Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede justisminister:

Østfold flommer over av narkotika. Det settes rekorder i antallet pågripelser og beslag over hele narkotikaspekteret. Fylket er blitt et attraktivt marked de siste årene, og narkotikamiljøene er i ferd med å få samme velorganiserte og harde struktur som i en del regioner i andre europeiske land.

Hvilke planer har statsråden for å demme opp mot akselererende narkotikakriminalitet?

Statsråd Aud-Inger Aure: Antallet narkotikasaker i Østfold har økt også i inneværende år. Årsaken til økningen i antallet narkotikabeslag og beslaglagt mengde narkotika skyldes flere faktorer.

Politiet i Østfold har i 1997 prioritert narkotikabekjempelse. Samarbeidet i den såkalte Østfoldgruppa, hvor politidistriktene Halden, Fredrikstad, Sarpsborg og Moss inngår, har gjennom årenes løp vist seg meget verdifullt. Justisdepartementet gav i år - som i 1996 - ekstraordinære midler til drift av gruppen. Som et resultat av den ekstraordinære innsatsen ble det tidligere i år aksjonert mot en rekke misbrukermiljøer i Østfold. Det førte til betydelige beslag av flere typer narkotika. Aksjonene gav også politiet verdifull informasjon og erfaringer som er benyttet til videre innsats mot problemet.

Det må i den forbindelse nevnes at majoriteten av de personer som er pågrepet av politiet i narkotikasaker i Østfold, er norske statsborgere. Det er ikke noe som indikerer at organiserte kriminelle fra andre europeiske land er involvert i den narkotikaomsetning som foregår i Østfold.

Det er ikke sannsynliggjort at Østfold er spesielt utsatt for narkotikaproblemer i forhold til andre fylker. Det som umiddelbart er sikkert, er at det er store narkotikaproblemer i fylket. Mesteparten av den narkotikaen som når markedet i Østfold, kommer imidlertid via Osloregionen.

Det smugles narkotika gjennom Sverige til Norge, beregnet på andre deler av landet. En stor del av denne trafikken passerer grensen i Halden-området. Tollvesenet har følgelig gjort vesentlige narkotikabeslag her i løpet av året.

Politiet bruker betydelige ressurser for å avdekke narkotikakriminaliteten. Økt bruk av ressurser vil som regel kunne føre til flere beslag når det er narkotika i markedet. Antallet beslag behøver med andre ord ikke bety at det er mer narkotika i markedet enn tidligere, men at innsatsen for å avdekke problemet er styrket. Det er viktig at politidistriktene fortsetter sin innsats, slik at narkotikamisbruket i fylket kan bli redusert.

Oslo politidistrikt har det operative bistandsansvar i narkotikasaker, supplert med formidling av etterretningsinformasjon og annen bistand fra Kriminalpolitisentralen. Samarbeidet med Oslo politidistrikt inngår som et viktig ledd i narkotikabekjempelsen i Østfold. Politisamarbeidet over grensen har også vist seg å være svært nyttig.

Narkotikabekjempelse er et politisk prioritert satsingsområde for Regjeringen. Jeg er derfor opptatt av at man ved politidistriktene i Østfold, som i andre politidistrikter, skal ha en så god polititjeneste som mulig, og at man skal være i stand til å møte de problemene som oppstår. Jeg vil her særlig understreke viktigheten av å satse på et desentralisert politi med stor lokalkunnskap og god kontakt med lokalbefolkningen. Dette er den beste plattform for forebygging av narkotikamisbruk, og for å fange opp sider der narkotikakriminalitet er under utvikling.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg syns det var noe forunderlig når hun påstod at det ikke var noe belegg for å si at mengden av narkotika er økende.

Hvis man snakker med tjenestemenn rundt i Østfold, sier de aller fleste at tilgangen på narkotika er større, og at brukerantallet er større. Ut fra en logisk betraktning må jo da mengden av narkotika være høyere i dag enn noen gang tidligere. Politiet sliter tungt. Særlig i de store byene - Moss, Fredrikstad og Sarpsborg - er det problemer. Politiet sier til og med at når ungdommer er på fest i byene i helgene, skjer det at annenhver ungdom fra tid til annen ruser seg på narkotika.

Jeg syns det er sjokkerende, og her må vi gå inn med de virkemidlene som samfunnet har til disposisjon. Det er riktig at det er bevilget ekstra midler. Blant annet fikk Nedre Glomma-regionen i vår ca 200.000 kr ekstra til en narkotikaaksjon, som gjorde at 179 personer ble pågrepet. Det hadde en avskrekningseffekt i miljøene. Vil statsråden prioritere bevilgninger til nye narkotikaaksjoner i Østfold tilsvarende dem som har hatt suksess?

Statsråd Aud-Inger Aure: Det er mulig spørsmålsstilleren misforstod meg litt. Det går ikke på at vi tror det har vært lite narkotika i Østfold tidligere, men det blir avdekket mer enn før på grunn av den ekstra satsingen. Det er klart at når vi ser at tilførsel av ressurser fører til en større avdekking av problemet, er det det som er årsaken til at vi også for 1998 har satset på ekstra bevilgninger nettopp til å motvirke og til å avsløre større deler av narkotikamisbruket. Vi tar flere beslag enn før, og det viser seg at de beslagene vi tar, er større enn før. Problemet er stort. Det er også årsaken til at Justisdepartementet vil følge utviklingen veldig nøye, og sette inn ressurser når det er nødvendig.

: