Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997
Spørsmål 6
Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
Statssekretær Haga mener ifølge Dagsavisen Arbeiderbladet 11. november 1997 at utenriksministeren ikke kunne ha holdt menneskerettighetsfanen så høyt hevet som han gjorde under Kina-besøket, dersom Norge hadde vært medlem av EU.
Deler statsråden dette synet?
Utenriksminister Knut Vollebæk: Norge har tradisjon for å tale og vil fortsette å tale med klar og høy røst i internasjonale fora - og bilateralt - om betydningen av respekt for menneskerettighetene.
Dette er en tradisjon vi ikke står alene om. Vi har et bredt interessefellesskap med de vesteuropeiske land - et interesse- og verdifellesskap - som selvfølgelig også omfatter respekt for fundamentale menneskerettigheter.
Derfor samarbeider vi ofte nettopp med våre vestlige allierte, deriblant EU-landene, i fora som Europarådet, OSSE og FNs menneskerettskommisjon for å oppnå gjennomslag for håndhevelse av disse rettighetene.
På enkelte utenrikspolitiske områder har vi nok et større handlingsrom i dag enn vi ville hatt som EU-medlem. Det skal samtidig legges til at et EU med omforente synspunkter representerer en tyngde i internasjonal sammenheng som et lite enkeltland ikke har.
Siri Frost Sterri (H): Jeg takker utenriksministeren for svaret, som jeg oppfatter slik at han tar klart avstand fra det syn statssekretæren har gitt uttrykk for. Og ikke bare er statssekretær Hagas uttalelser en fornærmelse mot EU og våre nordiske naboland, de er faktisk også feil. Det burde være nok å vise for det første til Danmark, som i likhet med Norge ved mange anledninger har tatt opp menneskerettighetssituasjonen i Burma, og for det andre til EU, som samlet nå legger sterkt press på ASEAN-landene og gir sterke advarsler om det fremtidige samarbeidet med ASEAN-landene når det gjelder forholdene i Burma. Jeg ber derfor utenriksministeren nå bekrefte at det svar han nettopp har gitt, også er det syn Regjeringen samlet står for i disse spørsmålene.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Nå har jeg i løpet av de siste to ukene hatt samtaler med en rekke av mine EU-kolleger og også hatt samtaler i kommisjonen i Brussel, og jeg har ikke oppfattet at noen av dem føler seg fornærmet eller tråkket på tærne fra norsk side. Jeg tror det er forståelse for at det her kan herske ulike syn i konkrete saker. Det betyr ikke - og jeg gjentar ikke - at vi undervurderer andre EU-lands, inklusive Danmarks, sterke engasjement i menneskerettighetsspørsmål. Det har heller ikke statssekretær Haga ment. Men det er klart at i konkrete saker har vi nok eksempler på at Norge, som ikke trenger å koordinere seg med mange andre land, kan ha et noe større spillerom enn EU-land har.
Siri Frost Sterri (H): Om jeg gav uttrykk for tilfredshet med utenriksministerens første svar, synes jeg på ingen måte dette andre svaret var like klargjørende. Er det slik å forstå at vi har en regjering som til innenrikspolitisk bruk kan tale med mange tunger, og så har en variant som skal brukes når man befinner seg utenfor landets grenser? Er det svaret utenriksministeren nå nettopp gav, uttrykk for at Regjeringen ikke samlet står bak det svaret utenriksministeren nå gav, eller har jeg misforstått ham?
Utenriksminister Knut Vollebæk: Regjeringen står selvsagt samlet bak utenriksministerens svar, på samme måte som Regjeringen står samlet bak de andre statsrådenes svar i denne sal. Det jeg har prøvd å si, er at vi ønsker å ha en klar profil når det gjelder menneskerettigheter. Vi vet også at en rekke EU-land har en tilsvarende klar profil når det gjelder menneskerettigheter. Vi samarbeider med en rekke EU-land når det gjelder menneskerettighetsspørsmål, men vi har av og til et noe større spillerom, en noe større mulighet for å ta individuelle initiativ, og det vet vi også at våre EU-kolleger pleier å sette pris på. Ikke minst de nordiske land bruker dette i FN-sammenheng, de ser oss som en interessant spydspiss, og det statssekretær Haga har sagt, er ikke noe annet enn det.