrig kan jeg nevne at Helsetilsynet som ledd i sitt arbeid med å sørge for veiledning og informasjon om helselovgivningen, i april i år vil arrangere en nasjonal konferanse der reservasjonsretten og resultatene av Helsetilsynets tilsyn vil være et av temaene.
Grete Knudsen (A): Jeg takker helseministeren for svaret og vil også som han presisere at reservasjonsretten bare gjelder selve avbruddet. Når det gjelder pleie av pasienter, gjelder det helt generelle regler, at man ikke kan straffe noen og på den måten sette pasientenes rettssikkerhet og rettigheter i fare. Derfor synes jeg det er positivt at man nå både gjennom fylkesleger og gjennom Statens helsetilsyn vil se til at dette virkelig blir gjort. Samtidig vil jeg, fordi det viste seg at den skriftlige rapporteringen var meget dårlig, spørre om helseministeren vil se til at de skriftlige rutinene fortsetter.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Når det gjelder representantens tilleggsspørsmål, vil jeg si at de mangler ved registrerings- og søknadsprosedyrer som er avdekket gjennom dette tilsynet, som altså omfatter samtlige avdelinger hvor det utføres abort, er rettet opp, slik at Helsetilsynet melder at dagens praktisering av reservasjonsretten er i tråd med regelverket.
Det ligger i oppfølgingen av et slikt tilsyn, som altså er en systemrevisjon, også en oppdragende effekt, idet man skal stimulere til å opprettholde god kunnskap om lovverket og hvordan reglene skal praktiseres. Så jeg kjenner meg trygg i forhold til tilbakemeldingene - og resultatene - etter den runden som vi nå har hatt, nemlig at man på den ene siden her har en reell rett i tråd med loven, men at den ikke utvides til å omfatte noe den ikke skal omfatte.
Grete Knudsen (A): Da forutsetter jeg ut fra det helseministeren har sagt, at det innskjerpes at det når det gjelder reservasjonsretten, også skal være skriftlige prosedyrer når man søker om ikke å få delta, og at man ikke på noen måte noen gang tillater at man kan bli unntatt når det gjelder å pleie pasienter - for det er så grunnleggende at da går jo faktisk vedkommende langt utover både sin jobb og sin yrkesetikk.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Representanten Knudsen og jeg er nok uenige om selve abortspørsmålet, men akkurat på dette punktet, når det gjelder forståelsen av reservasjonsretten, er vi så langt jeg kan bedømme, helt enige: Den skal ikke gå lenger enn til selve abortinngrepet. Jeg mener at de runder som nå er gått, har bidratt til å skjerpe årvåkenheten rundt forståelsen av regelverket og rutinene her, og etter min oppfatning har den oppfølging som representanten ber om, Helsetilsynet allerede foretatt. Så er det selvfølgelig ingen av oss som kan garantere at det ikke skjer overtramp i fremtiden, men jeg mener at det her er gjort et godt stykke arbeid for å forebygge.