Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997
Spørsmål 27
Ursula Evje (Frp): I Dag Danielsens fravær tillater jeg meg å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
Groruddalen, hvor det bor over 100.000 mennesker, er antagelig Norges hardest belastede dalføre trafikkmessig sett. Denne situasjonen vil forverre seg ytterligere etter åpningen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.
Hvilke tiltak vil Regjeringen iverksette for å bedre på de eksisterende forhold?
Statsråd Odd Einar Dørum: Da Gardermo-utbyggingen ble vedtatt i 1992, ble det gjort beregninger for antatt trafikkbelastning på hovedvegnettet i Groruddalen etter åpning av flyplassen. Større trafikkvekst enn forutsatt har ført til at denne antatte trafikkmengden er nådd allerede før Gardermo-åpningen. Regjeringen vil derfor sette den miljømessige situasjonen i Groruddalen i fokus, herunder de miljømessige konsekvenser av økende trafikk. Regjeringen mener det er riktig å sette inn tiltak for å begrense disse problemene, og vil vurdere konkrete tiltak på bakgrunn av Oslo kommunes prioriteringer og innen tilgjengelige budsjettrammer.
Den første anledning vil være behandlingen av Gardermobanen i Stortinget i februar 1998, og jeg viser her til min redegjørelse i Stortinget i går om denne saken. Dersom flytoget får utsatt åpningsdato, vil en detaljert plan for alternativ tilbringertransport også inneholde nødvendige avbøtende tiltak mot støy i Groruddalen.
Dette arbeidet vil også bli sett i sammenheng med oppfølging av forurensningsloven for dalen, som Statens vegvesen allerede har satt i gang et arbeid med.
Sent i høst la en arbeidsgruppe fram Oslopakke II, som er en handlingsplan for kollektivsatsing i Oslo, som nå er til høring i Oslo og Akershus. I tillegg er det i gang et arbeid i regi av Statens vegvesen om alternative transportløsninger for Rv4 og tilstøtende veg- og kollektivsystem i Oslo og Akerhus. Jeg har også lagt merke til at Oslo kommune har ønsker rundt Bredtvetdiagonalen og avkjøring fra Smalvollveien til E6.
Alt dette må ses i sammenheng, slik at vi ikke nå gjør strakstiltak som f.eks fjerner en såkalt flaskehals, men som i neste omgang gir økt trafikk, nye flaskehalser og ytterligere økt miljøbelastning i Groruddalen.
Dette betyr ikke at det er så mange forhold i denne saken at vi ikke makter å fremme konkrete tiltak, men de må altså ses i sammenheng og komme i riktig rekkefølge. Neste milepæl for konkretisering av tiltak - etter Gardermobane-saken i februar - vil være gjennom statsbudsjettet for 1999. Det positive etter min redegjørelse i går er at Groruddalen nå er satt på dagsordenen, og så langt jeg har oppfattet det, med bred støtte i Stortinget.
Ursula Evje (Frp): Jeg takker statsråden for svaret han har gitt, og vil komme med følgende:
Beregningene for trafikkveksten i Groruddalen gjelder i aller høyeste grad også for Skedsmo kommune. Alle disse veitraseene går også gjennom vår kommune sammen med Gardermobanen. Vi har allerede i dag en utvidelse av motorveien i kommunen med ett felt i hver retning, en komplisert sak på grunn av vanskelige grunnforhold.
Det jeg vil tilføye, er: Vil statsråden ta støybelastningen i Skedsmo kommune på like stort alvor som han gjør når det gjelder støybelastningen i Groruddalen, for det er pr. dags dato ikke gjort?
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg gjorde det i går klart at vi nå vil sette i gang arbeidet med fase 2 i beredskapsplanen i forbindelse med åpningen av flyplassen på Gardermoen. I den sammenheng vil vi se på alternative tilbringertjenester og de ulike miljøkonsekvenser av dette. Man vil selvfølgelig se på de konsekvensene uavhengig av hvilke kommuner tilbringertjenesten går gjennom.