Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Schengen-samarbeidet reiser alvorlige personvernspørsmål. En kritisk rapport om dette fra tilsynsorganet for Schengen-samarbeidet forelå før saken ble behandlet i Stortinget, men ikke oversatt.

Vil statsråden ta initiativ til at rapporten snarest mulig blir oversatt til norsk?

Statsråd Aud-Inger Aure: Det felles kontrollorgan utarbeider regelmessig virksomhetsrapporter, og jeg går ut fra at det er denne rapporten det siktes til.

Justisdepartementet har kontrollorganets rapport for perioden fra mars 1995 til mars 1997 i norsk oversettelse. Denne rapporten ble i desember 1997 oversendt samtlige partigrupper i Stortinget etter at spørsmålet ble tatt opp av representanten Erik Solheim i et brev til departementet av 30. oktober 1997. Rapporten inneholder de oppfølgingspunkter som det arbeides med i Schengen.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret.

Etter at jeg sendte inn dette spørsmålet, ble jeg klar over at rapporten var sendt partigruppene - altså tidlig i januar.

Grunnlaget for at jeg stilte dette spørsmålet, er at det selvfølgelig dreier seg om mer enn oversetting, det dreier seg om offentliggjøring, om at dette skal være en offentlig rapport. Det er prinsipielt et veldig viktig spørsmål, for denne rapporten er sterkt kritisk til om personvernet og rettssikkerheten blir ivaretatt i Schengen. Sikkerheten i dataregistrene SIS og SIRENE blir spesielt kritisert. Begge inneholder veldig følsomme personopplysninger, som er tilgjengelige for en rekke instanser. Totalt finnes det 30.000 datamaskiner med tilgang til dette systemet, og sikkerheten er så dårlig at den danske justisministeren har innrømmet at i ni av ti tilfeller kan sjøl mafiaen gå inn i Schengen-computerne og få opplysninger. Dette dreier seg altså om offentliggjøring av en viktig rapport. (Presidenten klubber.)

Jeg har følgende spørsmål: Er det ikke å forvente at en regjering med åpenhet som fanesak, vil bidra til en aktiv offentliggjøring, og da mer enn til partigruppene, men til media og folk flest, så det blir mulighet til å diskutere denne rapporten?

Presidenten: Presidenten vil be om at ein respekterer taletida, som er inntil 1 minutt.

Statsråd Aud-Inger Aure: Som også spørsmålsstilleren kjenner til, er denne regjeringen veldig opptatt av at vi skal greie å kombinere personvern og allmennhetens krav til kunnskaper om de avtalene som bl.a Schengen er en del av. Så offentliggjøring og størst mulig åpenhet - ja. Det er et mål for denne regjering. Samtidig ønsker vi å ivareta hensynet til personvern på en best mulig måte. Dette er vi opptatt av å kombinere i vårt daglige arbeid.

Ågot Valle (SV): Det er riktig at det er en viktig balansegang mellom personvern og offentlighet. Men nå er det nå sånn at denne rapporten ikke omhandler enkeltsaker, men inneholder en rekke generelle betraktninger rundt rettssikkerheten og arbeidsforholdene til tilsynsorganet.

Jeg vil gjerne stille et oppfølgingsspørsmål som går på den videre behandlinga nå i forbindelse med diskusjonen rundt reforhandling av Schengen-avtalen. Er det ikke viktig at vi får en åpen debatt der mange, både Stortinget, media og folk flest deltar, slik at beslutningsprosessene blir gode, og at vi alle sammen vet hva vi går inn i? Det er jo nettopp dette som er grunnlaget for at vi gjerne vil ha en størst mulig offentlighet rundt også denne rapporten. Er det ikke da viktig at alle relevante opplysninger kommer fram i full offentlighet, og vil justisministeren medvirke til det?

Statsråd Aud-Inger Aure: Ut fra det som anses forsvarlig og riktig i forhold til opplysninger som skal og bør unndras offentlighet, vil jeg forsikre om at denne regjering vil fortsette arbeidet sitt med å sikre størst mulig åpenhet i forvaltningen i de saker der det er mulig. Offentlighetsloven er under ny revisjon, og der vil vi komme med forslag som sikrer den åpenheten som både representanten og veldig mange andre er opptatt av. Men vi er også nødt til å sikre oss den nødvendige handlefrihet i form av å kunne unndra fra offentlighet den type saker som ifølge et stortingsflertall bør være unndratt. Så her har Regjeringen bebudet en ny praksis for åpenhet og offentlighet, og det vil vi følge opp.

: