Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997
Spørsmål 5
Jan Petter Rasmussen (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til kulturministeren:
Med unntak av sendingene for Nordland, Troms og Finnmark har NRK P1 over FM-nettet, med virkning fra 3. november 1997, tatt bort to av tre værmeldingssendinger for været til sjøs. Av sikkerhetsmessige grunner reagerer fiskerne sterkt på dette.
Vil statsråden ta initiativ overfor NRK med sikte på at disse sendingene, i tråd med god NRK-tradisjon, igjen kommer på lufta?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg har i tråd med vanlig praksis bedt NRK gi meg opplysninger om de angjeldende sendinger. NRK opplyste at alle værvarsler for fiskebankene nå sendes på NRKs mellombølgenett, da dette er den mest effektive måten å nå langt til havs på. Sendingene er beholdt på FM-nettet i de nordligste fylkene, fordi NRK mangler mellombølgedekning fra Vesterålen til Øst-Finnmark. Det sendes imidlertid fortsatt et varsel for fiskebankene på FM i hele landet på hverdager, og to-tre slike varsler i helgene. Omleggingen av sendingene ble gjort i oktober og november, og skyldes at NRK ønsker å utnytte sendernettet best mulig, slik at spesialvarsler når de gruppene tilbudet omfatter.
Jeg har stor forståelse for at fiskerne reagerer når de opplever at en tjeneste av stor sikkerhetsmessig betydning for dem endres. Det viktige for meg har derfor vært å få klarhet i om omleggingen fra FM til mellombølgesendinger har gått ut over sikkerheten til sjøs, ved at områder som tidligere var dekket av FM-sendingene, ikke får inn mellombølgesendingene. NRK opplyser at de har vært i kontakt med Norges Fiskarlag i forbindelse med omleggingen fra FM til mellombølge, for å få en vurdering av dekningen i forhold til fiskerne. Fiskarlaget gav en positiv vurdering, og har deltatt i informasjonsopplegget i forkant av omleggingen. Selv om mellombølgenettet gir dårligere lydkvalitet enn FM, er kvaliteten på talesendingene tilfredsstillende over mellombølgen. Det viktige for meg er at mellombølgenettet rekker lenger ut i havområdene enn FM, og derfor faktisk styrker sikkerheten til sjøs.
Ut fra de opplysningene jeg sitter med i dag, finner jeg ikke grunn til å kritisere den omleggingen fra FM til mellombølge NRK har foretatt for visse værvarsler for havområdene, og som altså er foretatt i samråd med Fiskarlaget.
Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker statsråden for svaret, som var som forventet.
Det er korrekt at for store havgående båter som befinner seg langt til havs, er dette greit. Men vi vet at mellombølgesendingene ikke er like pålitelige som sendingene over FM-nettet. Sendingene er ikke alltid lette å få inn, de kan falle ut, og de kan bli avbrutt. Og da kommer jeg til poenget, at den lille kystflåten i sør, som ligger nærmere land, har store problemer med å ta inn sendingene. Statsråden nevnte Fiskarlaget. Dette ble også tatt opp på et av årsmøtene i Fiskarlaget som jeg var på, pluss i eget brev fra lokalt fiskarlag som føler dette på kroppen.
Mitt oppfølgingsspørsmål blir da: Er det ikke viktig for kulturministeren at sikkerheten er like god for alle deler av flåten, og at det også er mest mulig like forhold for fiskerne nord og sør i landet?
Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jo, du verden, det er klart det er viktig at det er god sikkerhet for både kystflåten og annen flåte både nord og sør i landet. Det var derfor det var betryggende for meg å se at Fiskarlaget i et brev av 8. oktober 1997 har beskrevet dette. De mener at dekningen faktisk er bedre, men at kvaliteten på en del av sendingene ikke er så god som før. De mener altså at det er god nok kvalitet, og at sendingene rekker lenger ut. - Så jeg finner ingen grunn til å kritisere en omlegging fra FM-nettet til mellombølgen.
Men hvis det er veldig store problemer, må vi selvfølgelig se hvordan man ellers kan få til en god værvarsling til hele flåten.