Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997
Spørsmål 25
Annelise Høegh (H): Jeg skal få stille et spørsmål til planleggingsministeren:
Arbeidsutleieutvalget gav 17. september 1997 firmaet Legevisitten as dispensasjon for utleie av 150 legeårsverk og 300 sykepleierårsverk. LO anket dette og Kommunal- og arbeidsdepartementet avviste deretter søknaden om utleie av helsepersonell. Følgende siteres fra Venstres program 1997-2001: « Det offentlige monopolet på arbeidsformidling bør oppheves. Utleie av arbeidskraft gjennom for eksempel vikarbyråer bør tillates i de fleste yrker. »
Vil statsråden ta denne saken opp på ny og følge opp Venstres program?
Statsråd Eldbjørg Løwer: Legevisitten as fikk av flertallet i Arbeidsutleieutvalget dispensasjon for utleie av 150 legeårsverk og 300 sykepleierårsverk. Mindretallet i Arbeidsutleieutvalget mente imidlertid at saken var av prinsipiell betydning og krevde saken forelagt Kommunal- og arbeidsdepartementet til avgjørelse. Den 7. oktober 1997 avslo departementet søknaden.
Legevisitten as har påklaget departementets avgjørelse til Kongen, som er klageorgan for vedtak truffet av departementet i første instans. Klagen vil i nær framtid bli behandlet av Kongen i statsråd. Jeg finner det derfor ikke riktig å uttale meg nærmere om saken så lenge den er under behandling. - Det var til første del av spørsmålet.
Til den andre delen av spørsmålet: Representanter fra Høyre - denne gangen Annelise Høegh - henviser med stor omsorg til Venstre og Venstres program. Jeg tror at det må være en kjent sak at når man deltar i en trepartiregjering eller en flerpartiregjering, må man finne en felles politisk plattform. Det betyr at Venstre nå er i et regjeringskollegium som er basert på Voksenåsen-erklæringens politiske plattform. Representanten Høegh vet også at to Høyre-forslag - Dok.nr.8-forslag - ligger inne til behandling, hvor det tas opp spørsmål om både formidling og utleie av arbeidskraft. Disse forslagene vil bli behandlet på vanlig måte og lagt fram for Stortinget, da med regjeringen Bondeviks syn på disse spørsmål som grunnlag for avgjørelsen. Så da får vi vente og se hva det blir.
Annelise Høegh (H): Ja, jeg vil gjerne dra omsorg for Venstre, og jeg håper at Venstre får med seg Regjeringen i å dra omsorg for pasientene, for det er faktisk dem det gjelder. Jeg stilte et lignende spørsmål da saken var oppe i spontanspørretimen i morges, som statsråden var til stede ved - jeg er fullt klar over at det kanskje er andre partier i den nåværende regjering som er en hemsko her, og derfor utfordret jeg også helseministeren. Jeg vet jo at hvis Regjeringen har noe godt å komme med, pleier den ikke være så tilbakeholden med å gi signaler om hva resultatet blir. Både helseministeren tidligere i dag og planleggingsministeren nå er så knappe i sine svar, som egentlig ikke er noen svar, at jeg vet ikke om vi burde innføre et nytt reglement som sier at stortingsrepresentanter har ikke anledning til å stille spørsmål om saker som er til behandling - der får de ikke noe svar. Det er vel ikke slik en spørretime skal fungere.
Jeg vil utfordre ministeren til å sørge for at Regjeringen nå innvilger de søknadene som ligger der både fra Legevisitten, fra jordmødrene og fra andre, slik at pasientene kan få raskere hjelp.
Statsråd Eldbjørg Løwer: Det er vel ikke en ukjent praksis at man lar være å uttale seg om en sak som er til behandling, og spesielt ikke en ankesak, før den er kommet fram til beslutningstidspunktet - det synes jeg ikke behøver å overraske.
Når det gjelder sakene som ellers er til behandling i form av to innsendte forslag fra Stortinget, foretrekker jeg også å la denne beslutningsprosessen gå fullt ut i Regjeringen før jeg gir et svar i Stortinget.